Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Брахицефалните породи котки – кои са и какво трябва да знаем за тях?

Брахицефалните породи котки – кои са и какво трябва да знаем за тях?

Брахицефалните породи котки – кои са и какво трябва да знаем за тях?

Брахицефален означава „къса глава“ или „плоско лице“. Може да сте запознати с брахицефални породи котки като персийската и бирманската. Тези котки с плоски муцунки са безспорно сладки, но тази уникална структура на черепа може да създаде проблеми, за които котките с нормален череп обикновено не трябва да се тревожат. Нека разгледаме по-отблизо тези очарователни породи котки и как външният им вид може да повлияе на здравето им.

Кои породи котки се считат за брахицефални?

Няколко са брахицефалните породи котки. Това са:

- персийска

- бирманска котка

- хималайска котка

- британска дългокосместа

- британска късокосместа

- екзотична късокосместа

- шотландска клепоуха

Ветеринарните специалисти забелязват увеличаване на популярността на родословни породи с екстремни форми и характеристики на тялото, включително плоски лица или сгънати уши, като много собственици не знаят за здравословните проблеми. Броят на притежаваните котки със здравословни проблеми нарасна поради нарастващата популярност сред някои знаменитости и влиятелни лица в социалните медии, които публикуват снимки с тези „скъпи и редки“ породи котки. Това създава вълна от търсене на подобно изглеждащ домашен любимец и води до свръхразмножаване и добавяне на допълнителни проблеми.

Здравословни проблеми при брахицефалните породи котки

Брахицефалните котки
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Брахицефален синдром на дихателните пътища

Котките със скъсено или сплескано лице може да имат аномалии на горните дихателни пътища като стеснени ноздри, удължено меко небце, тясна трахея или меки тъкани, запушващи дихателните им пътища, като извърнати ларингеални торбички. Котките с този синдром могат да проявяват признаци като шумно дишане, кашлица, хъркане, задъхване и дишане с отворена уста. Те също могат да имат проблеми с упражненията и дори да колабират поради недостатъчно количество кислород в белите дробове и мозъка.

Изпъкнали очи

Очните кухини на брахицефална котка са по-плитки от нормалното, което ги кара да стърчат от черепа. Изпъкналите очи са по-склонни към нараняване, разраняване, сухота и проптоза (око, изскочило от очната кухина) поради структурните аномалии на черепа. Постоянният дренаж на сълзи, известен като епифора, също е често срещан проблем, тъй като сълзите не се оттичат нормално през слъзните канали и вместо това причиняват хронично оцветяване на сълзите. Техните клепачи също може да не се затворят напълно, което може да доведе до сухота в очите.

Лоши зъби

Екзотична котка

Брахицефалните котки имат същия брой зъби като котките с нормална форма на черепа, но тези зъби са натрупани в по-малко пространство. Това може да доведе до зъбни инфекции, неправилна захапка (неправилно срещане на зъбите или необичайна захапка) и неправилно развитие на зъбите по време на растеж от коте до възрастен. Може също да причини болка в устата и затруднено хранене.

Чувствителна кожа

Котките с плоско лице често имат кожни гънки около лицата и устата си, които осигуряват топла и влажна среда за растеж на бактерии и гъбички, което води до сърбеж по кожата и инфекции.

Затлъстяване

Брахицефалните котки могат да бъдат склонни към затлъстяване. Анормалните дихателни пътища и излишната телесна мазнина могат да влошат способността им да дишат и да обострят синдрома на брахицефалните дихателни пътища.

Прегряване

Котките с плоско лице могат да страдат от топлинен стрес и топлинен удар, тъй като дихателните им пътища обикновено са скъсени и необичайни, което може да им попречи да се охладят нормално. Винаги наблюдавайте внимателно котката си през топлите месеци и се уверете, че тя е на хладно и удобно.

Дистокия

Британска късокосместа котка

Брахицефалните котки може да имат затруднения при раждането поради размера и формата на черепите на котенцата спрямо диаметъра на тазовия канал.

Правилна грижа за брахицефалните породи котки

- Уверете се, че поддържат идеално телесно тегло.

- Насърчавайте ежедневните упражнения (но не прекалявайте с тях).

- Следете ежедневния прием на храна и лакомства (използвайте мерителна чашка).

- Обсъдете хранителните нужди на вашата котка с вашия ветеринарен лекар.

- Уверете се, че на котката ви е хладно и удобно в топла среда.

Заключение

Въпреки че брахицефаличните котки са очарователни, те крият определени рискове за здравето, които собствениците на домашни любимци трябва да знаят. Поради скъсената си муцуна, тези котки могат да бъдат предразположени към проблеми с дихателните пътища, очите, зъбите и кожата. Редовните прегледи при вашия ветеринарен лекар ще ви помогнат да се уверите, че котката ви ще остане здрава и че всички проблеми ще бъдат открити и лекувани навреме, преди да се превърнат в по-големи проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest