Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Йоркширски Териер

Йоркширски Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22526
Йоркширски териери

Йоркширският териер е красиво кученце, което прилича на играчка и затова е сред предпочитаните породи домашни любимци. То става център на внимание, където и да се появи. Това са кучета, напълно подходящи за стопани без опит в гледането на кучета.

Произход на йоркширския териер

Предците на йоркширския териер са териери, които са живеели на територията на Великобритания преди много векове. В древни римски текстове са споменати малки дългокосмести кученца, които смело преследват плячката си под земята и които римляните виждат, когато пристигат на британските острови. Моряците от корабите са причина йоркширският териер да стане любим на хора по цял свят.

Първоначално йоркширският териер е възникнал като резултат на непрофесионална селекция за създаване на малко ловно куче за унищожаване на дребни гризачи. След време йоркширският териер, който се побирал в ризите на работниците, които копаели въглища, става техен верен помощник. Но красивият му външен вид и доброто отношение към хората при съхранена злоба към дребните гризачи го правят предпочитано кученце за представителите на светските среди.

Йоркширските териери стават задължителен аксесоар на кралските покои. През XVII век се описват ловни сцени с участието на йоркширски териери, които помагат при залавянето на видри. Начинът, по който йоркширският териер изглежда днес, е оформен окончателно през XIX век. По време на кралица Виктория се е смятало за неприемливо една дама да се появи в обществото, без да държи в ръцете си йоркширски териер.

Стандарт на йоркширския териер

Йоркширският териер е висок до 23 сантиметра и тежи от 2 до 3 килограма. Има и екземпляри, които тежат около 4 килограма, но те се смятат за отклонение от стандарта на породата. Основното, което е характерно за тази порода, е копринената козина, която е блестяща и дълга. Тя трябва да е права и да стига до пода. Къдравата козина се смята за отклонение от стандарта.

Възрастният йоркширски териер е с козина с стоманен тъмен цвят, която може леко да синее - тя покрива цялото тяло. Главата, гърдите и лапите са златисти или рижави. Малките йоркширски териери се раждат черни, а цветът им се променя с възрастта. Нослето на йоркширския териер е черно, очите са тъмни, бадемовидни и с черен контур. Ушите са малки и изправени. Козината по ръба на ушите трябва да е подстригана. Опашката се купира, когато йоркширският териер е на 5 дни.

Грижи за йоркширски териер

Трябва да имате предвид, че йоркширският териер трябва да се пази от течение, от прегряване и от измръзване. В студените дни трябва да го извеждате само с подходящи за целта дрешки, които да го пазят от измръзване. Най-сложните грижи за йоркширският териер са за козината му. Тя трябва постоянно да се реши, за да изглежда добре. Ако нямате достатъчно време за поддръжка на козината на йоркширския териер, по-добре е да го подстрижете късо.

При разресването на козината трябва да се използват специални масла и тя допълнително да се обработва с масажни четки, за да расте копринена и здрава. Йоркширският териер се нуждае от специална подстрижка в кучешки салони, за да изглежда добре. Козината над очите му обикновено се връзва с панделка или се захваща със специална щипка, за да не пречи на кучето да вижда. Освен това йоркширският териер има нужда от редовни разходки и възможност да тича на воля.

Йоркширски териер

Тези кучета обичат да имат кучешки играчки, с които понякога дори спят. Те много обичат игрите, които могат да играят със стопанина си. Ако не извеждате редовно йоркширския териер, той може да напълнее, освен това ще е винаги тъжен, а козината му ще изгуби блясъка си. Козината на йоркширския териер го загрява доста, затова за него не е полезно да прекарва цялото си време, затворен в помещение. Ако редовно разхождате йоркширския териер сред природата, организмът му ще се закали и може през зимата да не се налага да купувате дрешки, които да го пазят от студа.

Обучение на йоркширски териер

Въпреки че е малък, йоркширският териер е много умно кученце. Той може да бъде обучаван още от втория месец след раждането си. Тогава с лекота може да научи елементарни команди. Обучението в ранните етапи на живота на йоркширския териер не трябва да е повече от пет минути дневно. Малките кученца с радост ще изпълняват командите, ако ги поощрявате не само с добра дума и погалване, но и с любимо тяхно лакомство.

Хранене на йоркширски териер

Когато вземете кученце от породата йоркширски териер, е добре да попитате с какво се е хранило досега и да не променяте менюто му първите няколко дни. Трябва да имате предвид, че йоркширският териер се храни с кучешка храна от премиум клас. Хранете своя йоркширски териер два пъти дневно, след като навърши една година и винаги му осигурявайте прясна вода. Можете да храните йоркширския си териер с натурални продукти, но не трябва да му поднасяте еднообразно меню всеки ден.

Не давайте хляб на представителите на тази порода, може да го замените със сварен ориз без сол. Йоркширският териер с удоволствие яде всички видове месо, но не се препоръчва да му се дава свинско и овче месо. Два пъти седмично може да давате на йоркширския териер риба, но предварително сварена и обезкостена. Не се препоръчва да давате на йоркширски териер риба минтай. Йоркширският териер с удоволствие похапва различни видове зеленчуци, предимно сурови.

Можете да му давате варени или пържени яйца, кисело мляко и малко извара. Не давайте на йоркширския си териер прекалено студена или прекалено гореща храна или вода, подправки, сол, захар, сладководна риба, салам, пушено месо, сладки продукти, зеле, ряпа, цитрусови плодове, бобови култури, макарони, тръбни кости, сурови яйца, прясно мляко, мазно сирене.

Йоркширският териер е склонен към преяждане, затова имайте предвид, че на всеки половин килограм от теглото на любимеца си трябва да се даде по една супена лъжица натурална храна.

Кученце Йоркширско териерче

Заболявания на йоркширски териер

При някои кученца от породата йоркширски териер при смяната на млечните зъби с постоянни се получават два реда зъби, защото млечните все още не са паднали. В такива случаи се налага кучето да бъде прегледано от специалист. Йоркширските териери често страдат от усукване на капачката на коляното.

Освен това те са податливи на различни заболявания на черния дроб и на задстомашната жлеза. Понякога йоркширските териери страдат от занижени нива на кръвната захар, затова се налага състоянието им да се следи. Тази порода също така проявява алергия към различни видове храни, както и към медикаменти. При неправилно хранене йоркширският териер може да страда от различни болести на стомаха.

Любопитни факти за йоркширския териер

През 2004 година се появява подвид на породата - биро йоркширски териер. Той е селекциониран в Германия и макар външно да прилича на йоркширски териер, се различава по цвят. Биро йоркширският териер е бял, като тялото му е оцветено с шоколадови ленти, които се редуват с бели. Появата му се дължи на мутация, която била използвана от немски селекционери.

Йоркширският териер е толкова привързан към стопаните си, че издържа на досадни и дълги процедури по разкрасяване, като например навиването на козината му на ролки.

Въпреки че са малки, йоркширските териери са много смели. Известен е случай, в който йоркширски териер се е нахвърлил върху куче от породата акита, за да предпази стопанката си от нападение. Структурата на козината на йоркширския териер прилича на структурата на човешката коса. Затова тези кучета са подходящи за хора с алергии към кучешка козина.

Недостатъци на йоркширски териер

Сред недостатъците на йоркширския териер е трудната грижа за козината на това малко кученце, която винаги трябва да изглежда лъскава и красива. Не всеки стопанин има търпение и време, за да може да отдели поне по час дневно за ресане и масаж на любимеца си.

За поддържане на красива козина са необходими и скъпи козметични продукти. Като недостатък на породата се отбелязва и постоянната нужда от внимание откъм страна на стопаните - йоркширският териер няма да протестира с лай, но ще стои тъжен с часове, ако не му се обръща внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
да
да
04.07.2015 16:50
Много вярна статия. Ще помогне много на тези, които се интересуват от йоркитата.
8
2
Roni
Roni
13.03.2016 17:49
Лили сподели ,,,,Искам да си взема такова кученце и искам да знам минусите
0
0
Лили
Лили
26.09.2015 11:45
Аз имам Йорки и всичко това е вярно. Само дето има и други недостатъци.
12
8