miau.bg»Статии»Коне»Езда»Моята първа езда

Моята първа езда

Езда

Конната езда е едно незабравимо преживяване и общуване с конете, уникален спорт, развиващ всички мускулни групи в човешкия организъм. Ето защо не е чудно, че все повече жени прекарват свободните си дни в някоя конна база.

За да може човек да се наслади с цялата си душа на този аристократичен спорт, той трябва да има някаква минимална подготовка, било то и само на теория. Затова, ако сте решили да се посветите в света на елегантните животни, ви предлагаме най-важните съвети, които ще са ви от полза.

Първо трябва да научите основните ходове на коня, да свикнете да ги ползвате и да облекчавате и наблюдавате животното. Експертите твърдят, че най-доброто начало е без стремена и юзди, за да свикнете да се държите на седлото. Обичайно треньорът ще е до вас и ще върти коня в кръг, така че няма място за излишни притеснения.

Започнете с упражнения за стабилност и баланс. Не се бойте, конят е под контрола на треньора през цялото време.

Помощите са средствата за управление на коня. Те обикновено са три и ще ви се наложи рано или късно да се запознаете с тях.

Юздите, които държите в ръце с различен хват за различните случаи. Краката ви, ударите с петите и натискът върху тялото на коня. При добре обучен кон дори позицията на краката ви един спрямо друг има значение. И не на последно място - Вашето тегло. Конят е изключително умно животно и разбира кога сте в позиция за галоп, кога за спиране, кога го облекчавате за тръс и прочие.

Като цяло е добре да не използвате шпори и камшик - първо, не ви помагат да усвоите добре уроците, и второ, лесно могат да превърнат малка грешка във фатална.

- Основният ход на коня е ходом - последователно с всички крака. Най-добре е при този такт да свикнете да помагате на животното, като се хванете здраво с крака и се движите напред-назад от таза. Ще се изненадате колко бързо ездата заздравява корема и тазовата област, без да ги натоварва видимо.

- Тръс е следващият важен ход. Правилото е, че за да облекчите този друсащ ход, трябва на единия такт да сте на седлото, а на другия, стискайки крака, да сте над него.

- Галоп е бързият конски ход. Никога не започвайте с него, без да владеете коня добре - лесно ще ви обърне, преметне, удари в нещо или дори ще смени посоката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest