Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Опасни болести при кучетата

Опасни болести при кучетата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5468
Болно Куче

Както хората, така и животните страдат от редица болести. Кучетата са склонни да заболяват от опасни кучешки болести като хепатит, бяс, гана и други. За да ги предпазим от тях са нужни редовни ваксинации. Така се грижим както за тяхното здраве, така и за нашето.

Ето кои са най-срещаните заболявания при кучета, с които можете да се сблъскате при отглеждането на куче:

Кучешки бяс

Наричан още водна чума, бясът е вирусно заболяване. Ваксинациите срещу бяс са задължителни. Болестта е смъртоносна за човека.

Заразяването с бяс става чрез ухапване от друго заболяло животно. Най-често това са лисици. Състоянието протича в три фази. Първата е меланхолична. При нея се наблюдава изтичане на слюнка от устата, от светлина, трудно преглъщане и цялостна промяна на психическото състояние.

Бяс

Втората фаза е фаза на буйство, пристъпи на лудост, желание за хапане и други. Tретата фаза включва депресия, парализа и смърт. Има и случаи на тих бяс, които се изразяват в липса на апетит, безучастие и парализа.

Гана

Тази заразна болест при кучетата се появява епидемиологично и започва от три до седем дни след заразяването. Проявява се най-вече при младите кучета на възраст от около три месеца до една година, както и при някои от по-възрастните.

Започва с висока температура, до 41 градуса, липса на апетит, сълзящи очи и течащ нос. Заболяването се проявява в три форми - гана на белите дробове, на червата и на нервите.

Хепатит при кучетата

Това представлява инфекциозно възпаление на черния дроб. Състоянието наподобява това на ганата.

Парвовироза

Кучешката чума обикновено избуява на места, където се събират много кучета. Инфекцията започва със загуба на апетит и необичайно успокояване на кучето. Следват разстройство с кървене, продължително повръщане и отказ от храна и вода. Тялото на животното изсъхва, то се обезводнява и става напълно безучастно.

Лептоспироза

Заболяването е познато още като щутгарска кучешка чума. Това инфекциозно заболяване може да причини възпаление на бъбреците с отравяне на урината /уремия/при кучетата. Предава се и на хората и може да предизвика жълтеница, отравяне на кръвта, повръщане и разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest