Аляски Клий Кай

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Аляска Клий Кай
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Аляски Клий Кай известно още като Мини Хъски, е северна порода кучета. Тя е селекционирана специално за хора, които искат да имат куче от породата Хъски, но нямат достатъчно място, за да го гледат, и не могат да му осигурят нужните разходки.

История на Аляски Клий Кай

Историята на породата Аляски Клий Кай започва през 1970 година, когато селекционерката Линда Спърлин от Аляска решила да създаде куче, което да е умалена версия на Хъски. Идеята ѝ хрумнала, след като нейното Хъски родило много дребно кученце. Заедно с приятелката си Айлин Грегъри Линда започнала да работи върху идеята си. В резултат на 18 години работа се появил Аляски Клий Кай. В създаването на породата участвали Аляски Маламут, Сибирско Хъски, Шпицове, Шиперке, Лайки, Американски Ескимоски кучета. През 1989 година било представено първото куче от породатга Аляски Клий Кай и породата много бързо станала популярна. През 1995 година породата била призната от Американския клуб на кучетата от редки породи палета.

Стандарт на Аляски Клий Кай

Кучетата от породата Аляски Клий Кай на пръв поглед изглеждат като мини версия на Сибирско Хъски. Има обаче сериозна разлика освен размера. Аляски Клий Кай има по-едри уши, по-високо разположена опашка муцуната му не е толкова заострена. Има три размера Аляски Клий Кай. Стандартен размер - височина до 43 сантиметра и тегло от 7 до 10 килограма, Мини - височина до 38 сантиметра и тегло до 6.8 килограма, и той - с височина до 34 сантиметра и тегло до 4.1 килограма. Козината на Аляски Клий Кай може да е къса или дълга.

Тя е оцветена в сиво, пясъчно или рижаво, като на муцуната има маска. Допустимо е козината на Аляски Клий Кай да е чисто бяла. Допустимо е козината да е двуцветна: черно-бяла, сиво-бяла и червеникаво бяла. Козината на Аляски Клий Кай се състои от два слоя. Очите на Аляски Клий Кай са големи, с бадемовидна форма. Те са кафяви, сини или кехлибарени на цвят. Допустимо е Аляски Клий Кай да има очи в различен цвят. Ушите са изправени, с триъгълна форма. Опашката на Аляски Клий Кай е пухкава и завита на кръг над гръбнака.

Грижи за Аляски Клий Кай

Аляски Клий Кай е много чистоплътно куче. Козината му е такава, че ако се замърси, след като изсъхне, мръсотията сама пада от нея. Освен това Аляски Клий Кай всеки ден отделя поне час за почистването си. Това, което не могат да почистят, са мръсните им лапи, когато се връщат от разходка. Препоръчва се кучето от тази порода да се къпе не по-често от два пъти в годината. Желателно е да се използва предимно сух шампоан за кучета, ако козината на Аляски Клий Кай е твърде замърсена. Аляски Клий Кай няма нужда от специални дрешки в студените месеци, той може да бъде разхождан навън и когато температурата падне до 20 градуса под нулата и повече.

Малко хъски

Аляски Клий Кай ще се чувства добре, ако живее на двор, за да тича по цял ден. През нощта обаче се препоръчва тези дребни кученца да спят в къщата. Ако през деня кучето от тази порода е на двора, се препоръчва оградата да е висока. Аляски Клий Кай има склонността да копае под оградата или да се катери по нея като котка, за да разшири границите на територията си. Кучето от тази порода има нужда от разходки, макар и не толкова много като Сибирското Хъски. Аляски Клий Кай винаги е готов за игри със стопанина си и има нужда да чувства, че е обичан.

Обучение на Аляски Клий Кай

Аляски Клий Кай е много податлив на обучение. Той е в състояние да запомни голямо количество команди и стриктно да ги изпълнява. Аляски Клий Кай е много послушно куче и с него няма да имате проблеми по отношение на изпълнение на командите. Достатъчно е обучението да започне след третия месец на кученцето. Необходимо е да проявите търпение и да повтаряте командите по няколко пъти в началото, и да поощрявате успехите на вашия Аляски Клий Кай, като го похвалите, погалите го и му дадете нещо вкусно за награда.

Хранене на Аляски Клий Кай

Кучето от породата Аляски Клий Кай се храни с удоволствие както с консерви или суха кучешка храна, така и с натурални продукти. Ако решите да храните Аляски Клий Кай с натурални продукти, месото и месните субпродукти трябва да представляват над 65 на сто от менюто на кучето от тази порода. Препоръчва се месото и субпродуктите да се дават на Аляски Клий Кай термично обработени. Не се препоръчва да давате на Аляски Клий Кай свинско месо и свински субпродукти, тъй като за кучетата от тази порода то е твърде мазно. Овнешкото месо също не е препоръчително за Аляски Клий Кай. Добре е да давате на кучетата от тази порода заешко, телешко, пуешко, пилешко месо и дивеч. Може да давате един път седмично сварена и обезкостена морска риба на кучетата от породата Аляски Клий Кай.

Не се препоръчва да давате на Аляски Клий Кай пилешки и пуешки тръбни кокали, тъй като те могат да предизвикват разкъсване на червата на кучето. Добре е да допълвате менюто от натурални продукти с необходимите за кучето от тази порода витамини и минерали. Аляски Клий Кай с удоволствие ще опита всичко ново, което му предложите за ядене. Кучето от тази порода не страда от хранителни алергии. Въпреки това не трябва да давате на Аляски Клий Кай хляб и тестени изделия, вместо тях дайте сварен ориз или елда.

Захарните изделия и шоколадът също не са препоръчителни за кучетата от тази порода. Не е добре да храните Аляски Клий Кай с пушено месо и пушена риба. Пикантните и солени храни не се препоръчват за тези кучета, но може да им давате кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци и плодове. Не е добре да давате на Аляски Клий Кай прясно мляко, тъй като това може да предизвика стомашни разстройства при кучето. Не се препоръчва да давате на кучето от тази порода бобови култури.

Заболявания на Аляски Клий Кай

Кучетата от породата Аляски Клий Кай не са склонни към генетично обусловени заболявания. Те не настиват заради двойния слой козина, и нямат проблемите, характерни за повечето породи, създадени от селекционери. Те нямат проблеми с очите и ушите, както много други породи кучета. Породата е все още твърде млада, за да бъдат установени определени специфични заболявания, характерни за нея. Единственият здравословен проблем на Аляски Клий Кай е склонността му към преяждане. Затова внимателно трябва да следите с какво точно се храни вашият любимец. Също така не трябва да му разрешавате да се движи активно, ако се е наял обилно, защото може да се получи превъртане на стомаха, което да е фатално за кучето.

Любопитни факти за Аляски Клий Кай

Аляски Клий Кай няма характерната за повечето кучета специфична миризма. То има навика да търка енергично муцуната си с двете предни лапи.

Аляска Клий Кай хъски

Аляски Клий Кай много обича деца. Той е всеотдаен към всички членове на семейството, с което живее, но е подозрителен към непознати. Ако Аляски Клий Кай трябва да смени стопанина си, кучето от тази порода ще тъгува много дълго и може дори да откаже да се храни.

Аляски Клий Кай е много добър ловец и лесно може да се научи да лови дребни животни.

Някои представители на породата Аляски Клий Кай се опитват да имитират звуци, които издават хората, за да предизвикат вниманието им.

Аляски Клий Кай се продава скъпо - цената му е около 2000 долара. За да се поддържа цената на кучетата от тази порода висока, много собственици на развъдници продават само кастрирани кученца. По този начин те спират възможността купувачът да развъжда кучета от тази порода.

Аляски Клий Кай лесно се сприятелява с други домашни любимци. Тези кучета се разбират с котки.

Аляски Клий Кай е подходяща порода за хора, които имат алергия към кучешка козина. Те са хипоалергенни кучета.

Недостатъци на Аляски Клий Кай

Кучето от породата Аляски Клий Кай не бива да се оставя насаме с много малки деца. Въпреки че обича децата, Аляски Клий Кай може да нарани малчуганите, докато се опитва да играе с тях.

Аляски Клий Кай много трудно понася самотата. Дори да бъде оставено за 10 минути само, кучето от тази порода ще тъгува. Веднага щом стопанинът му се върне, то ще се опитва да му покаже колко е тъгувало за него и колко се радва, че той се връща. Аляски Клий Кай изразява радостта си, като издава звуци, приличащи на нещо средно между пеене и виене.

Сред недостатъците на Аляски Клий Кай е необходимостта му да лае, за да предупреди стопанина си за евентуална опасност. Аляски Клий Кай е в състояние да стои по цял ден пред външната врата, за да слуша дали минава някой и да информира стопанина си за това по всяко време на денонощието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest