Miau.bg»Статии»Живини»Топ 11 на най-екзотичните домашни любимци

Топ 11 на най-екзотичните домашни любимци

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Мадагаскарска хлебарка

Хората все по-често търсят разнообразието в животинския свят. Котките и кучетата са нещо обичайно за дома, а потребителите все по-често търсят други нетрадиционни любимци. Екзотичните животни се превръщат във все по-търсена алтернатива. Преди да се впуснете в това начинание обаче, помислете дали ще можете да им осигурявате нужните грижи. Ето кои са 9-те най-необичайни екзотични домашни любимци в наши дни:

1. Анамска пръчка

Анамска пръчка

Насекомото е известно още като Виетнамска пръчка и най-често може да бъде видяно в кабинетите по биология и училищата. Странното екзотично насекомо е все по-търсена алтернатива за домашен любимец, тъй като се гледа изключително лесно и не изисква специални грижи.

Анамската пръчка живее до няколко години при добри условия. Нуждае се от партньор, тъй като не обича да живее самостоятелно. Насекомото е всеядно, обича да виси по клонките и да се разхожда. Подходящо е за малки деца, тъй като не изисква много внимание, но може да ги научи да се грижат за друго живо същество.

2. Капибара

Капибара

Това е най-големият гризач в света. Името му в буквален превод означава Повелител на тревите. Животното достига до над метър дължина и 50-70 кг. Малко хора се осмеляват да си вземат Капибара за домашно животно, но все пак има такива. Най-популярният е гризачът Каплин Роуз, който собственичката му Мелани Типалдос отглежда в Тексас. Те споделя, че това животно не може да бъде опитомено напълно, затова при създаването на връзката между човек и животно трябва много да се внимава. Капибарата се отглежда на двора. Нуждае се от много пространство, чиста вода, прясна трева и много внимание.

3. Мини коза

Мини коза

Има много случаи на кози, които са отглеждани като домашни любимци през годините. Най-известният случай е на Ейбрахам Линкълн, който си е гледал коза в Белия дом по време на президентския си мандат. Мини козичките обаче са за предпочитане, тъй като са с размери на малки кученца, дружелюбни са и са лесни за отглеждане.

4. Мини магаре

Мини магаре

Над 3 милиона американци отглеждат домашни мини магарета. Те са едни необикновени домашни любимци, дружелюбни и сладки. Въпреки че се наричат мини, те достигат до 1.5 м и тежат между 90 и 160 кг. Грижите са същите като тези, които изискват големите им събратя.

5. Мадагаскарска хлебарка

Мадагаскарска хлебарка

Колкото и странно да звучи, има хора, които са очаровани от идеята да отглеждат тази гигантска хлебарка. Реално те не са опасни, не могат да летят и да хапят. Мадагаскарските хлебарки се нуждаят от много малко пространство и похапват основно зеленчуци, суха храна и дори - кучешка храна.

6. Захарна торбеста летяща катерица

Торбеста летяща катерица

Това екзотично животинче произхожда от Австралия. То е изключително миниатюрно и теглото му достига от 100 до 160 г. В домашни условия представителите на вида живеят до 12 години. Най-щастливи са, когато са в двойки. Изключително социални са и обожават вниманието. Летящата катерица е нощно животно и винаги налага своя режим в семейството. Отглеждането им не е разрешено в някои държави, включително и в България.

7. Мини кенгуру

Мини кенгуру

То достига до около метър височина и до 24 кг тегло. Сладки и атрактивни, тези животни се нуждаят от доста голямо пространство, за да скачат на воля. Активни са нощем и могат да предизвикат много голяма шумотевица в малките часове на нощта. В началото са изключително резервирани срещу хората и доверието им е трудно за печелене. Отглеждането им е свързано с доста разходи, безкрайно търпение и много безсънни нощи.

8. Таралеж

Таралеж

Бумът на отглеждането на домашни таралежи бе през 1991 година, когато излезе видео игра Sonиc. Те достигат от 6 до 23 кг, лесни са за отглеждане и се хранят с най-обикновени насекоми като червеи, паячета и щурци. В дома могат да живеят до 10 години. За да се привържат към стопанина, те трябва да се отглеждат от малки.

9. Мини прасенца

Мини прасенце

Джордж Клуни е един от популярните личности, които отглеждат мини прасенце у дома. Те не излъчват толкова силна миризма като по-големите си събратя. Мини прасенцата се поддават на обучение и понякога се използват от полицията за откриване на наркотици. Могат да бъдат научени да се разхождат на каишка. Още от малки трябва да се научат на хранителни навици, тъй като са склонни да преяждат и да наддават на килограми.

10. Скункс

Скункс

За да бъде отглеждан в домашни условия, още в най-ранна възраст на скункса се премахват жлезите, които изпъчват неприятния аромат. Така той се превръща в един мил и пухкав домашен любимец. В някои страни обаче отглеждането му е забранено.

11. Пор

Пор

Те могат да се отглеждат в клетки. Мъжките нарастват двойно на женските. Поровете се нуждаят от редовни посещения при ветеринар, тъй като са податливи на редица заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest