Miau.bg»Статии»Живини»Фламинго без крак се сдоби с протеза

Фламинго без крак се сдоби с протеза

Фламинго

Фламинго отглеждано в Бразилия остана без един крак и успя да се адаптира напълно успешно към новия си начин на живот. Птицата се намира в град Сорокаба, в зоопарк, където служителите се грижат с особено внимание за фламингото.

След като са ампутирали крака, ветеринарите са сложили протеза на птицата, като разбира се, са имали сериозни опасения дали фламингото ще може да свикне с чуждото тяло. Оказва се, че адаптирането изобщо не е било толкова трудно, колкото са предполагали специалистите.

Ветеринарите са се видели принудени да отрежат крака на фламингото – птицата е счупила крака си и е получила сепсис. Специалистите не са имали друг избор, освен да махнат крачето, обяснява ветеринарният лекар Андре Коста, който работи в зоопарка, където живее птицата.

Притеснението на ветеринарите е било голямо, но много кратко време след операцията фламингото започнало да се движи с протезата самостоятелно.

Нещо повече – птицата дотолкова разчитала на изкуствения си крак, че дори се опитвала да застане в типичната за фламинго поза – на едно краче. Ветеринарите разказват, че протезата е с дължина около 20 сантиметра и е изработена от въглеродни влакна.

След като станало ясно, че птицата ще се нуждае от протеза, компания, която изработва човешки протези се е отзовала и изработила крака на фламингото напълно безплатно, съобщават от зоопарка.

Протезата всъщност замества долната част от крака на птицата – тя се закрепя за останалата част от крака с помощта на силиконов ръкав. Когато птицата напълно свикне с новия си крак, ще бъде пусната при останалите от вида си, обясняват от управата на бразилската зоологическа градина.

Необичайно черно фламинго е забелязано в Кипър – причината за странния му цвят е производството на повече меланин при птицата, обясняват учените. Предполага се, че това е единствената подобна птица – орнитолозите казват, че фламингото страда от генетична аномалия.

Птицата е забелязана да се храни на брега на солено езеро в Кипър – специалистите отбелязват, че на това място всяка година се събират до 20 хиляди подобни птици. През 2014 година черно фламинго беше забелязано в Израелорнитолозите смятат, че е същата птица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest