Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Как да се отървем от гнездо от стършели?

Как да се отървем от гнездо от стършели?

Как да се отървем от гнездо от стършели?
Снимка: Krzysztof Niewolny Pixabay

Стършелите са жизненоважна част от всяка градинска екосистема, но това не означава, че са добре дошли да бръмчат из вътрешния двор или в дома. Стършелите са летящи, жилещи насекоми, които са малко по-големи от осите и за разлика от пчелите могат да жилят повече от веднъж.

Докато ужилването от стършел обикновено не е опасно (освен ако не сте ужилени много пъти или имате алергия), то е болезнено - стършелите отделят повече отрова на ужилване от всяко друго жилещо насекомо.

Тези насекоми осигуряват някои предимства на градината: Те са месоядни и ядат досадните листни въшки, мухичките и други насекоми, които могат да увредят растенията. Въпреки това, те обикновено са агресивни, когато се чувстват застрашени, и са особено привлечени от места, където може да се задържат ароматни храни, напитки и боклук - с други думи, те обичат местата за хранене на открито.

Предприемането на стъпки за обезсърчаване на развитието на гнезда и премахването им, когато се настанят твърде близо до дома, е най-безопасният вариант.

Стършелите не искат да бъдат безпокоени и не им трябва много, за да станат отбранителни и ядосани, ако бъдат заплашени. Всеки човек или животно, което се доближи до гнездо на стършели, може да предизвика тревога вътре, особено ако този човек или животно влезе в контакт със самия кошер.

Точно и поради тази причина бъдете изключително внимателни, преди да започнете премахването на гнездото от стършел. Не грабвайте просто бутилка с инсектицид и не започвайте да пръскате на обяд, защото стършелите ще се роят.

Стършелите работници, които усещат опасност в кошера, използват сложна комуникационна система, за да защитят територията си. Тези работници комуникират помежду си чрез феромони – химикали, отделяни във въздуха, които много насекоми използват, за да общуват помежду си.

Ако стършелите са застрашени, феромоните се разпространяват в кошера като верижна реакция: всеки работник открива алармиращите феромони и едновременно започва да излъчва същия феромон.

Стършел
Снимка: Krzysztof Niewolny Pixabay

Съобщението минава бързо през целия кошер и всички излизат наведнъж. По-специално за големи гнезда, по-добра идея е да повикате специалист за премахване на гнездото. Професионалистите знаят точно как да се отърват от стършелите по безопасен начин.

Съвети как да се отървете от стършели

- Предотвратете образуването на гнезда.

- Напръскайте повече от веднъж, за да премахнете всички стършели, ако е необходимо.

- Идентифицирайте и премахвайте гнездата, преди да станат твърде големи.

- Ако е възможно, работете през нощта, когато насекомите са по-малко активни.

Съображения за безопасност

- Бъдете внимателни, когато пръскате през деня, тъй като стършелите могат да се паникьосат и да се съберат на рояк.

- Дръжте децата и домашните любимци далеч от гнезда на стършели.

- Всеки с алергия към стършели трябва да стои далеч от гнездото през цялото време.

- Спреят за оси и стършели често е на маслена основа, за да се придържа към насекомите; опитайте се да не пръскате твърде много в храсти и изплакнете стените или растенията, които са напръскани с инсектицид, след като насекомите изчезнат.

- Не стойте директно под гнездото на стършели, когато пръскате. Тяхната входна и изходна точка е една-единствена дупка в дъното на гнездото и никой не иска да стои там, ако всички се излеят.

- Не се опитвайте да се доближите до гнездото на стършели със стълба. Смесването на страха от ужилване с височината на стълба е чудесна рецепта за счупени глезени или по-лошо!

Как да премахнем гнездото на стършели в три стъпки

Стъпка 1: Идентифицирайте гнездото на стършелите.

Стършели

Стършелите са социални същества, така че ако има няколко наоколо, вероятно има гнездо наблизо. За разлика от други жилещи насекоми обаче, стършелите предпочитат да пъхнат гнездата си на сигурни места: дълбоко в дърво или храст, пъхнати в цепнатина на сграда, в гниещ пън или защитени от стрехите на дома или навеса. Земните стършели се заравят дори в почвата. Това прави наземното гнездо на стършели трудно забележимо, освен ако стършелите не влизат или излизат често от него.

Стъпка 2: Напръскайте гнездото с инсектицид.

В идеалния случай пръскайте през нощта, когато стършелите са в гнездото и са по-малко активни. След като облечете предпазна екипировка (включително дълги панталони, риза с дълги ръкави, чорапи, ръкавици и очила), вземете кутия с приготвен в търговската мрежа инсектицид.

Често под формата на спрей за дълги разстояния или летящи насекоми, най-добрият спрей за оси трябва да може да се задвижва на известно разстояние, така че пръскащите не трябва да се приближават твърде много.

Внимавайте за вятъра, когато използвате този метод; във ветровит ден инсектицидът може да духне в лицето ви, докато пръскате гнездото. С помощта на фенерче, за да ви помогне да се прицелите, напръскайте кошера старателно според указанията на кутията. Наблюдавайте внимателно за рояци на стършели и напуснете района, ако е необходимо.

Стъпка 3: Изчакайте няколко часа и напръскайте отново, ако останат стършели.

Не е безопасно да премахнете гнездото от стършели, освен ако собственикът на къщата е достатъчно сигурен, че всички стършели са били убити. Изчакайте поне няколко часа (по-добре през нощта) и наблюдавайте гнездото, за да видите дали стършели идват и си отиват. Ако забележите движение, напръскайте отново и продължете този процес, докато не премахнете всички стършели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest