Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Как да спасим домашния си любимец от жегите?

Как да спасим домашния си любимец от жегите?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k45
Къпане на куче

Безспорно лятото е сезон, любим не само на нас, но и на домашните ни любимци. Ако не се предпазваме от горещините обаче и ние, и нашите питомци, можем да си развалим лятната ваканция. Ето защо от Американската асоциация за защита на животните ASPCA предлагат няколко безценни съвета, които да са от полза при отглеждането на домашни животни през лятото.

Едно от най-важните условия вашето куче, коте, зайче, порче или друго приятелче да се чувства добре през горещите летните дни, е да има постоянен достъп до купичка със студена вода. По този начин животното се разхлажда през лятото, когато жегата му дойде в повече.

Ако гледате домашния си любимец вътре в жилището, не забравяйте да освежавате редовно помещението. Проветрявайте по няколко пъти на ден и при нужда включвайте климатик или вентилатор. В случай че не разполагате с такива уреди, отворете вратата към тъмния и хладен коридор или към банята.

Собствениците на кучета имат навика да оставят четириногите в колата си, когато пазаруват или вършат някаква работа навън. През лятото обаче се налага да избягвате това. В противен случай има шанс пухкавият ви приятел да получи топлинен удар и да загине.

Топлинен удар при куче

Когато извеждате кучето навън, избягвайте да го правите по обяд. Най-удачно е разходките да се осъществяват рано сутрин или привечер. Ако имате възможност да изведете палето си единствено по обяд, проверявайте температура на тротоара. В горещите дни тя може да надхвърли 54 градуса и лапичките на вашия домашен любимец да се опарят.

Дори и вашето куче да живее на двора, през лятото най-вероятно ще ви се наложи да го приберете вкъщи на хладно. Това се отнася най-вече за породи като Сибирско хъски и чау чау, но има още много други палета, които с радост биха напуснали предели на горещия двор. Ако наистина няма как да пуснете косматкото у дома, то поне направете така, че той да разполага със сянка около къщичката си.

При всички положения не забравяйте да проверявате животното за симптоми на топлинен удар. При представителите на животинския свят те се изразяват в повръщане, ускорен пулс, висока температура, обилно слюноотделяне, летаргия при кучетата и другите питомци. Ако забележите такива признаци, незабавно преместете домашния си любимец на прохладно и тъмно място, охладете го с вода и се обадете на ветеринар.

Това са основните начини да спасите домашния любимец от жегите. Бъдете внимателни и се грижете за животинките си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest