Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Да кастрирам ли котката?

Да кастрирам ли котката?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54610
кастрирана котка

Да кастрирам ли котката, се питат много стопани и за повечето то тях скоро отговорът става ясен - Да!

Разгонването при котките е 3-4 пъти годишно по минимум две седмици, като честотата зависи от породата и от самото коте. Периодът е кошмар за техните собственици. Разгоненото животно пищи, вие, мяучи, въргаля се, моли се и се глези. С денонощния си вой пощурява всички наоколо, а молбата в тях е да бъде пуснато навън.

Ако обаче се излъжете и я пуснете дори за малко, положението се утежнява десеторно. И ако все пак реши да се върне, женската котка ще ви ощастливи с поне 2-3 малки котенца в корема. След като роди котката, именно на стопанина ще се падне задачата да им осигури нови добри стопани.

Тази перспектива, най-вече в комбинация с това, че живеете в апартамент, е повече от ужасяваща. Единственото адекватно решение е кастрацията на котката. Това важи както за женските писани, така и за мъжките котки.

Кастрацията е един от най-безопасните и лесни начини да си осигурите спокойна, дружелюбна, неконфликтна котка, която не обезумяват редовно и нямат цял куп здравословни проблеми. С нея може да избегнете болести и усложнения, които често имат фатален край за вашия любимец. Доказано е, че кастрираните котки (и кучета), живеят години по-дълго от некстрираните, а котешките болести, които ги застигат, са значително по-малко.

Една от последиците от кастрацията на котката, особено при женските котки, е че напълняват и стават мудни. Проблемът обаче не е фатален и лесно може да се реши със съкращаване на калориите. А ползите са много. Вашият котарак няма да има миризлива урина, а женска котка няма да подивява и да вие неописуемо на всеки 3-4 месеца.

С напредването на ветеринарната медицина кастрацията се нарежда сред най-простите рутинни процедури. За женските котки тя е лесно преодолима, докато за мъжките е повече от нищожна. Провежда се под пълна упойка и трае по-малко от час. Възстановителния период за женските котки е около седмица, а при мъжките – едва два-три дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest