miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Дратхаар вкъщи

Отглеждане на Дратхаар вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Дратхаар
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Дратхаар е порода кучета, която произлиза от Германия. Смята се, че породата се е появила около деветнадесети век в резултат на отлично премислена селекция.

Идеята била да се създаде куче, което да е верен помощник на ловеца, но в същото време да не е агресивно към дивеча. Полученото поколение било пъргаво, спокойно, интелигентно и с отличен ловен инстинкт.

Дратхаар се използва за лов в различни местности, без значение дали авджиите се целят в пернат дивеч или зайци. Силното обоняние на кучето, както и неговата безкрайна енергичност го правят истински професионалист, който с лекота работи дори в неблагоприятни условия.

Освен опитен ловец дратхаарът е и голям красавец, който не може да остане незабелязан на киноложка изложба. Кучето впечатлява с характерните за породата вежди, брада и мустаци, които се образуват заради наличието на малко повече козина в тези области.

По останалата част на тялото козината на кучето е груба гъста, на места прилегнала, на места - не, дълга до 4 сантиметра. Обагрена е в кафяво, черно, сиво, като е възможно космената покривка да е както едноцветна, така и изпъстрена с петна. Тялото на кучето е силно, хармонично развито, достигащо височина от 70 сантиметра и тегло от 35 килограма.

Дратхаар е енергично, любвеобилно и добронамерено куче, което лесно се сприятелява. То бързо се привързва към своя собственик и позволява да бъде дресирано. Силен, неуморим и дори щур дратхаарът е винаги готов за ново приключение и би последвал своя стопанин навсякъде.

Палав Дратхаар

Неговата преданост, изключителна дружелюбност и податливост към дресировка го превръщат не само в ловно куче, но и в домашен любимец.

Той няма нужда от твърда ръка и с достатъчно грижи и внимание от страна на собственика могат да се постигнат възхитителни резултати.

Отглеждане на дратхаар в къща

Къщата определено е мястото, където този мустакат красавец ще се чувства най-добре. Там той ще може да тича на воля, да гони врабчета, мишки или други гадинки и по никакъв начин няма да се чувства ограничен от пространството.

За разлика от породи като хъски и померан, дратхаар не е претенциозен по отношение на климатични условия, така че, ако го оставите да живее на двора, няма да има нужда да се тревожите дали му е прекалено студено, или пък прекалено топло.

Ако са свикнали да живеят на двора, кучетата от тази порода биха могли да влязат в ролята на пазач, но все пак не са сред най-добрите в областта. Определено в това отношение бледнеят пред породи като българско овчарско куче или немска овчарка.

Отглеждане на дратхаар в апартамент

Свободолюбивата душа на кучетата от тази порода ги правят трудни за отглеждане в апартамент. Още докато е малко, кучето ще се опитва да ловува с пантофите ви или с всеки предмет, който би възприел като дивеч.

В ранната си възраст кучето ще опитва да нагризе дивани, маси, столове, секции, кабели, книги, сувенири и всякакви други, предмети, които биха му помогнали да си почеше растящите зъби.

Куче Дратхаар

Не се учудвайте обаче, ако това явление се повтори и след като палето е доста по-голямо. Оказва се, че дратхаар също е от кучетата, които се привързват силно към собственика си и приемат тежко всяка раздяла с него. В момент на отчаяние изоставеният дратхаар отново е готов да върши пакости.

Ако тези черти в характера на дратхаара не ви притесняват и сте решили да отглеждате куче от такава порода в апартамента си, знайте, че ще се наложи да отделяте доста време за разходка на малкия ловец.

Неговата дружелюбност дори и към непознати хора позволява да бъде разхождан и без повод. Въпреки това бъдете нащрек, защото в момента, в който надуши следа, кучето е готово да се отдалечи доста от стопанина си.

Дратхаар и други домашни любимци

Отношението на тази порода към други кучета обикновено е положително. Четириногото дори би се радвало да расте с друго пале, защото ще могат да си играят и да вършат пакости заедно. Освен това, когато са сами вкъщи, няма да им е скучно.

Спрямо котките обаче дратхаарът невинаги е приятелски настроен. Ето защо, ако възнамерявате да отглеждате на едно място такова куче и писана, ще трябва да посветите много време и търпение, докато ги социализирате.

Ако освен дратхаар в дома си имате морско свинче, хамстер или заек, по-добре дръжте настрана мъника. Все пак при наличието на такъв пъргав ловец вкъщи дребосъчето трудно би оцеляло.

Дратхаар и дете

Любвеобилността и игривостта на кучето моментално го превръщат в най-добрия приятел на малчугана в семейството. Същото отношение кучето обикновено има и към непознати хлапета.

Въпреки това с този брадат палавник трябва да се внимава, тъй като понякога може да бъде и по-груб в игрите и някое по-малко детенце би се изплашило от бурното поведение на песа.

Ако си търсите малко дратхаарче, разгледайте тези обяви за дратхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest