miau.bg»Статии»Живини»Шимпанзета се грижат за малките си с увреждания

Шимпанзета се грижат за малките си с увреждания

Мама и бебе Шимпанзе
Сешоар и четка за кучета - 2в1
Качество без компромис:
Сешоар и четка за кучета - 2в1
43.00 лв.
Виж ››

Шимпанзетата за разлика от почти всички други животни, а и от някои хора, са изключително грижовни към индивидите от тяхната общност.

Наскоро учените дори успяха да докажат, че човекоподобните се грижат за инвалидите в общността си, без да имат някакви резерви или да изолират маймуните с недъзи.

Учени от университета в Киото, Япония откриха майка шимпанзе в Танзания, която се грижи за бебето си инвалид в продължение на цели две години. Това станало, докато японските биолози наблюдавали група, живеещи в дивата природа човекоподобни. Една от женските ражда през 2011 година бебе с тежки увреждания.

Така експертите решили да запишат поведението на групата в продължение на около две години, като идеята им била това да помогне в разбирането на еволюцията на социалните грижи при хората.

Новороденото бебе шимпанзе имало симптоми, наподобяващи синдрома на Даун – състояние, наблюдавано при новородени маймуни, чиито родители били в плен.

Японските учени очаквали бебето да бъде оставено на произвола на съдбата, но учудването било огромно, когато майката започнала да се грижи изключително старателно за него.

На помощ й идвали и други членове на маймунската общност, като благодарение на това бебето успяло да оживее в дивата и опасна природа на Танзания в продължение на 23 месеца.

Шимпанзе

За първи път в природата се наблюдава шимпанзе с увреждане да получава социална грижа, казва водещият на научната експедиция Мичико Накамура. Вярваме, че нашето изследване дава ясен пример за това как човешкото общество, което се грижи за социално неравноправните си членове с увреждания, се е развило, добавя още той.

Знаци за първите социални грижи за хора с увреждания са били открити в научни изследвания относно човешки предци, но все още не е напълно ясно кога са се зародили те.

Досега не е имало пълноценна дискусия кога точно сме започнали да се грижим за нашите хора с такава нужда. Според нас именно когато са се зародили социалните грижи, тогава от маймуни сме станали хора, казва Накамура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest