Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Кангал - Турско Овчарско Куче

Кангал - Турско Овчарско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Кангал
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кангал, известно още като Турско Овчарско Куче, е перфектният пазач и помощник на овчарите. Кангал е бърз, смел и има способността да взима самостоятелни решения. Кангал е най-добрият избор за семейства, които имат къща с голям двор.

История на Кангал

Кангалът е изключително древна турска порода. През вековете кангалът е доказал качествата си на помощник, без който овчарите трудно биха поддържали перфектна дисциплина в стадото. Кангалът не само се грижи за посоката на стадото и внимава да не се отклони някое животно, но също така защитава стадото от хищници. Той е известен и с наименованието Кангалски Карабаш и Турски Вълкодав, тъй като с лекота се справя с вълци. Това е една от най-чистите породи в света, тъй като през вековете кучетата от породата Кангал не са се кръстосвали с други породи.

Произходът на кангала е толкова древен, че за него има много легенди. Една от тях гласи, че османският падишах преди векове получил такова куче от индийски махараджа. Това силно куче се преборило с лъв, което накарало падишаха да прояви силен интерес към него. Когато кучето, подарено от махараджата, придружавало падишаха по време на военен поход край Кангал, то избягало. Смята се, че това е бил прародителят на породата, който сам избрал да живее в Кангал. Според много специалисти съвременните овчарски породи в Европа имат в себе си гени на Кангал.

Стандарт на Кангал

Мъжките представители на породата Кангал достигат до 90 сантиметра височина и 75 килограма тегло, а женските - до 80 сантиметра височина и 65 килограма тегло. Кангалът е с добре развит гръден кош и силни дълги крайници. Шията на Кангал е мускулеста и дълга. Главата е масивна, с клепнали уши с триъгълна форма, които са със заоблени краища. Очите са тъмни, носът винаги е черен. Козината е къса и гъста, долният слой на козината е много гъст, за да предпазва кучето от климатичните промени. Козината на кангала е сиво-жълта, сиво-кафява или кафяво-жълта. Около муцуната има черна козина, ушиите също са черни на цвят. Белият цвят на козината е недопустим. Опашката е дълга и завита над гърба.

Грижи за Кангал

Кангалът има нужда от много голямо пространство и възможност да тича. За него е най-добре, ако живее в къща с двор. Той може да издържи на различни климатични промени, без това да се отразява на здравословното му състояние. Турският кангал е силно и енергично куче и има нужда да бъде постоянно заето. Добре е да му се осигури възможност да се чувства полезно, за да не превърне енергията си в разрушителна.

Куче Кангал

Той може да работи със стадо цял ден, без да се измори, затова трябва му се дават задачи, които да изпълнява. Теглене на количка, търсене на предмети и други забавни игри ще заместят на кангала нуждата от работа. Козината на кангала е къса и не е необходима сложна поддръжка. Достатъчно е веднъж на два-три дни да я сресвате с гребен или да я минавате с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Редовно проверявайте очите и ушите на кангала, за да се избегнат инфекции.

Обучение на Кангал

Турският кангал е куче, което е много умно, но и своенравно, тъй като смята, че трябва само да взима важните решения. Това се дължи на вековете работа със стада, които са изградили в Кангал способността да реагира правилно в критични ситуации. Затова при обучението на кангал трябва да се прояви твърдост, без да се прилагат физически наказания. Необходимо е още от първите дни на обучението да се изисква категорично изпълняване на командите и при активност от страна на кучето да се поощрява с лакомство, погалване и похвала.

Хранене на Кангал

Кангалът има нужда от много добра храна, която да му осигурява необходимите вещества за поддържане на мускулатурата и костната система. Препоръчително е да храните кангал с висококачествени кучешки храни - сухи или консерви, или да изберете качествени натурални продукти. Добре е на кангал да се дава от време на време възможност да гризе едри телешки кокали. Пилешките тръбни кокали не са препоръчителни, тъй като могат да предизвикат разкъсване на червата.

Кангалът може да се храни с агнешко, телешко, пилешко, пуешко месо, овнешко месо и дивеч. Не е препоръчително да давате на кангал свинско месо. Добре е да обогатявате менюто на кангала с витамини и минерали, ако се храни с натурални продукти. Не се препоръчва да давате на кангал прясно мляко, солени и пикантни храни, тестени и захарни изделия, пушено месо и риба, прекалено горещи и прекалено студени храни. Кангалът с удоволствие ще хапва кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци и плодове.

Заболявания на Кангал

Турско Овчарско Куче

Кангалът е изключително здрава порода, която не е склонна към генетично обусловени заболявания. Въпреки това е възможно кангалът да има проблеми със ставите, кожни проблеми, както и заболявания на стомашно-чревния тракт. За кангала е важно да не се прехранва и да не се допуска активна дейност от страна на кучето след обилно хранене, за да се избегне превъртане на стомаха. То може да бъде фатално за кучето.

Любопитни факти за Кангал

Кангалът е готов да помага на хората с цената на живота си. Има случаи, когато при овца, която се е отделила от стадото си, кангалът я търси с дни и издържа без храна и вода, докато не я намери.

Кангалът се разбира добре с деца и обича да играе с тях. Не се препоръчва турски кангал да се оставя насаме с прекалено малки деца, защото заради едрия си размер кучето може да ги нарани, докато играе с тях.

Кангал може да убие вълк сам, но обикновено кучето се възстановява седмици след битка с хищник. Когато кангал преследва вълк, той го настига и го удря отстрани, след което и хищникът, и кучето падат на земята. Кангалът убива вълка, като го хваща за гърлото и не го пуска. Ако по време на битка между кангал и вълк стопанинът на кучето се намеси, рискува да бъде ухапан от любимеца си. След битка с вълк Кангал има нужда от няколко часа, за да се успокои и да слуша стопанина си.

Недостатъци на Кангал

Кангалът не е порода кучета, които са подходящи за отглеждане в домашни условия, особено в малък апартамент. Тъй като кангал е служебна порода, той има нужда от много сериозна активност. Ако държите куче кангал в помещение и той е принуден по цели дни да лежи, ще стане непослушен, може да напада хора и да разрушава покъщнината ви.

А ако желаете да си вземете кученце Кангал, разгледайте нашите обяви за кангал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest