Бурбул

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Бурбул
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Бурбул, известно и като Южноафрикански Мастиф, или Африкански Бурбул, е верен приятел на четири лапи, който с готовност ще жертва живота си, за да защити стопанина си. Бурбул е перфектният пазач и е подходящ за хора, които имат време и енергия за разходки и игри с това силно куче.

История на Бурбул

Смята се, че Бурбул произхожда от древните римски молоси. Според специалистите Бурбул произхожда от древни европейски кучета, които са били закарани в ЮАР през ХVII век. След кръстосването си с местните породи тези древни европейски кучета са се превърнали в прародители на съвременния Бурбул. Перфектните качества на Бурбул бързо го превръщат в предпочитано куче-пазач.

Много семейства не само използвали Бурбул за охрана на имуществото им, но дори оставяли децата си с куче от тази порода, тъй като знаели, че то ще е най-добрият им защитник. Бурбул дълго време се е ползвал за помощник в лова. Селекционери от ЮАР се заели със задачата да подобрят качествата на Бурбул и го превърнали в куче, което е гордост за всеки стопанин.

Стандарт на Бурбул

Бурбул е едро куче с мощна костна система и добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата Бурбул достигат до 70 сантиметра височина и до 90 килограма тегло, женските стават високи до 65 сантиметра и тежат до 75 килограма поради по-фината си костна система. Главата на Бурбул е доста масивна. Муцуната е широка, стеснява се към носа. Дължината на муцуната е около десетина сантиметра. Носът на Бурбул е едър, тъмнокафяви на цвят. Челюстите са мощни, с остри зъби. Горната устна е провиснала и леко покрива долната устна и предните зъби. Очите са кръгли, средно големи и защитени от външни въздействия с провиснали клепачи. Ушите са с триъгълна форма, клепнали и разположени много високо.

Шията е силна, с добре развита мускулатура. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Опашката е разположена високо и е дебела в основата си. Обикновено опашката на Бурбул се купира. Крайниците са силни, дълги и мускулести. Лапите на задните крайници са по-малки от тези на предните. Козината на Бурбул е много къса и блестяща. Допустими са рижаво, тигрово, златисто оцветяване на Бурбул, както и малки бели петна на гърдите и крайниците. Всички други оцветявания на козината се смятат за отклонения от стандарта на Бурбул.

Грижи за Бурбул

Куче Бурбул

Бурбул е куче, което ще се чувства добре, ако има възможност да е в движение и да тича на свобода. Ако се отглежда в двор, то ще е много щастливо, но се препоръчва през студените дни да спи в къщата, тъй като късата му козина не го предпазва от капризите на времето. Бурбул има голяма нужда от внимание и от физически и психологически упражнения. Бурбул ще е благодарен, ако два пъти дневно се разхожда не по-малко от 3 километра.

Дори ако се отглежда на двор, се препоръчва Бурбул да се разхожда всеки ден със стопанина си, за да се изградят отношения на любов и доверие. Добре е Бурбул да бъде къпан не по-често от веднъж на два-три месеца. Веднъж седмично се минава с влажна кърпа по козината на Бурбул, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Редовно почиствайте очите и ушите на Бурбул, за да предотвратите развитието на инфекции.

Обучение на Бурбул

Бурбул е много интелигентно животно и с лекота се научава да изпълнява команди. Въпреки това обаче Бурбул може да не изпълни дадената команда, защото има способността да взима самостоятелни решения в зависимост от създалата се ситуация. Обучението на Бурбул трябва да се провежда спокойно, без да се прилагат физически наказания, тъй като това свободолюбив и гордо куче може да се откаже напълно да изпълнява дори научените отдавна команди.

Хранене на Бурбул

Бурбул няма претенции по отношение на храненето, така че с удоволствие ще похапва както консервирани и гранулирани храни за кучета, така и натурални продукти. Ако се храни с натурални продукти, Бурбул трябва да получава добавки от минерали и витамини, които са важни за здравето му. Не се препоръчва да се дава на Бурбул мазно месо като овнешко и свинско, както и мазни месни субпродукти.

Не е добре да давате на Бурбул тръбни кокали, прясно мляко, сурово месо и сурова риба, пушено месо и пушена риба, прекалено студена или прекалено гореща храна, тестени и захарни изделия, пикантни и пържени храни. Бурбул може да се храни със заешко, пилешко, пуешко, телешко месо и дивеч, сварен ориз и сварена елда, различни видове зеленчуци и плодове, с изключение на банани и грозде. Твърдо сварените яйца, киселото мляко и изварата са добра добавка към менюто на Бурбул.

Порода Бурбул

Заболявания на Бурбул

Бурбул е доста здрава порода, но е възможно да страда от тазобедрена дисплазия. Женските може да имат проблеми при раждането на малки. Възможно е Бурбул да страда от заболявания на очите както и от различни видове дерматити. Бурбул е склонен към затлъстяване, затова трябва внимателно да се подбира менюто му и да се следи това едро куче да е в добра физическа кондиция.

Любопитни факти за Бурбул

Въпреки огромния си размер Бурбул се разбира добре с други домашни любимци, ако е израснал с тях от ранна възраст. Не се препоръчва да се оставя Бурбул насаме с малки деца за дълго време, тъй като дори да не иска, може да ги нарани, докато се опитва да играе с тях. Бурбул е доста резервиран към непознати хора и няма да допусне в дома ви да влезе човек, когото не познава. Ако обаче дадете на кучето си възможност да се сприятели с посетителите ви, следващият път няма да има нужда отново да ги запознавате с любимеца си - той ще ги пусне да влязат без проблеми.

Недостатъци на Бурбул

Бурбул може да е изключително агресивен и да нанесе сериозни увреждания, ако нападне човек, когото преценява за заплаха за стопанина си. Огромното куче трябва да се възпитава от малко, за да може да бъде контролирано и спряно при нападение над човек. Бурбул има склонността да разширява територията си, така че може да помисли, че трябва да охранява и улицата, по която се разхожда. Затова Бурбул се разхожда само с повод на места, където има хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest