Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Опасност за децата от бездомните кучета и котки

Опасност за децата от бездомните кучета и котки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Бездомни кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

През 80-те години на миналия век България е на едно от последните места в Европа по заразяване с кучешка тения. Днес страната ни е на позорното второ място. Всеки пети, заразен с тения, е дете, най-малкото от които е на 1.5 годишна възраст. До 90% от засегнатите нямат домашен любимец. А 50% от претърпелите хирургическа интервенция са заразени с ехинококоза.

Ехинококозата представлява паразитоза, която е следствие на навлизането на ларвите на кучешката тения в различни човешки органи. Кучето е гостоприемник на тенията, а човекът и някои тревопасни животни са предразположени към заболяването.

Тенията представлява лентовиден червей, с изключително малки размери. Само в един червей се съдържат от 400 до 800 яйца, които след съзряването си се изхвърлят навън с изпражнението на кучето. По този начин замърсяват околната среда и се разпространяват чрез мухите, които кацат навсякъде – по зеленчуците, храните, дори в детските пясъчници.

Всеки може да се зарази от кучешка тения, не само при контакт със замърсени места, а и при косвено или пряко общуване с опаразитено животно. Яйцата на тенията попадат в червата и се превръщат в личинки. Така те проникват в кръвоносните съдове и оттам чрез кръвния поток достигат до всички органи. Заразеният получава различни по големина ехинококови кисти, които се изявяват с оплаквания на бавно растящ кистозен тумор. При усложнения се развива жълтеница.

Най-чести преносители на заразата са бездомните кучета, а най-застрашени са децата, които ежедневно си играят на площадки и в градинки навън. Заразеното животно е активен източник на заразата в продължение на 2-3 години. А освен зарази децата са изправени и пред риска от ухапвания от неконтролираните бездомни кучета.

От друга страна, стои и проблемът за бездомните котки, които също носят рискове и опасности за децата и хората изобщо. Котките, както и кучетата могат да бъдат носители на сериозни заболявания, опасни за здравословното състояние. Най-широко разпространено паразитно заболяване е токсоплазмозата.

Тения

Подобно на тенията при кучетата, причинителят на токсоплазмозата има много малки размери и се разпространява чрез изпражненията на котката. Заразата е сериозна, като в САЩ 22.5% от хората над 12-годишна възраст и 15% от жените в репродуктивна възраст са инфектирани с токсоплазмоза.

Когато жената се зарази през първите 3-6 месеца от бременността, детето се ражда с вродена токсоплазмоза. Тя се изразява във възпаление на мозъка и мозъчните ципи, повишена температура, уголемен черен дроб, слепота, жълтеница и още много други.

Попадналият в тялото паразит засяга много от органите, но най-вече мозъка и вътрешните обвивки на очите. Състоянието в повечето случаи протича незабелязано, като рядко се изразява с повишена температура, мускулни болки, уголемени лимфни възли, миокардит и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest