Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как и кога да изправим ушите на йорки

Как и кога да изправим ушите на йорки

Как и кога да изправим ушите на йорки

Малките йоркита са формулата за безгранична любов към стопаните, но и те самите се нуждаят да получават такава под всякаква форма, в това число и чрез грижата за тях.

Грижата за бебето йорки включва и грижа за изправяне на ушичките му.

Кога е удачно да се изправят ушите на йорки

Ветеринарите съветват към изправянето на ушите на йоркито да не се тръгва преди кучето да е навършило 4 месеца.

Не бива да се пропуска и моментът на смяна на млечните зъби, който се случва на възраст от 1 година. Това е моментът, когато ушите падат и трябва да се подлепят. Нужно е много внимание, за да се формира правилно хрущялът, да няма прегъвания. В по-късна възраст той вече е формиран и не може да се оправят ушите.

Стъпки за изправяне на ушите на йорки

Подстригване на козинката в ушите

Как и кога да изправим ушите на йорки

Първата стъпка е подстригване на козинката на йоркито вътре в кучешките уши. Обикновено това действие се оказва достатъчно за изправянето на ушичките на кутрето, което се случва само след няколко дни. Клепналото ухо обикновено се дължи на тежестта на козината в него.

Добавка на калций

Добавяне на калций към менюто на йоркито трябва да става по преценка на ветеринар. Понякога се наблюдава дефицит на калций, който се дължи на смяна на млечните зъби. Тялото използва всичките си резерви и така за хрущяла на ухото не остава, той се оказва уязвим и то клепва.

Шиниране на ушите

Звучи плашещо, но е съвсем безобидно да изправите ушите на йоркито така. Може да се сложат лепенки на ушичките, хипоалергенен лекопласт или дишащо хартиено тиксо. Те са по-щадящи материали и не травмират кожата, както и самото животно.

Как и кога да изправим ушите на йорки

Просто клепналият участък трябва да се позиционира и прикрепи за 3 дни в правилно положение, така че ушите да се напаснат сами в правилно положение. Ако не се получи, след почивка се повтаря. Има и опция да се продължи повече от 3 дни, но 7 дни е максималният срок.

Всекидневен масаж на клепналото ухо

Няколко пъти на ден клепналото ухо на йоркито се масажира с въртеливи движения, следствие на което към хрущяла постъпва повече кръв, а това влияе благоприятно на положението му. Масажът се прави внимателно, за да не се нарани ухото на кученцето.

Вижте също:

- Основни грижи за йоркито

- Колко живеят йоркитата

- Как да дресираме йорки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest