Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Кои са отровните змии

Кои са отровните змии

Отровни змии

Змиите са смятани за едни от най-страховитите за човека членове на животинското царство. Най-голяма роля за лошата репутация на безкраките влечуги са отровните представители на вида им.

Въпреки че змиите са разпространени на всички континенти с изключение на Антарктида, едва 400 разновидности от близо 3000 от тях са отровни. В България живеят шест вида отровни змии.

Научният термин за безкраките влечуги, имащи отрова, е аспидови змии или отровници. Те използват отровата си, за да убиват плячката си или да я обездвижват. Токсините, с които змиите ловуват, представляват модифицирана слюнка, която се изхвърля през някои от зъбите.

Освен за лов змийската отрова се ползва от притежателите ѝ и при самозащита. Тя играе и съществена роля при храносмилането на влечугите. Съдържащите се в нея разтворими съединения помагат за бързото разграждане на веществата.

Химичният състав на змийската отрова представлява смес от различни видове протеини. Обикновено това са невротоксини и хемотоксини. Отровата въздейства главно на нервната и кръвоносната система. Отровата при повечето змии съдържа хиалуронидаза - ензим, осигуряващ бързото ѝ разпространение.

Зелена мамба

Змийските отрови са сложни смеси от протеини и се образуват и съхраняват в специални жлези в задната част на главата. При всички отровни змии тези жлези се изливат през канали в набраздени или кухи зъби от горната челюст.

При аспидовите и отровниците тези зъби са разположени в предната част на устата и са кухи, така че да инжектират отровата по-ефективно, докато при змиите със задно разположени отровни зъби отровата преминава по открит прорез на задната страна на зъба.

Най-опасните представители на отровните змии са тайпаните, черните мамби, кораловите змии и кобрите. Точно установено е, че отделената само при едно ухапване на континенталния тайпан отрова е способна да убие 100 човека.

В природата обаче съществуват птици и бозайници, които се хранят с отровни змии. Тези животни са развили естествен имунитет към змийската отрова.

В последните години все по-популярна става теорията, че всички змии са отровни, но при смятаните за неотровни има по-слаба отрова, която не влияе по начина, който сме свикнали да възприемаме.

Въпреки опасностите, които носи змийската отрова, тя се използва и като лечебно средство в медицината. Много лекарства, служещи против възпаления, спиране на кръвта и обезболяващи са създадени на базата на змийската отрова.

Виж още: Помощ при ухапване от змия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest