Miau.bg»Статии»Птици»Амадини»Зебров Амадин

Зебров Амадин

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Зебров амадин

Зебровият амадин е една от най-популярните птици, които любителите на пернати отглеждат в клетка у дома. Това е много красива малка птичка, при което доста непретенциозна, затова е много лесна за отглеждане дори от хора, които никога преди това не са имали птици.

Произход на зебровия амадин

Родината на зебровия амадин е Австралия. Тези малки птички живеят в сухи местности и търсят храна на големи ята. През двадесетте години на миналия век са се отглеждали предимно бели зеброви амадини, които всъщност са били чисто бели, с ярко червени човки. Зеброви амадини се срещат и в югоизточна Азия, както и в Африка. В природата те правят интересни гнезда, които приличат на топки или на бутилки.

Как изглежда зебровият амадин

Зебровият амадин е висок около 11 сантиметра и тежи 9 грама. Мъжкарят е с красиви ярки цветове. Главата, шията и гърбът му са сив, около ушите и бузите има оранжево-червени петна. Долната част на гърдите и коремчето са бели с жълтеникав оттенък, горната част на гърдите е сива, с тънки черни райета. Мъжкарят има черно петно върху гърдите и бели точици върху червените си хълбоци. Женската е много по-невзрачна – тя е сива на цвят, има черни линии върху главата и червена човка.

Мъжкарите приличат на женски по оцветяване, преди да навършат 12 седмици – едва тогава те стават красиви и с ярко оперение. Срещат се и зеброви амадини, които са бели, или пък кафяви на цвят, както и кремави зеброви амадини. За най-ценни се смятат така наречените мармозет-амадини. Те са чисто бели с черни петна около очите, черни линии върху опашката, а мъжкарят е с червени петна на бузите и на хълбоците. Допустими са и жълтите човки, които са характерни за птици със златисти пера.

Грижи за зебров амадин

Стопаните на зебровия амадин трябва да са наясно, че макар и непретенциозна, тази малка птичка е доста агресивна. Тя не може да живее с други видове птици в една клетка. Понякога проявява агресия и към птици от собствения си вид и единствено в любовния период тази агресия изчезва за известно време. Агресия няма изобщо, ако зебровият амадин живее в просторна волиера – тогава се разбира добре и с други видове птици. Зебровият амадин пие много по-малко от другите видове птици, но въпреки това в клетката му винаги трябва да има чиста вода.

Обучение на зебровия амадин

Зебровият амадин е малка птичка, която не може да бъде научена нито да каца на рамото ви, нито да говори или да имитира някакви звуци, както правят папагалите. Но лесно можете да я научите да взима зрънца от ръката ви. Зебровият амадин е недоверчив към непознати, но щом веднъж свикне с вас, ще ви приема съвсем спокойно, стига да не правите резки движения.

Зеброви амадини

Хранене на зебров амадин

Основната част от менюто на зебровия амадин в природата е съставена от семена на диворастящи треви, кълнове на различни растения и насекоми. В домашни условия зебровият амадин се храни със смес от различни видове семена и зърна – ленено семе, светли сортове просо. Препоръчва се в готовите смески, които се продават в магазините, да се добавят кълнове овес, листа от зелена салата, а през лятото – полски треви. Зебровият амадин с удоволствие ще кълве смес от настъргани моркови и твърдо сварено яйце. В клетката на зебровия амадин задължително трябва да има кост от сепия, от която птицата да си набавя калций.

За зебровия амадин е полезно от време на време да слагате в клетката му натрошена черупка от твърдо сварено яйце. Трябва да знаете, че за зебровия амадин са напълно неподходящи храните, които са предназначени за папагали. В клетката на зебровия амадин трябва да има две хранилки – една за основната храна на птицата, а другата – за смляна яйчена кора. Зебровият амадин обича ябълки и ситно нарязан магданоз. Пълнозърнестият хляб и краставиците също се харесват на тези красиви птици, но не се препоръчва да им се дават често.

Заболявания на зебров амадин

Зебровият амадин може лесно да се разболее, ако го държите на място, където има течение или е прекалено прохладно. Ако внезапно забележите, че птицата спи постоянно или лежи по корем на дъното на клетката, веднага трябва да я занесете при специалист. Тежкото дишане, постоянното прозяване, кихане и поклащане на главата също може да са симптоми на настинка или на сериозно заболяване. Ако птицата повръща, чеше се постоянно, пищи или дълго време стои с провесена глава, както и ако накуцва, трябва веднага да я види специалист по птиците.

Заради бързата обмяна на веществата болестите на птиците се развиват много бързо и най-малкото забавяне може да е фатално за тях. Често зебровите амадини страдат от диария, както и от полиурия – увеличаване на урината в отделяните от тях вещества. Това води до обезводняване и смърт на птицата. Ако в екскрементите на птицата има кръв, това означава, че тя има сериозен вътрешен кръвоизлив и шансовете ѝ за оцеляване не са много големи, затова веднага трябва да я види специалист. Не се препоръчва стопаните да взимат сами мерки по лечението на зебровия амадин, защото това никога не завършва добре.

Любопитни факти за зебров амадин

Зебровите амадини не пеят много, но пеенето им е много приятно за слушане. Те няма да ви събудят рано сутрин, а ще изчакат да се събудите, и тогава ще започнат да шумят. Зебровите амадини общуват помежду си с интересни звуци, които напомнят за звуците, които издават гумените детски играчки. След като съберете двойка зеброви амадини, не трябва да ги разделяте, защото те ще се поболеят от мъка. В природата двойката зеброви амадини остава заедно до смъртта си.

Недостатъци на зебров амадин

Може би единственият недостатък на зебровия амадин е неговата плашливост. Тези птици са в състояние да започнат да се удрят в стените на клетката при стрес от силен звук или агресия, проявена от любопитно домашно животно. Това може да доведе и до летален изход за малката птичка.

Размножаване на зебров амадин

Зебровите амадини се размножават лесно, ако се спазват правилата за хранене и отглеждане на тези красиви птици. Зебровите амадини са готови да се размножават още щом навършат 3 месеца, но не се препоръчва да се дава възможност на тези малки птички да имат поколение, преди да навършат 6 месеца. Това е опасно за женската и може да се отрази зле и на потомството ѝ. Зебровите амадини, които започват да се размножават от много малки, не достигат пълноценен ръст и не се развиват правилно. Ако зебровите амадини, които ще създават потомство, не са живяли заедно, трябва да ги оставите за известно време да свикнат една с друга.

Зебров Амадин

За тази цел обикновено на птиците им трябва един месец. Ако те не проявяват агресия една към друга и спят една до друга, всичко е наред. В момента, в който чуете мъжкаря да пее, а женската да му отговаря с нещо като леко грачене, е време да сложите гнездо в клетката, където зебровите амадини да отгледат потомството си.

Зебровият амадин е плашлива птица, затова при гнездене двойката има нужда от къщичка с покрив, която да ги скрива от любопитни погледи. Откритото гнездо е напълно неподходящо за двойка зеброви амадини, защото те са в състояние да изхвърлят яйца и дори новоизлюпено пиленце, ако се стреснат от нещо. За развъждане на зеброви амадини на двойката е необходима клетка с размери поне 60 на 40 на 40 сантиметра.

Вътре се слага затворена къщичка и до нея се слагат изсушени нарязани тревички и кокосови влакна. От тях птиците си правят настилка в гнездото. Не се препоръчва да се слагат конци или памук, защото новоизлюпените пиленца се заплитат в тях и умират. Няколко дни след появата на къщичката в клетката женската започва да го пълни с тревички и след 3-4 дни могат да се появят вече първите яйца. Ако до 2 седмици след поставянето на къщичката няма яйца, сложете още една къщичка, но от друг вид – тази може просто да не се е харесала достатъчно на двойката. След като се появи третото или четвъртото яйце, женската сяда върху тях, за да ги мъти. Затова не се притеснявайте, ако в къщичката вече има яйца, но женската не ги мъти.

Ако женската откаже да се грижи за пиленцата, това може да се дължи на наличието на домашни животни в помещението или на стресиращи звуци, както и ако птицата е оставена на място, което е прекалено студено за нея. В момента, в който женската започне да мъти, не се препоръчва да се почиства клетката, за да не се стресира птицата. Две седмици след като женската започне да мъти, се излюпват пиленцата. Те започват да издават много слаби звуци едва на третия ден след излюпването си. След втората седмица писъците им, предизвикани от глад, със сигурност ще се чуват и от съседите.

Зебровите амадини са популярни птици за отглеждане като неразделките, папагали ара, канарчетата, корелата, какаду, вълнистите папагалчета и др.

Запознайте се също с гулдовия амадин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest