Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Ролята на пчелата майка в пчелното семейство

Ролята на пчелата майка в пчелното семейство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
41
Пчели

Пчелата майка представлява женски индивид, който притежава напълно развита полова система. В цялото пчелно семейство има само една майка, а нейната роля е да снася яйца, от които се получават пчелни майки, пчели работнички и търтеи.

Пчелната майка се различава от останалите пчели в кошера по своя размер – тя е два пъти по-едра от пчелите работнички. Тя също като тях има жило, не не може да жили хора, защото единствената му роля е с него да убие други майки, които се развиват в маточниците.

Дължината на тялото на пчелата майка варира при различните породи, но е в рамките на 20-25 мм. Теглото също варира. Неоплодената пчела майка тежи около 150-22 мг, а теглото на оплодената се покачва до 180-325 мг.

Способността на пчелата майка да снася яйца започва едва когато тя се оплоди. Пчелата майка се опложда 7-10 дни след излюпването, когато придобие полова зрялост. Тя излита от кошера и се опложда при летеж във въздуха, след което се връща в кошера и няколко дни след това започва да снася своите яйца.

Интересен факт е, че пчелата майка може да снася както оплодени, така и неоплодени яйца. От оплодените се получават пчели работнички и майки, а от неоплодените – търтеи. Дневно майката може да снесе по 1000-1500 яйца, а в някои случаи дори достига до 3000.

Пчелно семейство

По време на снасянето на яйцата пчелата майка е обградена от 10-тина работнички, които са обърнати към нея и наредени в един ред на разстояние около 4-6 мм. Те се грижат непрекъснато за майката, осигурявайки и необходимото количество пчелно млечице, с което тя се храни. Пчелата майка снася своите яйца само в добре почистени от работничките килийки.

Освен снасянето на яйца пчелата майка играе важна роля и за успешното зимуването на пчелното семейство. Всички зимуват, групирайки се около майката в кълбо, като така поддържат необходимата топлина. Пчелни семейства, в които няма майка, не успяват да образуват достатъчно плътно кълбо, пчелите са неспокойни, отслабват и дори много често не успяват да доживеят до пролетта.

Успешното презимуването на цялото семейство до голяма степен зависи и от възрастта на майката, качествата и произхода ѝ. Семействата с млада пчела майка успешно преодоляват зимата, докато смъртността при семейства със стара майка е значително висока. Поради тази причина майките трябва да се подменят на всеки 2 години.

Обикновено пчелата майка живее 6-7 години, но именно първите 2 години от живота ѝ са най-продуктивни, заради което пчеларят или дори самите работнички я убиват.

Вижте още:

- Правилната грижа за пчелите пролетта;

- Лятна грижа за пчелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest