miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да отглеждаме мопс вкъщи

Как да отглеждаме мопс вкъщи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54696
Мопс
Сешоар и четка за кучета - 2в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Сешоар и четка за кучета - 2в1
43.00 лв.
Виж ››

Мнозина избират да отглеждат животни у дома. Най-предпочитани са кучетата. Въпреки това, преди да прибегнете към тази важна стъпка, имайте предвид, че това е голяма отговорност.

Едно от най-игривите кучета са мопсовете. Те са жизнерадостни, обичат да се забавляват, да се разхождат, да правят бели и да си играят. Ако ви няма у дома, той най-вероятно ще къса хартия, ще се пързаля по килима или ще разхвърля.

Характеристики на мопс

Мопсът има сплесната и сбръчкана муцуна. Преди години се е смятало, че муцунките им задължително трябва да са възможно най-сплескани. Това е било символ за красотата на породата. В бръчките им китайските императори пък са виждали символи.

Поведение на мопса

Мопсът не обича да стои сам. Той искрено се привързва към стопанина си и иска да прекарва колкото се може повече време с него. Ако нямате възможност да отделяте достатъчно време на домашния си любимец, то най-добре заложете на друга порода куче.

Друга интересна особеност за мопсовете е, че хъркат. Хъркането обаче не е толкова силно като човек. Кучето по-скоро сумти.

Мопс и други породи

Най-често задаваният въпрос е дали има разлика между мопс и китайски Pug. Истината е, че pugs са известни като мопс кучета, мопс и китайски Pug. Т.е – няма разлика между тях. Поради това Американски и Английски Киноложки Клубове са регистрирали породата като мопс.

Допълнителни грижи за мопс

Мопс

Мопсът изисква специална грижа особено за гънката над нослето. Там често се събират мръсотии, които могат да предизвикват възпаления на нежната кожа. Другите гънки също са склонни към възпаление, поради което се налага да им се обръща специално внимание.

Основните грижи са измиване на коремчето, поддържане на чиста муцунка. Очите им също редовно трябва да се проверяват за проблеми поне веднъж седмично. Ноктите пък се режат ежемесечно. През същия период трябва и да се къпят. Добре е падналата козина да се отделя с помощта на четка или гребен. По този начин количеството косми по килима и дивана ще се намали значително.

Заболявания на мопс

Мопсът е порода с доста крехко здраве. Те не могат да се охлаждат много добре и не понасят висока температура и влажност за много дълго. През лятото прегрява лесно, а през зимата се простудява още по-лесно. Здравите мопсчета живеят около 12-14 години, но могат да живеят и много повече.

Мосп и деца

Породата е изключително подходяща за семейства с деца. Мопсът ще си играе с тях, ще ги пази и ще им се радва. Освен за деца това куче е и чудесна компания за възрастни хора. Препоръчва се на тези, склонни да изпадат в мрачни състояния и депресия, поради своята игривост, любопитство и жизнерадостен темперамент.

Ако желаете да си вземете мопсче, разгледайте тези обяви за мопс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest