Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек е порода кучета, известна със своята смелост и издържливост. Родезийският Риджбек е прочут и с другото си наименование - Африканско Лъвско куче, тъй като в Африка се е използвал дълго време за лов на лъвове.

История на Родезийски Риджбек

Смята се, че кучетата от породата Родезийски Риджбек са се появили преди повече от 5000 години. Те били използвани от древните египтяни, за да пазят стадата и домовете им от лъвове и други хищни животни. Първите писмени документи, в които се описват предците на Родезийски Риджбек, са от XVI век. Характерен за древните кучета, които са предци на съвременния Родезийски Риджбек, бил гребенът на гърба им. Той представлява линия от косми, които растат в посока, обратна на растежа на останалата козина по тялото на кучета.

Точно заради този гребен, наречен ридж, породата Родезийски Риджбек получила своето наименование. Родезийски идва от мястото, където тези кучета са били популярни - федерация Родезия, която е полунезависима държава в Южна Африка в средата на миналия век, но само за 10 години. Мускулестите представители на породата Родезийски Риджбек смело влизали в битки с лъвове и с други едри хищници. В началото на ХХ век Родезийски Риджбек станал куче, популярно за лов, което било предпочитано от богаташите. Да се ходи на лов за лъвове с Родезийски Риджбек е било традиция до средата на миналия век.

Стандарт на Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек е силно куче с добре развита мускулатура на тялото и крайниците. Мъжките представители на породата Родезийски Риджбек достигат до 68 сантиметра височина и 42 килограма тегло, а женските стават високи до 66 сантиметра и тежат до 32 килограма. Главата на Родезийски Риджбек е с издължена муцуна и клепнали уши. Очите са леко издължени. Носът е черен или кафяв на цвят, като черният нос се съчетава с тъмни очи, а кафявият нос - с жълти очи. Челюстите са силни, с едри зъби. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, опашката е дълга и е дебела в основата си, а към края се стеснява.

Тя може да е леко огъната в състояние на възбуда, но никога не трябва да се завива над гърба. Козината на Родезийски Риджбек е къса, гъста и лъскава, не е мека и не трябва да е вълниста или къдрава. Цветът на козината варира от светло жълт до червеникавокафяв. Допустими са малки бели петънца по гърдите и лапите, но на корема бели петна не се допускат. Риджът, или гребенът, който отличава тази порода, е задължителен.

Липсата на гребен се смята за голям недостатък. Риджът трябва да започва веднага под лопатъчните кости и трябва да има две еднакви корони - завъртания на козината, разположени една срещу друга. За голям недостатък се смята, ако Родезийски Риджбек има една или повече от две корони върху риджа.

Грижи за Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек ще се чувства най-добре, ако живее на двор. Но дворът трябва да е с много висока ограда, тъй като Родезийски Риджбек ще се опитва да разшири територията си и да преследва всичко, което минава покрай оградата. Родезийски Риджбек може да се отглежда и в апартамент, но той не е от кучетата, на които са достатъчни десет минути разходка. Това активно куче трябва да се разхожда с часове, като не може да се пуска да тича без повод на място с много хора и други животни, тъй като е склонно към преследване.

Порода Родезийски Риджбек

Ако извеждате Родезийски Риджбек без повод, той може лесно да се изгуби. Козината на Родезийски Риджбек има нужда да бъде минавана през два-три дни с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Родезийски Риджбек не може да бъде оставян навън в студените дни, тъй като козината му не го предпазва от капризите на времето. Когато го разхождате през зимата, трябва да му обличате дрехи, защото може да настине.

Обучение на Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек се обучава сложно, тъй като той внимателно обмисля всяка команда, преди да я изпълни. Не се допуска прилагането на физически наказания по времето на обучението на кучетата от породата Родезийски Риджбек, защото те ще помнят това цял живот. Родезийски Риджбек е много умно куче, но то може да не изпълни някоя команда, защото според него в момента нещо друго е с по-голям приоритет. Не е необходимо да се очаква от Родезийски Риджбек безпрекословно подчинение, тъй като той винаги първо оценява ситуацията, а след това решава, дали е подходящо да изпълни дадената команда.

Хранене на Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек има нужда от висококачествена храна, независимо дали това са сухи храни, консерви или натурални продукти. Това мускулесто активно куче има нужда да получава всички необходими вещества, за да е в добра форма. Здравето на Родезийски Риджбек зависи най-вече от храненето му. Ако храните Родезийски Риджбек с натурални продукти, добавяйте в менюто му витамини и минерали. При храненето с натурални продукти трябва да се осигурява високо ниво на протеини на Родезийски Риджбек.

Подходящо е да му се дава телешко, пилешко, заешко, агнешко месо и дивеч, а свинското и овнешкото месо не се препоръчват. Месото, както и месните субпродукти, се дават след термична обработка. Допълвайте менюто на Родезийски Риджбек с различни видове зеленчуци и плодове, сварен ориз и елда, попарени овесени ядки, кисело мляко, сварени яйца, извара и кокали, с изключение на пилешки тръбни кокали.

Веднъж седмично може да давате на Родезийски Риджбек сварена и обезкостена морска риба. Не давайте на Родезийски Риджбек прясно мляко, мазни и солени храни, пикантни и сладки храни, тестени изделия, пушени меса, пушена риба, прекалено студена или прекалено гореща храна.

Кученце Родезийски Риджбек

Заболявания на Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек е от така наречените аборигенни породи, които се отличават с висока устойчивост към заболявания. Единственото, от което може да страда Родезийски Риджбек, е наднормено тегло вследствие на неправилно хранене. Родезийски Риджбек е склонен към преяждане, затова трябва да внимавате с какво и колко го храните.

Любопитни факти за Родезийски Риджбек

Родезийски Риджбек е готов да ловува каквото и да е. Често обаче, когато отиде на лов, той повече плаши дивеча, отколкото да посочва на ловеца къде се намира евентуалната плячка. Но при добро обучение Родезийски Риджбек се проявява като перфектно ловно куче и дори може да вади дивеч от вода, тъй като е много добър плувец. Родезийски Риджбек е куче, което се използва днес предимно за лов на диви прасета. Родезийски Риджбек е куче с високо ниво на интелект и невероятна памет. Родезийски Риджбек е предан на семейството, с което живее, и проявява качества на охранител, без да е обучен на това.

Родезийски Риджбек проявява качества на бавачка и докато сте навън с детето си, то ще го пази от непознати и няма да позволява дори да го приближат. Кучета от породата Родезийски Риджбек се използват в един от най-охраняваните обекти в САЩ - златният резерв Форт Нокс. Родезийски Риджбек лесно открива нарушители, но не ги напада, а не им разрешава да избягат, докато не дойдат хора, които да ги заловят.

В древността Родезийски Риджбек е използван за лов на групи. Когато имало лов на антилопи, се използвали три Родезийски Риджбека. Един гонел антилопата отзад, а двата други минавали отстрани. Така се получавало, че където и да отивала антилопата, един от Родезийските Риджбеци я подгонвал, докато тя не се изтощавала напълно.

Родезийски Риджбек е известен със своята висока скорост, както и с издържливостта си. Той може да тича много дълго време, като поддържа една и съща скорост. Родезийски Риджбек е склонен да преследва малки животинки като котки и катерици, затова не трябва да бъде оставян без надзор по време на разходка.

Недостатъци на Родезийски Риджбек

От Родезийски Риджбек не може да се очаква, че винаги ще ви слуша, тъй като той може сам да взима решения. Когато се използва за лов, Родезийски Риджбек не трябва да се отдалечава много от стопанина си, тъй като може да атакува кокошарник или селскостопанско животно, ако то се изпречи на пътя му. Когато започне да преследва плячката си, Родезийски Риджбек забравя за всичко останало и може да излезе на шосе, без изобщо да обърне внимание на движещите се автомобили.

Ако желаете да си вземете такова кученце, разгледайте тези обяви за родезийски риджбек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни