Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Жако

Папагал Жако

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Жако отблизо

Папагалът Жако е много популярен за домашен любимец, защото с право се смята за най-схватливата птица. Красотата и интелектът му, взети заедно, го правят перфектен за всеки любител на екзотичните птици. Папагалът Жако е известен като "човекът сред папагалите" заради способността му да научава много думи и интелектуалния му потенциал, който отговаря на развитието на 3-годишно дете.

История на папагал Жако

Папагалът Жако е от Централна Африка. Той е известен като най-приказливия сред всички видове папагали. Папагалът Жако има способността да имитира не само думи, но също така и да имитира гласове, с което наподобява изцяло човешката реч. Той е сред говорещите папагали. Освен това папагалите Жако имитират с лекота звуци като капеща вода, работа на бормашина и други силни звуци. Това бързо превръща папагалите Жако в предпочитани любимци за тези, които обичат птици в дома си, заедно с корела, вълнисти папагалчета, амазона, папагал лори, малък александър и други пернати.

Стандарт на папагал Жако

Сред представителите на папагалитеЖако има два подвида - това са червеноопашатият, който живее на север от Екватора до западна Кения, както и на юг от Екватора - от Ангола до Конго. Дължината на папагалите от този подвид е 35 сантиметра, дължината на крилете е 24 сантиметра, а опаковката е дълга 9 сантиметра при общо тегло около 400 грама. Човката е едра и черна. Перата са сиви на цвят, като на главата и шията имат ръбове в по-тъмен или в по-светъл цвят. Опашката и гърбът са червени, лапите са сиви. Съществува и друг подвид на папагала Жако - това това е кафявоопашатият, който се среща в южна Гвинея, Либерия, Сиера Леоне. Дължината на този подвид папагали е от 31 до 34 сантиметра, крилете са дълги по 21 сантиметра, а опашката - 8 сантиметра. Човката е по-малка от тази на червеноопашатия Жако и е сива, с черно връхче. Теглото им е около 350 грама. Опашката е кафеникаво-червеникава. Орнитолозите отделят и трети подвид - Кралски Жако. Той се среща само в Гвинейския залив и тежи 430 грама. Дължината му е 42 сантиметра и червените му пера са с много ярък цвят.

Грижи за папагал Жако

Папагал Жако

Жако е перфектният домашен папагал. Той е флегматичен, не е много шумен. Само сутрин демонстрира голяма част от това, което знае, и го допълва с различни подсвирквания. В клетката на птицата трябва винаги да има клонки от липа или бреза, слива, ябълка, вишна, върба. Папагалът Жако обича да гризе тези клонки. Папагалът Жако има нужда от просторна клетка, в която да разперва крилете си и да прелита. Тя трябва да е висока, за да може при обучението птицата да е на височината на очите ви, докато е на някоя клонка. Папагалът Жако има нужда от много пръчици, по които да се катери, както и от много играчки, които редовно трябва да се сменят, за да не му омръзнат.

Папагалът Жако обича да се къпе с топла вода. Ако той не взима душ редовно, видът му ще е доста плачевен. Папагалът Жако не може да понася теченията и лесно се разболява. Той не понася и цигарения дим. Тъй като има нужда от контакт със собственика, за да не страда във ваше отсъствие, можете да му оставяте телевизор или радио, за да не скучае. Това обаче може да стане само за няколко часа, тъй като папагалът Жако има нужда от минимум 10 часа тъмнина и тишина. Папагалът Жако има нужда от речен пясък - измит и изпечен, за да се отстранят микробите. Папагалът Жако трябва да излиза извън клетката, за да контактува със стопанина си. Той има нужда да бъде гален и много обича да го чешат. Острите нокти на папагала Жако имат нужда от подрязване, но дори най-кроткият Жако няма да го позволи. Затова се слага голяма ръкавица върху главата му и той само ще се опитва да ръмжи по време на процедурата. При добри грижи папагалът Жако може да живее до 70 години.

Обучение на папагал Жако

Дивият папагал Жако изглежда злобен и опасен, но това е много социална птица и всеки може да го опитоми, ако се запаси с търпение. В началото той се плаши от контакта с хората и издава ръмжене, за да ги уплаши. Постепенно обаче с помощта на лакомства за папагали можете да го научите да излиза от клетката и да каца на рамото ви. Научете го да взима от ръката ви през решетката на клетката вкусни лакомства и след това го научете да яде от дланта ви. След около 2-3 месеца ще имате успех, затова трябва да сте търпеливи. Първоначално бъркайте в клетката с дебели ръкавици. Понякога на папагала Жако му трябват месеци, за да преодолее страха си от хората.

Що се отнася до обучението му, то трябва да започне от четвъртия му месец. Известни са случаи, когато 10-годишен папагал Жако се научава да говори, така че възрастта не винаги има значение. Папагалът Жако може да бъде обучен само от човек, на когото има доверие. Затова той трябва да бъде опитомен достатъчно, че да каца на ръката ви. Обучението може да започне само когато папагалът е спокоен и нищо не отвлича вниманието му. Важно е всеки ден да провеждате обучението, а най-добре е ако това става по няколко пъти на ден.

Един урок с продължителност 10-20 минути може да направите сутринта, преди да нахраните вашия Жако, а вторият урок може да е през деня, когато може да продължи до 40 минути, или вечер, когато се препоръчва да е не повече от 20 минути. Стартирайте обучението с елементарни думи. Папагалът Жако лесно може да имитира гласните звуци а и о, съгласните т, р, к и п, както и ч и ш. Най-лесно папагалът Жако имитира детска и женска реч. След като папагалът вече е научил някои думи, е добре да му ги припомняте от време на време. Трябва да внимавате какви думи изричате пред папагала си, защото той може да ги запомни, дори да не искате това. Ако искате папагалът Жако да ви посреща с поздрав, когато се приберете, казвайте му всеки ден избраната от вас дума, когато влезете в дома си, и му давайте лакомство. Папагалът Жако може да запомни повече от 300 думи.

Хранене на папагал Жако

Женско Жако

В дивата природа папагалът Жако се храни с ядки и плодове. Но в клетка той яде смески от различни видове семена, а също така плодове и зеленчуци. Папагалът Жако често страда от липса на достатъчно калций, затова може да му давате от време на време смлени черупки от яйца. Не прекалявайте с цитрусовите плодове, защото това може да предизвика предозиране на желязо. Папагалът Жако трудно променя хранителните си навици и е безсмислено да го лишавате от храна за папагали, за да се научи да яде това, което не обича. В подобни случаи папагалът Жако може да отслабне, защото категорично ще откаже храна, която не харесва. Папагалът Жако обича да яде слънчогледово семе, овес, млади царевични кочани, плодови сокове, различни видове плодове. Морковите се ползват от папагала Жако за острене на човката, затова ги фиксирайте така, че да му е лесно да ги раздробява.

Заболявания на папагал Жако

Лесно ще разберете дали папагалът ви е здрав или има нужда от специалист по лечение на птици. Здравият папагал Жако изглежда бодър, той хапва с удоволствие от храната си и постоянно издава някакви звуци. Болният папагал Жако почти не се движи, перата му са разрошени, крилете са отпуснати, а главата е скрита под крилото или е притисната към раменете. Папагалът Жако почти не яде, ако е болен, дишането му е затруднено, очите му са мътни. Това са основни симптоми, които показват, че папагалът ви има нужда от сериозно лечение. Една от болестите при папагалите, от които страда папагалът Жако, е изскубване на перата. Това заболяване се предизвиква от стрес, уплаха, лоша храна, излагане на течение, прекалено сух въздух в помещението или просто от скука.

В резултат птицата започва да изскубва перата си и може да остане напълно гола. Ако папагалът ви няма възможност да се движи и клетката му е тясна, това може да предизвика затлъстяване. То води до задух, стерилитет и цироза на черния дроб. Затлъстелите папагали Жако страдат от запек, което им причинява много страдания. Папагалът Жако може да се разболее от салмонелоза - птицата е изложена на риск от заболяване, ако в клетката й не се поддържа добра хигиена и не се храни с добра храна. Папагалът Жако може да страда и от заболявания, които се предизвикват от гъбички в плесенясалата храна или при наличието на плесен в клетката. Папагалът Жако може да страда от глисти, ако клетката му е тясна и не се почиства редовно. Миниатюрни паразити, които се хранят с части от перата на папагала Жако, могат да причинят безсъние, падане на перата и отказ от хранене.

Любопитни факти за папагал Жако

Папагалът Жако не понася някои стайни растения и ако кълве от листата или цветовете му, може да се разболее и дори да умре. Сред тези растения са хортензията, амарилис, азалия, олеандър, филодендрон, циклама, фикус. Не трябва да слагате в клетката на папагала клонки от следните растения: всички иглолистни, топола, дъб, круша, люляк, клен. Сред най-популярните папагали Жако е руският Григорий, който знае стотици думи и има хиляди почитатели, които чакат с нетърпение пускането на нов видео клип с него.

Недостатъци на папагал Жако

Папагалът Жако е прочут със своята непохватност, но ако подрежете крилете му добре, няма да има последствия. Не е добра идея да купите Жако само заради способността му да говори, тъй като има случаи, в които папагалът Жако отказва да се учи да говори. Папагалът Жако обича да дъвче, затова не го оставяйте без надзор, тъй като може да прегризе електрически кабел. Папагалът Жако е консервативен и при смяна на мястото на клетката може да стане раздразнителен и да крещи. При смяна на собственика папагалът Жако може да се разболее и дори да умре.

Размножаване на папагал Жако

Папагалът Жако може да се развъжда в домашни условия. Имайте предвид, че ако купувате женска на мъжкия си Жако, когото гледате отдавна, той може да ревнува и да я атакува. Папагалът Жако се размножава от 4-5 годишна възраст. Двойката трябва да е в просторна клетка, в която има гнездо от дъски или шперплат, което е с размери 30 на 30 на 50 сантиметра и има пръчица за кацане. По време на ухажването мъжкият храни женската. След оплождането женската снася 2 до 4 яйца и ги мъти един месец, през който мъжкарят я храни и защитава. На 11 седмици голите папагалчета вече започват да имат пера, а на три месеца излизат от гнездото. Малките папагалчета са по-светли от родителите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
13.03.2015 16:37
Изключителна красива и интелигентна птица, с правилни грижи и обучение може да се научи на много думи :) Все пак изисква доста грижи, но определено си заслужава :)
1
0