Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Сиамска Котка въщи

Отглеждане на Сиамска Котка въщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Сиамска котка

Сиамската котка е популярна порода котки, която е позната на хората от много векове. Нейната история е свързана и с много легенди. Сиамските котки живеят дълго и са са предпочитан приятел.

В Древен Сиам (съвременен Тайланд) тези грациозни писани са се считали за истински свещени котки. Днес тази котка е не по-малко уважавана, макар и в ролята на домашен любимец. Тя привлича със своята грациозност, самоувереност и аристократичност, както и с външния си вид.

Сиамската котка се характеризира с къса, лъскава, добре прилегнала към тялото козина на котката. Тя е оцветена основно в бежов цвят, но преобладават и тъмни нюанси.

Сиамската котка може да бъде чудесен домашен любимец, стига стопанинът да е подробно запознат с породата и с това, което може да очаква от нея. В противен случай той може да се окаже разочарован и да иска да се отърве от животното.

Сиамските котки са умни и пъргави питомци, които могат да са и много забавни. В същото време те са и много шумни, тъй като понякога изразяват с неистово мяукане своето недоволство. Те бързо се привързват към своя стопанин, но ако той им посегне могат да бъдат и отмъстителни.

Подобно на кучетата сиамските котки са податливи на дресировка, но обучението на сиамска котка изисква много търпение от страна на стопанина и постоянни усилия.

Ако той се покаже груб и нервен, котката веднага ще усети това и няма да изпълни командата. Ако пък има опит с предишна писана от тази разновидност, може да постигне завидни резултати, които се забелязват при много малко породи котки.

Отглеждане на сиамска котка в апартамент

Сиамската котка би се чувствала щастлива в апартамент, тъй като за разлика от кучетата тя няма нужда да бъде извеждана в паркове и градинки. Стига стопанинът да ѝ обръща нужното внимание и да поработи върху нейните навиците, тя няма да създава проблеми.

Ако се почувства изоставена и пренебрегната обаче, котката ще изрази недоволството си с мяукане. Този факт задължително трябва да се вземе предвид, тъй като може да доведе до проблеми със съседите ви, на които няма да им е приятно да чуват често жалните звуци, които котката издава.

Разбира се, сиамската котка освен недостатъци си има и предимства. За разлика от ангорската котка и от персийската котка, тя има къса козина, която се скубе значително по-малко и не изисква почти никакви поддръжка.

Определено тя се предпочита от хора, които обичат писани, но не могат да отделят достатъчно време за почистване на апартамента от котешки косми.

Отглеждане на сиамска котка в къща

Ако отглеждате сиамската котка вътре в къщата не би трябвало да имате никакви проблеми. Ако обаче си позволявате да я пускате навън от време на време, трябва да сте много внимателни, тъй като това може да коства здравето на вашия домашен любимец.

Имайте предвид, че представителите на тази порода не могат да понасят прекалено високите температури или прекалено ниските, така че, ако оставите котката навън в горещото лято или в студената зима, подлагате на риск живота ѝ.

Сиамски котки

Освен това котка, която се разхожда в двора на къща, може да се зарази с вътрешни и външни паразити, ето защо трябва редовно да бъде водена на профилактични прегледи при ветеринар. Не забравяйте също така, че когато оставяте котката да излиза на двора, тя може да се озове при съседите или да не се върне повече.

Сиамска котка и други домашни любимци

Отглеждането на сиамска котка с друг домашен любимец често пъти е трудна и дори невъзможна задача, тъй като сиамката е силно привързана към дома и не желае да поделя територията си, както и вниманието на стопанина, с друго четириного. В някои случаи характерът на сиамската котка е труден.

Понякога тя може да не възприеме добре присъствието на друга котка или куче, дори и да са заедно от малки. Ето защо се препоръчва тези котки да се отглеждат самостоятелно. Разбира се, ако разполагате с две котки, които са майка и дете, има голям шанс да влизат в конфликт много по-рядко.

Сиамска котка и дете

Отношението на сиамската котка към дете също е строго индивидуално. Това че котката е привързана към родителите на малчугана, не означава, че ще има същото отношение към него. Когато сиамката реши, че не харесва дадено дете, тя няма да си промени мнението.

Ето защо трябва да следите внимателно как котката реагира при вида на хлапе. Много е важно малчуганът да не дразни и малтретира животното, защото така само ще си навлече неговата неприязън. Котката само ще чака удобен момент, в който да атакува детето.

Ако и вие искате да отглеждате такова приятелче, вижте тези обяви за сиамска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest