Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Шотландска Клепоуха Котка

Шотландска Клепоуха Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Шотландска Клепоуха котка
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Шотландска Клепоуха котка, известна като Шотландски Фолд и Скотиш Фолд, е животно с атрактивна визия и много мил нрав. Красивите представители на тази порода котки дължат името си на особената форма на ушите си, които са огънати напред и надолу.

История на Шотландска Клепоуха котка

Историята на Шотландска Клепоуха котка започва през 1961 година, когато във фермата в близост до Копър Ангус, графство Пъртшир, Шотландия, се появява котило със странни котенца. Всички те дължат странната форма на ушите си на генетична мутация. От всички котенца оцеляло само едно - Сузи, което било бяло на цвят и успяло да даде живот на едно котило, преди да бъде сгазено от кола.

От цялото котило обаче само едно котенце било с уши като на майка си. То било кръстено Снукс и всички котки от породата Шотландска Клепоуха котка са негови наследници. Шотландска Клепоуха котка се смята за елитна порода котки и е търсена от почитатели на мъркащите създания, които искат да се явяват на изложби или просто искат да имат домашен любимец, който винаги е в добро настроение. Наред със Донски сфинкс, британска котка, Ашера, Хималайска котка, Мейн куун, Ла перм, Серенгети тя е сред редките породи котки.

Стандарт на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка

Мъжка Шотландска Клепоуха котка може да достигне до 5 килограма, женските обикновено са по-леки. Шотландска Клепоуха котка е животно с лека костна система и средно на големина и ръст. Муцуната на Шотландска Клепоуха котка е сравнително къса, но не е сплескана. Носът е тъмен или е оцветен в съответствие с цвета на козината на котката.

Очите на Шотландска Клепоуха котка са кръгли и големи, могат да бъдат жълти, зелени или дори сини. Ушите на котките от тази порода са наклонени напред, а крайчетата са клепнали надолу. Колкото по-близо до главата се намират ушите, толкова по-ценен е представителят на тази порода. Тялото на Шотландска Клепоуха котка е леко издължено, крайниците са силни и мускулести, опашката е дълга. Козината на котката е къса и много мека. Тя може да бъде оцветена в различни цветове. Тя може да е синкаво сива, кафеникава, пясъчна, бяла, бежова, на петна или на ивици. Допустими са както двуцветни, така и трицветни оцветявания на козината.

Грижи за Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка има нужда да играе, за да се чувства щастлива, затова е добре да я снабдите с разнообразни котешки играчки. Те ще помогнат да се забавлява, когато ви няма вкъщи. Шотландска Клепоуха котка не трябва да бъде къпана повече от един-два пъти в годината, и трябва много да се внимава в ушите на котката да не попадне вода. Козината на Шотландска Клепоуха котка може да бъде сресвана с гъст гребен или да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят всички излишни косъмчета. Шотландска Клепоуха котка трябва да се пази от течения, затова котешкото легло трябва да е на място, което е далече от вратата. В повечето случаи обаче котките от тази порода предпочитат да спят в леглото на стопаните си.

Обучение на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка е умно животно, затова при желание може да бъде научена да изпълнява различни видове трикове. Обучението на Шотландска Клепоуха котка трябва да започне от ранна възраст - когато котето е на около три или четири месеца, и наученото да се затвърждава редовно. Шотландска Клепоуха котка може да се научи да прескача обръч и да идва, когато я повикате, но ще прави това само ако се чувства добре и ако никога не сте ѝ се карали, ако не е изпълнявала дадена команда преди. За Шотландска Клепоуха котка обучението е като игра и тя ще се радва да се включва в него, докато не се налагат наказания.

Хранене на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка няма проблеми с храненето и не е претенциозна, така че може да ѝ давате както консерви за котки и котешка храна на гранули, така и натурални продукти. Шотландска Клепоуха котка може да хапва нискомаслена извара и нискомаслена сметана, различни видове месо - без овнешко и свинско, както и техните субпродукти. Шотландска Клепоуха котка има нужда от витамини и минерали, които да допълват менюто й, ако се храни с натурални продукти.Шотландска Клепоуха котка може да яде различни видове зеленчуци, сварен ориз, някои видове плодове - без банани и грозде, твърдо сварени яйца, кисело мляко. Не се препоръчва да давате на котките от тази порода сладки изделия, тестени изделия, пържени храни, сурова риба и сурово месо, мазни и пикантни храни.

Заболявания при Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка е склонна към ушни инфекции, тъй като поради особената форма на ушната мида ухото натрупва голямо количество ушна кал. Тя трябва редовно да се почиства, като е препоръчителна употребата на специални спрейове, които размекват ушната кал и тя сама изтича. Не е добра идея да почиствате ушите на котката си с клечки за уши, тъй като може да увредите слуховия канал и тъпанчето. Шотландска Клепоуха котка може също така да страда от различни видове котешки кожни проблеми, затова при най-малкия симптом е добре да бъде заведена при специалист.

Представителите на породата Шотландска Клепоуха котка не могат да бъдат кръстосвани помежду си, тъй като това води до проблеми с костите. Смята се, че това се дължи на факта, че всички представители на породата Шотландска Клепоуха котка са със сходни гени. Котките от тази порода могат да се кръстосват само със Скотиш Стрейт - шотландска порода котки с прави уши. В котилото има и от двата вида котенца, като понякога повечето са с клепнали уши.

Любопитни факти за Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка

Малко след като породата била призната Шотландска Клепоуха котка често била смятана за глуха порода странната форма на ушите си. Това изобщо не е така и формата на ушната мида на Шотландска Клепоуха котка не пречи да има перфектен слух. Шотландска Клепоуха писана не е злопаметна котка и дори ако ви се е разсърдила за нещо, ще ѝ мине много бързо. Шотландска Клепоуха котка се разбира с деца и няма да ги нарани, но не е добра идея да оставяте прекалено малко дете с нея, тъй като то може да играе малко по-грубичко с животното.

Недостатъци на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка няма изявени недостатъци, но ако бъде оставяна за дълго време сама, може да повреди нещо от интериора, за да се разнообрази и да пребори скуката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest