Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Афганистанска Хрътка

Афганистанска Хрътка

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка, наричана и афганска хрътка, е грациозно и красиво животно, което от векове е известно със своята енергия и бързина. Афганистанската хрътка е ефектен домашен любимец и със сигурност ще привлича погледите по време на разходка. Кучетата от тази порода се привързват силно към един член на семейството, когото смятат за водач на глутницата, останалите според тях са равни.

История на афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка е древно ловджийско куче, което от хилядолетия е било известно не само с красотата си, но също така с предаността си и със смелостта си. Според една от легендите за афганистанските хрътки точно тези кучета е взел по време на потопа Ной в своя ковчег. В продължение на хиляди години произхождащите от планините на Афганистан кучета са любимци не само на ловците, но и за хората, които обичат да се наслаждават на красивите си четириноги приятели.

Изображения на афганистански хрътки са се появили върху скали през 9000-та година преди новата ера. Жителите на Афганистан смятат кучетата от тази порода за символ на родината си, тъй като тези хрътки са известни със своята красота и стремеж към независимост. Планинските ловци в Афганистан са се постарали доста, за да развият в афганистанската хрътка възможност за тичане с висока скорост. Афганистанските хрътки са били използвани за лов на елени, зайци, лисици, газели и вълци.

Грациозното тяло на афганистанската хрътка позволява на тези кучета с вроден инстинкт на ловец да влизат дълбоко в дупките на хищниците. В началото на ХХ век афганистанските хрътки стават популярни в Европа. През 1926 година в Лондон е учреден първият клуб на любителите и собствениците на кучетата от тази порода. Година по-късно подобен клуб е учреден и в САЩ.

Стандарт на афганистанка хрътка

Афганистанската хрътка достига височина от 63 до 74 сантиметра и достига между 20 и 30 килограма. Черепът на кучетата от тази порода е леко издължен, муцуната е дълга, с мощни челюсти. Челото е покрито с дълга козина. Носът е черен, при по-светлите кучета може да е кафяв. Очите са тъмни, може да са и златисти, с триъгълна форма. Ушите са клепнали, с широка основа, плътно прилепнали към главата, покрити са с дълга копринена козина. Крайниците са дълги, с добре развита мускулатура. Лапите са мощни и едри. Опашката е дълга, със завит край. Козината е дълга и тънка на гърдите и крайниците.

Афганистански хрътки

Грижи за афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка обича да играе със стопанина си и има нужда от активни физически натоварвания. Кучетата от тази порода не са подходящи за семейства с малки деца, тъй като афганистанската хрътка не обича внезапните резки движения и силните звуци. В такива случаи тя става много плашлива. Но като цяло афганистанската хрътка чудесно се разбира с пораснали деца и може да прекарва цялото си време в тяхната компания.

Афганистанските хрътки добре се разбират с котки, но ако отглеждате порче или морско свинче, кучето ще се опита да го атакува, защото ще го помисли за плячка. Трябва да сте наясно, че афганистанската хрътка може да прескача високи препятствия, затова ако я държите на двора, трябва да ограничите възможността ѝ да прескача оградата.

Дългата копринена козина на афганистанската хрътка има нужда от постоянни грижи. Тези кучета не трябва да бъдат подстригвани. Ако ще водите вашата афганистанска хрътка на изложба, трябва да я къпете веднъж седмично, но ако тя не е участник в състезания за красота, можете да я къпете три пъти в годината. За да разрешите сплетената козина на кучето и да предотвратите по-нататъшно сплитане на дългите косми, след разресването е добре да напръскате козината с вода, смесена с малко балсам за дългокосмести кучета.

Ако козината на афганистанската хрътка е мръсна или сплъстена, животното трябва да се изкъпе и едва след това да се разресва. Ако се опитате да сресвате сплетена суха козина, това ще доведе до още по-голямо сплъстяване и преплитане и до начупване на косъма. А това ще се отрази лошо на общия вид на кучето. Разресването на козината на афганистанската хрътка става от корените към краищата. За да защитите дългата козина на афганистанската хрътка по време на ядене от потапяне в храната, можете да я прибирате в мрежичка за коса. Афганистанската хрътка има нужда от редовни разходки и възможност да тича на воля.

Представителите на тази порода имат нужда от физически упражнения минимум два часа дневно. Трябва да внимавате, когато пускате афганистанската хрътка да тича без повод, тъй като тя може да се изгуби, докато преследва малки гризачи, коли и други движещи се обекти. Трябва да имате предвид, че докато афганистанската хрътка е все още малка, тя е непохватна и тромава и не трябва да прекалявате с физическите натоварвания. В противен случай може да се получат проблеми с костите и с мускулатурата.

Големите физически натоварвания в прекалено горещо или във влажно време е опасна за афганистанската хрътка. В древността тези кучета са живеели в планинска местност и плътната им козина ги е защитавала от студените нощи. Днес много афганистански хрътки са принудени да живеят по начин, който не е полезен за тях и не са се приспособили към него. Затова не пускайте афганистанската хрътка да се разхожда в горещо време.

Обучение на афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка не е доминираща по принцип и въпреки че може да прояви характер по време на обучението, тя се поддава лесно на корекции на поведението. Афганистанската хрътка обича да носи предмети, затова лесно се научава да го прави по команда. Като цяло обучението на афганистанската хрътка е проблемно, но не защото тя не иска да бъде научена да изпълнява команди, а просто защото това не ѝ е присъщо. Затова трябва да проявите голямо търпение и да повтаряте едно и също десетки и дори стотици пъти, докато бъде научено.

Афганско куче

Хранене на афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка яде малко. Това се получава заради малкия стомах на кучето, който е обусловен от ловджийските му задачи. Афганистанската хрътка е капризна и може да отслабне много, само защото не иска да яде това, което ѝ се предлага. От това може да се влоши и състоянието на козината ѝ. Този проблем се решава, като се съчетават висококачествена гранулирана храна за кучета с натурални продукти - извара, телешко и пилешко месо, риба, зеленчуци и плодове. Месото трябва да е приготвено на пара. Не се препоръчва да храните афганистанската хрътка с мазно месо, а също така с продукти, които са пържени, солени, сладки, тестени и мазни.

Заболявания на афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка може да страда от генетично обусловени кучешки заболявания на породата, сред които са подуване на стомаха, преплитане на червата, демодекоза, хипотиреоидизъм, кардиомиопатия, атрофия на ретината, катаракта, депигментация на носа.

Любопитни факти за афганистанска хрътка

Афганистанската хрътка е известна с това, че има прекалено нисък праг на болка и не може да търпи и най-малкото нараняване. Затова понякога ваксинацията на кучето се превръща в проблем. Дългата козина не пречи на афганистанската хрътка да тича бързо. Когато преследва плячка, кучето от тази порода развива скорост до 50 километра в час. Освен това то е много издръжливо и може да поддържа тази скорост в продължение на десетки километри. Интересен факт е, че преди векове е било забранено афганистанските хрътки да се изнасят извън територията на Афганистан. Изключение се правело само в случаите, когато кучето е било подарък за скъп човек.

Недостатъци на афганистанска хрътка

Един от основните недостатъци на афганистанската хрътка е необходимостта от постоянни грижи за козината на кучето, за да изглежда добре. Желанието да покаже, че е важен член на семейството, може да превърне афганистанската хрътка в истински тиранин. Тя ще настоява да спи в леглото ви и постоянно ще иска да ѝ се радвате и да ѝ говорите с мил глас. Често се случва да се прави, че не разбира, че я викате, ако не е в настроение да се премести. Афганистанската хрътка защитава територията си и има вероятност да се опита да нападне гостите ви, ако не ги познава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest