Породи хрътки

Хрътки

Хрътките са сред най-изящните и фини представители на кучешкия свят. Тези животни са стройни, с удължено тяло и муцуна, дълги крайници и елегантна външност. Тяхна характерна черта е изключителната бързина - те могат да развият скорост до 90 км/ч. Ето защо хрътките често се използват за интересни кучешки надбягвания. Ето и кои са най-известните разновидности на тази порода.

Италианска хрътка

Италианската хрътка всъщност има две разновидности, които се определят спрямо големината на животното - малка хрътка Левретка и голяма Грейхаунд. Втората порода е доста по-разпространена, именно тя участва във всички гонки. Грейхаунд се отличава с дружелюбен и спокоен нрав, разбира се чудесно с деца. Козината му е тънка и плътно прилепнала по тялото, а цветът ѝ може да бъде бял, бежов, кафяв, черен или сив.

Персийска хрътка (Салуки)

Тази порода персийска хрътка се отличава с изключителна бързина, грация и симетрия. Повечето от тях имат дълга козина, но се срещат и късокосмести Салукита. Погледът им излъчва достойнство и вярност. Имат много добре развит интелект и независим характер. Кучетата от тази порода се привързват много към стопанина си и се стремят винаги да заслужат вниманието му. Не обичат да бъдат оставяни сами.

Руска Хрътка Борзой

Хрътка Борзой

Това е най-популярната порода хрътки за лов на лисици, създадена още в XVIII в. чрез кръстосване на стари руски хрътки с арабски и монголски хрътки. Руската хрътка Борзой има дълга космена покривка, сравнително малки, тънки и тесни клепнали уши и дълга опашка.

Хрътка Хортая

Хортая е разпространена най-вече в Северна Европа. Характеризира се с гладка и мека козина. Получена е чрез кръстосване на Борзая с Грейхаунд. Обичайният цвят на козината е бял с черни или тъмнокафяви големи петна по тялото и главата.

Средноазиатска хрътка (Тази)

Много стара порода кучета, разпространени в Казахстан, Таджикистан и Туркменистан за лов на зайци, лисици и друг бързоног дивеч. Като цяло средноазиатската хрътка е доста едро куче, достигащо височина около 70 сантиметра и надарено с голяма козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest