Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Аляски Маламут вкъщи

Отглеждане на Аляски Маламут вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Аляски Маламут

Аляски маламут е порода едри кучета, която често бива бъркана с хъски. Въпреки това двете породи се различават до известна степен.

Аляските маламути произлизат от Аляска, където се третирани като работни кучета. Названието на породата произлиза от името на племето маламути. Смята се, че тези песове имат родствена връзка с хъски, самоед и американско ескимоско куче.

Днес аляският маламут е все по-предпочитан домашен любимец, тъй като идеално се вписва в семейството и е готов да обикне всеки един негов член.

Въпреки своите немалки размери и на моменти сурова външност това куче е същински ангел, който рядко би причинил зло някому.

Аляският маламут е висок около 64 сантиметра. Теглото му рядко е под 30-40 килограма. Туловището на кучето е мощно, стегнато и хармонично развито.

То е покрито с дебела, пухкава и сравнително къса козина. Тя е оцветена в сиво, черно или ръждиво. Окраската на тази порода значително се доближава до тази на хъскито.

Аляският маламут е интелигентно, предано и доста енергично куче. Той може да се превърне в чудесен домашен любимец и най-добър приятел, стига да бъде отглеждан при необходимите условия и стопаните му да са подробно запознати с естеството на неговата порода.

Отглеждане на аляски маламут в къща

Най-приятно аляският маламут ще се чувства в къща, където да може да се движи свободно и да извършва много физически упражнения. Кучето няма да понесе да бъде вързано или заключено в клетка, тъй като има прекалено свободолюбив дух.

Куче Аляски Маламут

Дори и този красавец бързо да се превърне в дворно куче, от него не може да се очаква той да стане суров стражар на дома, каквито биха били породи като ротвайлер, доберман и немска овчарка.

Добронамереността на кучето често го прави приветливо и към непознати, така че със сигурност няма да подходи с недоверие, когато към дома ви се приближи гост. Всъщност кучето би се активизирало, чак когато види, че натрапникът застрашава сигурността на семейството.

Подобно на други кучета, произлизащи от студени райони, аляският маламут също има проблем с прекалено високите температури. Ето защо, ако живее на двора, къщичката му трябва да е разположена в сенчеста зона. До нея винаги трябва да има студена вода, за да може този пухчо да се охлажда.

Отглеждане на аляски маламут в апартамент

Отглеждането на аляски маламут в апартамент, и въобще в тясно жилище, би накарало кучето да се чувства некомфортно, тъй като то има нужда от повече пространство. Със сигурност не може да се очаква от такова внушително животно да лежи по цял ден на дивана и да се държи спокойно.

Ако стопанинът на кучето обаче е енергичен човек, който често тича или кара колело, той може да взема четириногото със себе си.

Определено такова натоварване, а също и подлагането на умствени предизвикателства, биха спомогнали кучето да се освободи от изобилстващата енергия и след това да стои спокойно и в неголеми жилища.

За да има повече пространство, където аляският маламут да се движи, оставяйте всички стаи у дома отворени. Позволявайте на кучето да излиза на терасата и да спи там. През горещите летни дни обаче бъдете внимателни, тъй като съществува опасност от прегряване.

Кученца Аляски Маламут

За да се чувства вашият домашен любимец още по-комфортно, може от време да време да пускате и климатик или вентилатор, така че да се охлади максимално.

Аляски маламут и други домашни любимци

Аляският маламут е добронамерено куче, което при проведена социализация, може да свикне с присъствието на друго животинче у дома, без значение дали става въпрос за още едно куче, или котка. Специалистите смятат, че лесно би се погодил с породи като голдън ретривър или санбернар.

Аляски маламут и дете

Аляският маламут обожава компанията на малките деца. Той е отлична бавачка, която освен че ще се забавлява с малчуганите, ще се грижи и за тях.

Кучето бързо се включва в игрите и определено няма как да му омръзне щуреенето с хлапетата. Родителите обаче трябва да поработят върху дисциплината на кучето, тъй като понякога игрите му могат да станат груби и дори разрушителни.

Ако ви харесва тази порода и мислите да си вземете такова кученце, разгледайте тези обяви за аляски маламут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest