Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Борова процесионка - колко е наистина опасна?

Борова процесионка - колко е наистина опасна?

Борова процесионка - колко е наистина опасна?
Снимка: makamuki0/pixabay.com

В последно време настъпи масова истерия по повод на нашествието на един вид гъсеница, наречена борова процесионка. За нея се твърди, че е опасна, защото трови децата и домашните любимци - кучетата, при съприкосновение с нея, докато играят или се разхождат навън.

Всъщност тази гъсеница е позната у нас от хиляди години и не само тази година се размножава масово. Опасенията от нея са повече медийна истерия за привличане на внимание, отколкото реална опасност, която ни дебне сред природата.

Какво представлява боровата процесионка

Боровата процесионка е отдавна известна и изследвана. Нейното латинско название е Thaumetopoea pityocampa и представлява вид нощна пеперуда, принадлежаща на семейство Thaumetopoeidae. Името им идва от факта, че тези гъсеници се движат една след друга, като в процесия и се хранят с иглолистни растения. Те са част от местните видове, а не инвазивен вид, и са характерни за района на Средизимноморието основно.

Пеперудата снася яйцата си по боровите дървета, малките гъсеници се излюпват и си правят там гнезда, които приличат на паяжина. Простират се на цяло клонче или на няколко клони. Гъсениците са скрити вътре и така се пазят от хищниците и паразитите.

Преди да какавидират, те напускат гнездото, слизат на земята и намират мека почва. Тогава най-лесно се забелязват. В опита си да се предпазят, при докосване до фините косъмчета може да се получи алергична реакция. Те отделят токсин, който причинява уртикария с тежки обриви, сърбежи и зачервяване.

Опасност за хората от борови процесионки

Директният контакт с борова процесионка може да доведе до забиване на фините косъмчета по тялото, дори да преминат през дрехите или обувките. Тъй като са като кукички, те се вадят трудно. Реакцията е зачервяване, сърбеж или по-тежка алергична реакция. Отминават след няколко седмици.

Гъсеница Борова процесионка

Опасност за домашните животни от борови процесионки

При среща с боровата процесионка, кучето може да започне да киха, да потекат секрети от носа и устата му, а понякога се стига до повръщане, търкане с лапа, което е реакция от съприкосновението с гъсеницата.

Както при хората, така и при домашните любимци, контактът може да има различно отражение. Има опасност и от фатален изход, ако домашният питомец и алергичен.

Опасност за дърветата от борови процесионки

Боровите процесионки са проблем най-вече за горите, защото се срещат масово на по-голяма надморска височина. Гъсениците нападат слабите дървета е се хранят от тях, като им нанасят вреди, могат да унищожат боровите насаждения. С тях се води борба.

Защита от борова процесионка

При среща с тази гъсеница, трябва да се запази дистанция и да не се пипа. Домашния любимец трябва да се държи също настрана на каишка, за да не се доближава до боровата процесионка.

Ако неусетно се е осъществил контакт, мястото трябва да се промие с вода или спирт, а дрехите да се изперат. Не бива да се докосват носа и очите и е добре да се потърси контакт с медицински специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest