Щурец

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Щурец на листа

Щурецът е насекомо, което често живее с хората, а също така и по полета и ливади. Семейство шурци наброява над 2300 вида. Векове наред щурците живеят в близост до хората и дори в домовете им и за разлика от други насекоми като хлебарките и мухите, те не предизвикват негативни чувства у човека.

Произход на щуреца

Родина на щуреца е Далечният Изток и Северна Африка. По неясна случайност щурците са попаднали в Европа, а след това в Северна и в Южна Америка. Щурецът е топлолюбиво насекомо. Той не може да живее на температура под 20 градуса. Ако температурата на мястото, където обитава щурецът, падне под 20 градуса, той става трудноподвижен и престава да се храни. Ларвите на щуреца при ниски температури не могат да се развиват. Точно затова от векове щурецът живее в близост до печките в къщите на хората. През зимата там е достатъчно топло, за да може ларвите на това насекомо да се развиват, а то да живее пълноценен живот. През лятото щурецът напуска домовете на хората, за да живее сред природата.

Характеристики на щуреца

Щурецът е с жълтеникаво тяло, което е с дължина 15-25 милиметра. През главата на щуреца минават 3 тъмни черти. Някои щурци са с тяло, което е толкова плътно покрито с черни петна, че изглежда напълно черно. Други имат по няколко петънца или точици на жълт фон и общият вид на щуреца е по-скоро жълто-кафяв. Щурецът има два чифта криле, като единият е разположен по-напред и е по-твърд. За да издава звуци, с които да привлича женската, мъжкият щурец търка предните си криле едно в друго и така се получава своеобразен звук, характерен за щурците. Крилете на щуреца са добре развити и той може да лети, но много рядко използва тази възможност и предпочита да използва за това крачетата си.

С какво се храни щуреца

За разлика от неприятните за хората насекоми като мухи и хлебарки, Щурецът не пренася болести и не разваля запасите от храна. Апетитът на щуреца е наистина скромен. Когато живее в дома на човека, щурецът хапва обелки от зеленчуци и плодове, трохи от хляб, храни се дори с насекоми и какавидите им, например какавиди на муха и на молец. Ако отглеждате щурци, можете да ги храните с капки прясно мляко, трошици от сирене или от плодове и зеленчуци. Когато живее навън, щурецът се храни с растителна храна, като яде различни части на растенията, независимо дали тези растения са диворастящи или културни.

Размножаване на щурец

Със звука, който издават предните му криле, мъжкарят вика женската по време на любовния период. След като женската на щуреца намери подходящия според нея мъжкар, останалите мъжкари престават да проявяват интерес към нея. След края на любовния период женската снася яйцата си в цепнатини в почвата. Колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова повече яйца ще снесе женската след любовния период. Тя снася яйцата си на малки купчинки на различни места, като по този начин дава възможност на повече нови щурци да се появят на бял свят.

Ако една купчинка яйца бъде унищожена, някоя от другите може и да оцелее. Броят на яйцата, които снася женската, е от 50 до 200 в зависимост от температурата. В по-топлите райони има случаи, в които женската снася до 600 яйца. Те се развиват около един месец, но развитието на яйцата зависи по същия начин от температурата. Щурецът няма какавиди. От яйцата се появяват ларви, които приличат много на възрастните представители на вида. Разликата е само в това, че ларвите нямат криле и са по-малки на големина. Ларвите няколко пъти сменят обвивката си, докато растат, и след месец и половина се превръщат в полово зрели насекоми.

Любопитни факти за щуреца

Щурец
Снимка: Alchetron

Обикновеният щурец живее малко - около месец и половина. На по-топли места щурците живеят 6-7 месеца. Щурците, които живеят в полето, могат да живеят до 14 месеца, но през студените месеци спят зимен сън. В днешно време щурците не спят зад печката, но се крият в помещения с парни котли и в топли мазета. Много често днес щурците се срещат във ферми, където има много насекоми и е топло през зимата. Възрастните щурци могат да се хранят с яйца на други щурци, както и с по-дребни свои събратя.

Интересно е, че по честотата, с която мъжкият щурец търка крилете си едно в друго, за да призове женската, може да се определи каква е температурата на въздуха. За целта трябва да се преброят звуците, които се чуват в продължение на 25 секунди, тази сума се разделя на 3 и към резултата се добавя 4 - така се получава температурата на въздуха в момента. Тази формула работи само при температура на въздуха над 10 градуса.

В САЩ се развъждат щурци, за да се използват за стръв при риболов. Много често в европейските зоопаркове Щурците се развъждат, за да се използват за храна на насекомоядни животни. Щурците се използват и за експерименти в лаборатории по генетика, биохимия и неврофизиология.

Много често щурците се развъждат в инсектариуми. Това не е сложно. Важно условие за правилното развъждане на щурци е минималната влажност на въздуха, както и суха почва, където да живеят, или някакъв друг вид настилка. Необходим е също така постоянен източник на вода, без която щурците не могат да живеят. За да си набавят необходимото количество вода, щурците могат да използват мокро парче памук, от което да смучат капки вода. В природата щурците си набавят вода благодарение на капките роса, които намират по листенцата на растенията. Ако отглеждате щурци и искате те да се размножават, почвата в инсектариума трябва да е леко влажна, за да може женската да снесе там яйцата си. След като тя снесе яйцата, почвата трябва да се покрие със ситна мрежа, за да не може възрастните насекоми да копаят вътре и да изядат яйцата.

В много държави се смята за изискан деликатес Щурец, полят с разтопен шоколад. За целта щурците се замразяват във фризер и след това се поливат с течен шоколад. Тези насекоми съдържат ценни протеини, но не всеки е способен да опита такава храна.

Вреди от щуреца

Когато живее в природата, щурецът може да унищожи някои културни растения, но това рядко нанася прекалено сериозни щети на реколтата. Затова не се провеждат акции по унищожаването на щурци в насаждения, както това се прави, ако има голямо количество скакалци сред културните растения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати