Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Хърватска Овчарка
Снимка: pinterest

Хърватска Овчарка е красиво умно куче, което се среща предимно в пределите на родината си - Хърватска. Кучетата от породата Хърватска Овчарка са популярни заради перфектните си работни качества и атрактивния си външен вид.

История на Хърватска Овчарка

Смята се, че прародителите на Хърватска Овчарка са пристигнали в Хърватска около VII век, докарани от азиатски племена.

Първите писмени свидетелства за Хърватска Овчарка са от XIV век. Заради вродената си интелигентност Хърватска Овчарка е била използвана векове наред от местните фермери и овчари за опазване на стада от хищници и да преместването им от едно място на друго.

Въпреки че прародителите на Хърватска Овчарка са кръстосвани с други породи кучета, тази красива и умна порода се е запазила почти в първоначалния си вид. През 30-те години на ХХ век започва работа по усъвършенстването на качествата на Хърватска Овчарка, а през 1969 г. породата получава официален статут. Тогава е утвърден и стандартът на Хърватска Овчарка.

Стандарт на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е куче със средна големина - мъжкарите от породата достигат до 50 сантиметра височина и тежат до 20 килограма, женските стават високи до 44 сантиметра и тежат до 16 килограма. Главата на Хърватска Овчарка е с клиновидна форма и издължена муцуна. Носът е черен. Ушите са изправени и с триъгълна форма. Не се допуска купирането на ушите на Хърватска Овчарка. Очите са с бадемовидна форма и са черни или тъмно кехлибарени на цвят. Тялото е изящно, но мускулесто.

Куче Хърватска Овчарка
Снимка: pinterest

Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, крайниците са дълги, мускулести и изящни. Лапите са сравнително малки, с овална форма. Козината на Хърватска Овчарка е гъста и дълга. Тя е само черна на цвят, върху гърдите и гърлото на Хърватска Овчарка са допустими бели петна. Козината на Хърватска Овчарка може да е права или на леки вълни. Хърватска Овчарка има плътен долен слой на козината, който я пази от капризите на времето.

Грижи за Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка се чувства най-добре, ако може постоянно да е в движение. Перфектното място за отглеждане на Хърватска Овчарка е голям двор, в който тя да тича. Хърватска Овчарка понася студените дни, а през горещините има нужда от сянка, където да се крие. Козината на Хърватска Овчарка трябва да се разресва през ден, за да не се сплъстява. Хърватска Овчарка лесно се приспособява към живот в апартамент, но има нужда да се разхожда по няколко часа на ден и да й се дава възможност да потича на воля от време на време. Хърватска Овчарка е готова винаги за игри. Това умно куче има нужда не само от физически упражнения, но също така и от упражнения, които да развиват интелекта му постоянно. Хърватска Овчарка е подходяща за участие в състезания по аджилити, тя лесно се научава да лови фризби и с удоволствие се включва в различни кучешки спортове.

Обучение на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка
Снимка: pinterest

Хърватска Овчарка е изключително умно куче, което лесно се поддава на обучение. Това куче е толкова интелигентно, че може да запомни отделните животни в стадото по имената, които им дава стопанина им, и да ги изкарва от стадото по команда на стопанина. Тъй като Хърватска Овчарка през вековете се е научила да взима самостоятелни решения заради охраната на стадата, е възможно кучето от тази порода да откаже да изпълни определена команда, след като му е дадена, дори преди това да я е изпълнявало безпрекословно. Ако Хърватска Овчарка не изпълни дадена команда, не трябва да се прилага физическа сила, тъй като кучето може да откаже да се включва по-нататък в процеса на обучение.

Хранене на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е непретенциозна по отношение на храната, затова може да се храни както с гранулирана или консервирана храна за кучета, така и с натурални продукти. Препоръчва се менюто на Хърватска Овчарка да се обогатява редовно с минерали и витамини, които са важни за външния вид и мускулатурата й. Хърватска Овчарка може да се храни с телешко месо, а също със заешко, пилешко, агнешко месо и дивеч, но не и със свинско или с овнешко месо, тъй като те са прекалено мазни за кучетата от тази порода.

Менюто на Хърватска Овчарка може да се допълва с различни видове зеленчуци - сурови и варени, както и с плодове, но не и банани или грозде, тъй като са прекалено сладки. Хърватска Овчарка може да получава допълнително към основната си храна твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени и охладени овесени ядки, кисело мляко, извара. Не се препоръчва да се дава на Хърватска Овчарка прекалено гореща и прекалено студена храна, прясно мляко, тестени и захарни изделия, мазни и пържени храни, сурова риба и сурово месо, пушени меса и салами.

Заболявания на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е много здрава порода, но може да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите. Хърватска Овчарка може да страда от различни видове дерматити. Не се препоръчва Хърватска Овчарка да извършва резки движения час и половина след хранене и да тича, тъй като това може да доведе до превъртане на стомаха, което може да се окаже фатално за кучето от тази порода.

Любопитни факти за Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е толкова умна, че може да се справи с преместването не само на стада овце или крави, но също така и на цяло стадо коне. Кучето от породата Хърватска Овчарка се привързва само към един член на семейството, но е готова да защити всеки друг от семейството, с което живее и да рискува живота си за него.

Хърватска Овчарка лесно се сприятелява с други домашни любимци, независимо дали това са котки или кучета. Хърватска Овчарка има нужда да се чувства полезна, затова ако се отглежда в апартамент, е добре стопанинът й да се занимава колкото се може повече с нея, за да развива интелекта й.

Недостатъци на Хърватска Овчарка

Хърватска Овчарка е недоверчива към непознати и е възможно да прояви агресия, ако поради някаква причина реши, че той представлява заплаха за семейството му или за стопанина му. Хърватска Овчарка е силно привързана към стопанина си и приема много зле смяната на стопанина или дългата раздяла с него. Тя може да изпадне в депресия и да откаже да се храни дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest