Породи ловни кучета

Бигъл

Ловните породи кучета представляват наистина голяма група от четириногите приятели, които се различават от останалите си събратя по своя ловен инстинкт и силно обоняние.

Във връзка с развитието на лова през годините, ловните кучета също са се променяли доста чрез кръстосване с други видове. Така към днешна дата някои от най-обичаните ни породи домашни любимци всъщност са истински ловджии.

Пойнтер

Тя е може би най-старата и все още се счита за най-добрата ловна порода. Пойнтерът се отличава с необичайно остър слух, широк обхват на търсене, твърда стойка и светкавично реагиране на всякакъв вид миризма на дивеч.

Кокер шпаньол

Дълги уши, пухкава козина и весел характер. Това са отличителните черти на всеки кокер шпаньол. Ако искате куче, с което постоянно да се забавлявате, изберете именно тази порода. Любимото занимание на кокерите е тичането на воля сред природата, което ги превръща в атлетични и издръжливи ловци.

Английски сетер

Благородно, красиво животно с изключително силен слух, бързо и маневрено, работи на по-голямо разстояние от ловеца. Типичното за него е, че при вида на дивеча присяда - оттук е произлязло наименованието на всички сетери (от англ. "set" - седнал).

Дакел

Порода Дакел

Този малък забавен приятел също влиза в категорията на ловуващите породи. Издължената конструкция и късите крака правят дакелите отлични помощници на ловците при лов на язовци в дупки. Имат силно развит инстинкт и злоба към дивеча.

Бигъл

Макар през последните години да се е превърнал в истински домашен любимец, който децата обожават, бигълът е брилянтен ловец. За дългоухия мъник казват, че бил отглеждан специално за лов на зайци, който се осъществявал пеш.

Лабрадор Ретривър

Тясната им специализация единствено като апортьори (само да донасят отстреляния дивеч) е причина да не бъдат особено популярни в ловната кинология.

От много години намират успешно приложение за различни видове служебна работа (митнически кучета за откриване на взрив и наркотици, водачи на изгубили зрението си хора и др). Създадени са чрез сложно възпроизводително кръстосване.

Фокстериер

Той проследява лисици с безупречна точност. Изпълнени с енергия и решителност, тези класически ловни домашни любимци демонстрират солидни умения за бягане и истинска лоялност. Само не забравяйте да прочетете местните наредби, преди да ловите по-едър дивеч, който не винаги е в сезон.

Английски спрингер шпаньол

Може да гледате на английския спрингер шпаньол като на идеален семеен домашен любимец, но това е също така и класическа класическа порода кучета за лов на птици. Благодарение на компактните си размери, той може да влезе в пространства, в които по-големите кучета може да не могат да проникнат. Когато мечтаете за фазан за вечеря, това ловно куче ще ви служи добре.

Чесапийк Бей ретривър

Това е порода ловно куче и домашен любимец в истинския смисъл на концепцията, а също и една от най-добрите породи кучета за лов на патици. С лъскавата си козина и подредените крака, той няма проблем да плува в леденостудена вода при извличането на плячка. Тренирайте го правилно и никога няма да подведе вас или вашето семейство. Въпреки това, тези кучета могат да бъдат донякъде темпераментни.

Ирландски сетер

Породи ловни кучета

Подобно на английските си колеги, ирландските сетери са толкова красиви, колкото и ефективни. Този красавец демонстрира солидна работна етика, впечатляваща пъргавина и жестока решителност при проследяване на птици или друга игра. Междувременно, у дома със семейството, тази порода не може да бъде по-сладка.

Блъдхаунд

Знаехте, че това е една от най-добрите ловни гончета, веднага щом видяхте името. В допълнение към превъзходната си муцуна, тази порода има и внушителна структура, която да работи добре с дивеч.

Ваймаранер

Подходящо за лов на фазани и други високопланински птици, всяко куче ваймаранер се отличава с дългите си крака, елегантен външен вид и спокойно поведение. Разбира се, никакво вътрешно святост няма да го спре да изплува до живот, когато плячката е в полезрение, и след това излита с максимална скорост.

Американски питбул

Това, което много хора не знаят за питбулите, е, че една от първоначалните им функции е била да служи като кучета-бавачки за семейства с малки деца, тъй като те могат да бъдат едновременно невероятно любвеобилни и забележително лоялни. Всъщност, когато са обучени с уважение и любов, те са едни от най-сладките животни на планетата. Разбира се, те също имат репутация на забележително здрав, упорит и опасен звяр - затова много хора са се обърнали към тях за използване като кучета пазачи. Тези черти също ги правят ловци на най-високо ниво - особено за едър, страшен, плашещ дивеч като дивата свиня.

Бойкин Шпаньол

В интерес на истината всяка порода шпаньоли е добър избор за ловно куче, особено ако вашата цел е лов на птици. Експерти в извличането, Бойкин всъщност може да е най-доброто от по-високия клас, както за лесната си обучимост, така и за пълната си и безкомпромисна решимост при лова. Родом от Южна Каролина, тази порода кучета е добре пригодена за влажни зони, което го прави идеален за отстрел на водолюбиви птици, като пуйка и патица. Още по-хубавото е, че извън контекста на лов, тези кучета са изключително любвеобилни и лесни, което ги прави и отлични домашни любимци. Поради дългата си козина обаче, те изискват малко повече поддръжка от, да речем, бигъл.

Джак Ръсел Териер

Не позволявайте на малкия им ръст да ви заблуди, Джак Ръсел Териери може да бъде в крак с всеки. Разбира се, те не са особено добър избор за лов на едри животни. Но са много по-добри в промиването и ловуването на малки вредители.

Въпроси около породите ловни кучета

Породи ловни кучета

Кое е най-умното ловно куче?

Лабрадор ретривъри и голдън ретривъри се считат за едни от най-умните ловни кучета в света. Породи като английски спрингер шпаньоли и пойнтер също са доста интелигентни кучета.

Може ли ловното куче да бъде семеен домашен любимец?

Повечето от най-добрите ловни кучета са страхотни семейни домашни любимци, включително лабрадор ретривъри, златни ретривъри, гончета и ирландски сетери.

Пуделите добри ловни кучета ли са?

Пуделите са интелигентни кучета, които подлежат на дресиране. Те са срещат в няколко разновидности. Съветът на специалистите е, че най-дребните от тях като той пудел не са подходящи за лов на дивеч. Миниатюрните пудели най-добре да си останат у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest