Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Кои са безобидните змии

Кои са безобидните змии

Безобидна змия

Съществуват повече от 3000 вида змии. Въпреки че най-голям страх сред хората будят отровните представители на безкраките влечуги, истината е, че по-голямата част от тях са безобидни. Какво трябва да знаем за тези животни и тяхното разпространение?

Съвременните змии се развиват в изключително многообразие преди 65 милиона години в епохата на Палеоцена, веднага след измирането на динозаврите. Учените обясняват това с бурното развитие на бозайниците в периода след измирането на огромните гущери.

Днес най-разпространени са змиите от разред Смокообразни. Те са станали такива благодарение на многообразието на гризачите, които, от своя страна, са най-адаптивната група бозайници. Змии се срещат от Арктическия кръг и Скандинавия на север до Австралия и Тасмания на юг. Змии обитават всички континенти с изключение на най-южния Антарктида и Атлантическия океан.

Змии

Безкраките влечуги живеят на височина до 4900 метра в Хималаите. Интересен факт е, че съществуват различни по големина острови, където няма представители на змии. Типичен пример за това са Исландия и Нова Зеландия. Допълнително недоумение буди и фактът, че докато на остров Британия могат да се срещнат над 35 вида змии, на съседния остров Ирландия змии липсват.

В България повечето змии са неотровни. Най-известни представители сред тях са змията- червейница, пясъчната боа (пясъчница, турска боа), голям стрелец, тънък стрелец (стрелушка), черноврата стрелушка, смок-мишкар, ивичест смок (кощерица) и пъстър смок (последните два се смятат за подвидове на един и същи вид), леопардов смок, медянка, жълтоуха водна змия и сива водна змия. В мнозинството си змиите в България не са опасни. Странят от човека и рядко хапят. Изключение правят само случаите, когато са нападнати.

В последните години все по-популярна стана теорията, че може би всички змии са отровни в някаква степен. Специално отровата на смятаните за безопасни змии просто има по-малък или незначителен ефект върху организма.

Виж още: Кои са отровните змии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 15:09
Аз познавам една змия, дето хич не беше безобидна. Ивана се казваше...
0
0