Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Савана – дружелюбната дива котка

Савана – дружелюбната дива котка

Котка Савана

Зовът на дивото и дружелюбността на домашната котка се съчетават в породата Савана. Историята започва през 80-те години – по-конкретно през 1986 година, когато на бял свят се появяват първите две котенца от този вид. Саваната е кръстоска между дивия африкански сервал и домашната котка.

От необичайната двойка на мъжкия сервал и женската котка се появили не чак толкова малки котенца, като по външна окраска приличали повече на баща си. Котките от вида савана достигат до 15 килограма, имат дълги уши и много красиви шарки. Растейки, животинчетата придобиват доста свиреп външен вид, но пък са изключително дружелюбни и привързани към своите стопани.

Тези хибридни котки се считат за екзотичен домашен любимец – нещо като това да имаш у дома скункс или игуана. Саваните имат доста внушителни размери – могат да достигнат дължина до над 3 метра, а килограмите им варират между 7 и 15 кг. Огромните котки могат да скачат изключително високо и надалеч, в сравнение с всички свои братовчеди.

Саваните могат да скочат на височина над два метра – тази особеност е наследство от таткото. Известно е, че сервалът има най-висок вертикален отскок от всички диви котки. Разбира се, този размах издига саваната на първа позиция по отскоци, в сравнение с всички останали домашни мъркащи любимци.

Заради големите си размери саваните изглеждат доста опасни, но всъщност са много любвеобилни и дружелюбни любимци. Като цяло са много общителни и обичат да си играят във водата. Характерът на саваните напомня на характера на куче – те са много предани към своите стопани и общо взето ги следват непрестанно из дома. Разбира се, генът на домашната котка, която е известна с егоизма си, също е част от саваната. Трябва да се има предвид, че ноктите на това животно са изключително остри. Ако реши да се докопа до дивана и да почеше ноктите си, просто си поръчайте нова мебел.

Саваната прилича на домашната котка и по вроденото ѝ любопитство – обича да отваря шкафове и да стига уж недостъпни за нея места.

Интересното за саваните е, че могат лесно да бъдат научени да се разхождат на каишка. Забележителните котки могат да бъдат намерени на цени от около 12 хиляди долара, а причината за високата цена е, че саваните се размножават много трудно. Всъщност цената на тези котки може да достигне до над 25 хиляди долара. Женските екземпляри са с по-висока цена от мъжките.

Малките от тази порода също се отглеждат трудно, а най-често се ражда едно единствено коте, което също качва цената. Има някои страни по света, където отглеждането на савана в домашни условия е напълно забранено, тъй като тези котки са смятани за опасни. Това са Англия, САЩ, Грузия.

Саван

Аргументите за забраната най-общо включват това, че макар и родена от домашна котка, това е див екземпляр, който във всеки един момент може да реши да показва опасната си страна. Саваните са много интересни не само заради външния си вид – понякога издават звук, който е оприличен на змийско съскане, което би могло да стресне хората. Този особен звук напомня на обикновеното котешко недоволство, но при саваните е по-интензивно.

Собственици на този вид котки обясняват, че любимците им обожават да скачат – качват се почти без усилие върху гардероби, хладилници и изобщо всякакви високи мебели у дома. Все пак говорим за до някаква степен дива котка, затова собствениците на саваните предупреждават всички, които искат да си вземат такава котка у дома, да внимават как общуват с нея. Желателно е към саваната да се подхожда не само с повишено внимание, но и със спокойствие.

Въпреки своята дружелюбност саваните могат да живеят, без да имат компания постоянно. Що се отнася за грижите за саваната – хората, които развъждат този вид котки, и учените твърдят, че тази дива порода се гледа доста трудно. Собствениците на савани обаче казват, че тези котки се гледат точно както другите мъркащи любимци. Единствената разлика е, че грижите са два пъти по-големи, отколкото за обикновените писани.

Грижата за козината на саваните е същата, както на останалите котки, а същото се отнася и за храната – саваните не са никак придирчиви към това какво ще им сервирате. Те са считани за котки, надарени с добро здраве - предполага се причината за този факт е хибридният им произход.

Животът с този вид писана е уникално преживяване и всеки ден е някакво приключение. Играта им с водата е особено интересна – сложете им голяма купичка с вода, не се учудвайте, ако започнат да гребат от нея с лапи и да се плискат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest