Хамстер

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Хамстер

Хамстерът е сред популярните домашни любимци, наред със златната рибка, пухкавите морски свинчета, игривите чинчили. Малкият му размер и симпатичната муцунка го правят един от най-предпочитаните приятели на четири лапи за хората, които нямат достатъчно място в жилището си, или са алергични към котки или кучета.

История на хамстера

Хамстерът е бил открит за науката от английския зоолог Джордж Уотърхаус в далечната 1839 година. Сто години преди това хамстерът е бил споменат в научен труд на друг англичанин - биолога Александър Ръсел. По онова време учените били учудени, че хамстерът може да складира в бузите си толкова много храна, че по обем да надвишава размерите на самия хамстер. Джордж Уотърхаус успял да хване в Сирия малък гризач, който много го заинтригувал. През 1840 година той публикувал описанието на хамстер, като заявил, че е открил нов вид бозайник.

Животинката, хваната от зоолога, била препарирана, и в момента все още е музеен експонат в Природонаучния музей в Лондон. Много европейски учени пътували до Сирия, за да заловят новия вид бозайник, но едва през 1930 година това станало възможно. Израелският зоолог от Йерусалимския университет Ахрони успял да хване няколко хамстера. Те били използвани за лабораторни опити с животни, свързани с изследвания на странични ефекти от нови лекарства. От 12 хамстера, хванати от Ахрони, оцелели пет, и след като започнали да се чифтосват, за по малко от година се увеличили с над 150 бройки. През 1931 година хамстерите станали част от атракциите в Лондон, а през 1938 година станали популярни и в САЩ. Смята се, че всички хамстери по света произлизат от петте хамстера в лабораторията на Ахрони.

Вънешен вид на хамстера

Хамстерите са различни по размер и цвят. Те могат да са златисто жълти, бели, шарени, сиви и дори черни на цвят. Особено популярни са златен хамстер и мини хамстер. Козината на хамстерите е не много къса и пухкава. Често козината на хамстерите е с копринен гланц. В много случаи на гърлото и гърдите хамстерите имат бели петна по козината. Крайниците им често са бели на цвят. Ушите са малки и кръгли.

Мустачките на хамстера може да са черни или бели на цвят, в зависимост от цвета на козината. Най-едрите хамстери достигат до 34 сантиметра дължина. Те са с дълги опашки, които са около 5 сантиметра. Лапите на хамстерите са много мънички, с добре развити нокти. Очите на хамстер са мънички, тъмни на цвят и с любопитен поглед. Повечето хамстери достигат до 10 сантиметра дължина. Всички хамстери имат специални торбички в бузите си, които им позволяват да събират в тях много храна.

Грижи за хамстера

Хамстери ядат

Хамстерът не трябва да е изложен на течение, нито на пряка слънчева светлина, тъй като лесно може да получи слънчев удар. Хамстерът лошо понася цигарения дим, затова не се препоръчва той да бъде държан в помещение, където се пуши. Дори дете може да се грижи за хамстер, а клетката или аквариумът му заемат съвсем малко място в жилището. Това го превръща в подходящ домашен любимец за апартамент.

Хамстерът живее от година и половина до три години, затова се препоръчва да се купува животно, което е най-много на два месеца. Така лесно може да бъде научено на хигиенни навици и да се социализира.

Хамстерът може да живее в аквариум, но това не се препоръчва, тъй като животното почти няма достъп на свеж въздух. Освен това поради високата влажност болестотворните бактерии се размножават с голяма скорост в аквариума. Най-добрият вариант е хамстерът да бъде в клетка, която е с достатъчно малко разстояние между пръчките, за да не може животинката да излезе или да се заклещи.

Добре е клетката да е висока 40 сантиметра и дълга около 60 сантиметра. Тези размери на клетката са подходящи за един хамстер. Тези животни се чувстват добре, когато живеят сами, но по време на любовния период могат да бъдат събирани, ако планирате да развъждате хамстери.

За да се чувства любимецът ви добре в клетката си, трябва да има достатъчно възможности за развлечения. За тази цел служат обикновени клончета, по които хамстерът пълзи. Подходящи са също така различни лабиринти, препятствия, колело, в което хамстерът да влиза и да изразходва енергията си.

Подът на клетката на хамстер трябва да е постлан със специално покритие за клетки на гризачи. Подходящи са дървени стърготини или специален пясък за хамстери. Абсолютно неподходящо е във вид на постелка на хамстер да се слагат хартийки, парчета вестници, парчета плат и памук. Това може да доведе единствено до смъртта на животното, което ще започне да яде хартията, плата или памука. Важно кътче в клетката е къщичката на хамстера.

Там той се чувства на сигурно място и си почива, а също така може да складира предмети, които смята за ценни. В клетката на хамстера е добре да има малка дълбока кутийка, пълна с пясък за тоалетна за гризачи. Хамстерът ще се научи сам да я ползва още от малък. В клетката също така трябва да има и съдче с вода. хамстерът пие около 50 милилитра вода на ден. Важно е да се следи във водата да не попадат стърготини.

Когато почиствате клетката на хамстер, което се прави веднъж на два-три дни, можете да премествате любимеца си за кратко в малка картонена кутия, в която сте пробили дупки, за да влиза въздух. Хамстерите не обичат да се къпят, така че ако не се налага, не къпете любимеца си. Ноктите на хамстер трябва много внимателно да се изрязват със специална ножица.

Когато сте в близост до хамстера си, не трябва да правите резки движения и да ръкомахате, защото ще го уплашите много силно. Когато хамстерът спи или се е събудил току-що, не се препоръчва да се взима в ръце, защото може да се уплаши и дори да ви ухапе. Когато се опитвате да го хванете, не трябва да го притискате в ъгъла на клетката.

Хранене на хамстера

Основната храна на хамстерите са твърди зърна - овес, пшеница, просо. Те обичат да гризат различни видове семена и ядки, но това не е основната храна за хамстери и трябва да им бъде давана само като лакомство.

Хамстер в Клетка

Повечето течности хамстерът си осигурява от консумацията на плодове и зеленчуци за хамстери. Чесънът, лукът, зелето и цитрусовите плодове не се препоръчват за хамстер, тъй като предизвикват сериозни здравословни проблеми.

Кои са плодовете за хамстери? Ябълки, моркови, круши, целина, краставици, цвекло, царевица са подходящи за хамстер. Понякога на хамстер може да се дадат една или две ягоди или малини. Рядко може да му се дава по едно или две зърна грозде. Хамстерът се храни два пъти дневно - сутрин и вечер.

Заболявания при хамстерите

Здравите хамстери са с блестяща козина, блестящи очи, чист нос, а когато го събудите насила, не проявява нито безпокойство, нито апатия. Когато хамстерът е болен, лесно ще разберете, тъй като козината му става влажна, а дишането - тежко. Хамстерът става агресивен или не мърда и отказва да яде. Тялото му трепери и има стомашно разстройство. Всичко това се дължи на различни заболявания при хамстерите. В такива случаи се препоръчва веднага да потърсите помощта на ветеринарен лекар. Опадване на козината при хамстера и Мокра опашка са чести заболявания при хамстерите.

Любопитни факти за хамстера

Хамстерът се плаши от силни звуци. Освен това той не може да различава разстоянията и затова не трябва да бъде оставян нависоко. В такива случаи хамстерите винаги падат. Хамстерът е щастлив, когато стопанинът му разговаря с него с тих и спокоен глас. Когато взимате в ръцете си хамстер, трябва да го правите много бавно и внимателно, като го хванете под предните лапички. Хамстерът има нужда от време, за да помирише дланта ви и едва тогава ще стои спокойно в нея. Хамстерите трудно могат да бъдат обучавани на каквото и да е, но могат да бъдат насочвани да преминават през определени изградени за тях тунели с помощта на лакомства за хамстери.

Недостатъци на хамстерите

Хамстерът е много страхливо животинче и при уплаха може да се опита да ви ухапе, ако се намира в ръката ви. Хамстерът може да хапе и ако ръката ви мирише на храна. Тъй като животното няма да го направи умишлено и в двата случая, не се препоръчва да се стига до физическо насилие или до крясъци, тъй като животинката може да умре от страх в буквалния смисъл. Ако изпуснете хамстера извън клетката без надзор, той може да прегризе кабел или важни документи, въпреки че най-вероятно подобно пиршество ще завърши фатално за животинчето.

Размножаване при хамстерите

Хамстерите могат да се размножават, след като и двамата партньори навършат три месеца. Бременността при хамстерите трае три седмици. Новородените хамстери са голи и слепи. Те се хранят с млякото на майка си три седмици. Докато кърми, женската трябва да се храни пълноценно, като в менюто ѝ да се добавят сварено яйце, парченце сирене или кашкавал.

Преди раждането женския хамстер трябва да бъде преместен на място, което е тихо и със слабо осветление. Ако женската ражда за първи път, тя най-вероятно ще изяде малките си веднага след раждането или няколко дни след това. Четири седмици след като се родят, малките хамстери трябва да се отделят от майката, защото тя започва да ги възприема като съперници за храната си. Мъжкият не трябва да има допир с новородените хамстерчета. За разлика от женската той няма да ги изяде и дори ще помага за отглеждането им, но отново ще оплоди женската, а това е опасно за здравето ѝ.

Ако все още нямате такъв домашен любимец, но искате да си вземете, вижте нашите обяви и цени за хамстери. Ако пък имате гризач, но не знаете как да го кръстите, вижте интересни имена за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
I.rayk4
I.rayk4
15.05.2020 17:12
Някои от нещата написани тук не са верни. Хамстерите не използват пясъка само за тоалетна ,а и за така наречената пясъчна баня. Те в никакъв случай не трябва да се мокрят. Също така е по-добре да се вземе аквариум , тъй като хамстерите обичат да купят дълбоки тунели и дупки където те складират храна и спят , трябва да имат поне 16см дървени стърготини. Клетките имат пластмасови дъна, които в повечето случаи са около 5-7 сантиметра. Последното нещо , което сметнах за невярно е, че тези малки същества не се нуждаят от малки "къщи" , а от големи. Трябва да им се предоставят поне 2 903 кв. см. Надявам се да съм помогнала
2
1