Папагал Ара

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Папагал Ара

Има много видове папагали Ара, но най-популярен е така нареченият червен Ара - с червен гръб, криле с жълто-синя основа и дълги ярко сини пера. Това е най-често отглежданият вид папагал Ара. Не се препоръчва за начинаещи птицевъди и за деца. Червеният Ара е рядък вид.

Произход на папагал Ара

Папагалът Ара обитава Боливия, Бразилия, Колумбия, Перу, Мексико, Панама, Тринидад. В цивилизацията на маите червеният Ара е бил смятан за свещена птица. Според маите червеният Ара бил проявата на земята на Слънцето и светлината. В чест на папагалите Ара се провеждали култови церемонии от маите. Някои от владетелите на маите си присвоявали името Ара, за да увеличат влиянието си. В Испания червеният Ара попада заедно с първите испанци, които се завръщат от Америка. Постепенно папагалите Ара стават любими на европейците заради атрактивния си външен вид и способността си да възпроизвеждат човешката реч.

Стандарт на папагал Ара

Червеният Ара е голям и красив папагал, като мъжкият и женската са с еднакви цветове. Различават се по това, че опашката на мъжкия е по-дълга, а човката му е по-мощна. Човката на папагала Ара започва с жълта основа, която има тъмно петно. Очите са с жълти ириси. Бузите са сметанови на цвят, покрити са с дребни светлочервени пера. Човката е мощна, извита, жълта на цвят. Крилете са широки, опашката е дълга и се скосява към края. Краката на папагала Ара са тъмно сиви.

Два от пръстите на крака сочат напред, два - назад. Основният цвят на папагала Ара е червен - главата, шията, гърдите и корема. Опашката и долната част на крилете е ярко синя, с жълта лента. Тялото на папагала Ара е с височина 90 сантиметра. Размерът на крилото на папагала Ара е от 28 до 40 сантиметра. Папагалът ара тежи от 900 до 1200 грама. Освен червеният Ара съществуват и други видове папагали Ара. Това са голям хиацинтов Ара, който е лилав на цвят, зеленокрил Ара, жълтошиест Ара, Ара с кестеняво чело, Ара с червен корем, червеногръб Ара, синегърлест Ара, синьо-жълт Ара, планински Ара, бухалов Ара, Ара Леара, малък войнишки Ара и голям войнишки Ара.

Грижи и отглеждане на папагал Ара

Папагалите ара живеят от 50 до 80 години и често надживяват собственика си, така че трябва да има кой да поеме грижите за пернатия домашен любимец. Клетката на папагала Ара трябва да е от метал, с хоризонтални пръчки и с дъно във вид на чекмедже. Подходящо е да се отглежда и във волиера. Разстоянието между пръчките на клетката или волиерата трябва да е не повече от 2.5 сантиметра. На дъното на клетката се слага материал, който поглъща влагата. Минималният размер на клетка за един папагал е с височина 170 сантиметра. Волиерата трябва да е с височина поне 2 метра и да има дървена къщичка, където птицата да спи.

Купичката за храна на папагала и вода трябва да се чисти всеки ден. Веднъж седмично се измива клетката, волиерата се мие веднъж в месеца. Дъното на клетката се чисти всеки ден, дъното на волиерата се чисти два пъти седмично. Папагалът Ара живее добре при 25-30 градуса дневна температура, а нощем температурата не трябва да пада под 10 градуса. Естественото осветление е най-добро за папагала Ара. Задължително е в клетката или волиерата на папагала Ара да име дебели клони от плодни дръвчета.

Папагалът Ара обича да се къпе, затова е добре да има съд с вода за тази цел. Папагалът има нужда от не по-малко от две пръчки за кацане на различна височина, като едната пръчка трябва да е около купичките за хранене и вода, но не над тях. Препоръчва се в клетката или волиерата да има къщичка за сън, стълбичка, бамбукови халки, въжета, тъй като папагалът Ара обича да се катери и да се люлее. Играчките на папагала Ара трябва да бъдат сменяни всяка седмица. Папагалът Ара обича да играе със стопанина си на игри, които изискват от него да открие предмет, затворен в друг предмет. Папагалите Ара, които живеят в клетка, трябва да бъдат пускани два пъти на ден, за да полетят на воля в помещението.

Ара

Обучение на папагал Ара

Това е един от говорещите папагали. При търпение от страна на стопанина папагалът Ара може да възпроизвежда до 700 думи, които запомня завинаги. Младите папагали бързо свикват с хората. Не можете да обучите възрастен Ара, който не сте отгледали вие. Папагалът Ара не харесва непознати. Понякога папагалът Ара развива симпатия само към единия пол и харесва или само жени, или само мъже. Папагалът Ара изисква много внимание по време на обучението си - от един до три часа дневно. При липса на внимание от страна на собственика папагалът Ара крещи постоянно и може да изскубе голяма част от перата си.

Хранене на папагал Ара

Папагалът Ара обича да яде тропическите плодове, независимо дали са узрели или не. Той с радост ще похапва смокини, манго, различни видове семена, сочни кълнове. По време на размножителния период се храни предимно с насекоми и техните ларви. В природата червеният Ара всеки ден облизва червена глина, затова търси места, където тя може да се намери. Предполага се, че глината неутрализира токсините, които се намират в недостатъчно узрелите плодове в менюто на птицата. Над 60 процента от менюто на папагала Ара може да се състои от семена, зърнени храни и ядки. Подходящи са слънчоглед, орехи, кедрови ядки, макадамия, кашу, бадеми, конопено семе, просо, овес.

Папагалът Ара има нужда и от любимите си плодове - можете да му давате малини, праскови, ябълки, папая, круши, сливи, банани, грозде, портокали. От зеленчуците папагалът Ара предпочита краставиците, морковите, зелените чушки, броколите. Младите клонки на дърветата също са му любими. Не може давате на папагала Ара кофеин, авокадо, млечни продукти, солени продукти, шоколад, пържени продукти, семките на плодовете. Папагалът Ара се храни 2 пъти на ден след като стане на 1 година. По време на размножителния период е добре да се дава на папагала Ара сварено и нарязано яйце, домати, бисквити, овесени ядки.

Размножаване на папагал Ара

В природата папагалът Ара избира партньорката си за цял живот, но не се размножава всяка година. Той е сред моногамните животни. Гнездото си двойката прави в хралупи на дървета на височина 30 метра и повече. Размножителният период в природата при папагалите Ара зависи от дъждовния сезон - в Южна Америка той е от октомври до март, в Централна Америка - от февруари до май. Папагалът Ара е полово зрял на 4 години, като репродуктивната му възраст продължава до 35-тата му година. Яйцата се мътят 28 дни.

Женската снася от 2 до 4 бели яйца с овална форма, но обикновено оцеляват едно или две малки. Новоизлюпените пиленца са слепи, голи и глухи. Първите перца се появяват след 17-ия ден, а очите им се отварят след първия месец. Едва на третия месец се появяват всички пера, а размерът на родителите си малките стигат, след като навършат една година. Младите птици не се отделят от родителите си до третата си година. В домашни условия папагалът Ара се размножава през април.

Не се препоръчва събирането на две женски и един мъжкар, трябва да има само една женска и един мъжки. За да снесе яйца женската, е необходимо да има гнездо - подходящо е чекмедже или кутия от дебела дървесина с размери 55 на 70 на 100 сантиметра и пръчка за кацане с дължина 22 сантиметра. Високата температура и ниската влажност в гнездото често са причина за загиването на все още неизлюпените пиленца. Трябва да имате предвид, че в размножителния период папагалът Ара може да стане много агресивен.

След снасянето на яйцата не надничайте в гнездото, защото женската може да ги счупи, за да не ви позволи да ги докоснете. Същото важи и за първите дни след излюпването на малките - майката или бащата са в състояние да убият пиленцата, ако са изнервени. Най-добре е да оглеждате гнездото рано сутрин, когато майката излиза, за да се храни. Малките могат да се отделят от родителите си, след като станат на 100 дни.

Заболявания на папагала Ара

Папагалите Ара са предразположени към разширяване на стомаха, папиломи, бактериални и гъбични инфекции, скубане на перата, болести на панкреаса, подагра, дъвчене на собствените пера, гърчове на пръстите и други болести при папагалите.

Любопитни факти за папагала Ара

При опасност папагалът Ара издава звуци, които напомнят човешки писък. В природата папагалите Ара живеят във влажни тропически гори, крайбрежни хълмисти територии, савани и винаги се стремят да са около вода. Те живеят на места, които са разположени до 1000 метра надморска височина. Папагалите Ара избягват блатисти местности и открити равнини.

Сред враговете на папагала Ара са хищни птици, маймуни, змии, средни по размер хищници като ягуара. Човекът също е сред враговете на папагалите Ара, тъй като навремето те са били избивани заради вкусното си месо и ярките си пера. В природата папагалът Ара обича да спи в короните на дърветата, като за тази цел избира клони на височина около 40 метра от земята. Той лети със скорост 56 километра в час. При опасност папагалът Ара не се движи и не издава звуци. Ако женската мъти и има опасност от разрушаване на гнездото, тя изоставя яйцата си.

Красиви Ара

Недостатъци на папагал Ара

Някои хора могат да развият алергия именно към папагала Ара, затова е добре преди да вземете този любимец, който живее дълги години, да се посъветвате с лекар и ветеринар. Сред недостатъците на папагала Ара е прекалено силният му глас, който може да подразни дори стопанина му, тъй като по време на размножителния период става много силен. Сред недостатъците на папагала Ара е и времето на първото му хранене - той е гладен в 5-6 часа сутринта. Не се препоръчва да оставяте малки деца с папагал Ара, който е пуснат от клетката си, тъй като могат да проявят ревност към нас и да наранят децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest