Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»С кои животни се разбират доберманите?

С кои животни се разбират доберманите?

С кои животни се разбират доберманите?

Не е тайна, че доберманите имат репутацията на защитна и агресивна порода. Така че естествено много потенциални собственици се притесняват как тези кучета могат да се разбират с другите си домашни любимци.

Доберманите са естествени хищници на малки животни, така че какво означава това за взаимодействието им с малки космати животни като котки? Можете ли успешно да аклиматизирате своя доберман към любимата си домашна котка, така че двамата да живеят в мир?

Правилно социализираният доберман е способен да се разбира с други домашни любимци като котки, птици и по-малки породи кучета. Възрастен доберман, който преди това не е бил правилно социализиран, все още може да се научи да се разбира с други любимци с внимателни, контролирани взаимодействия с постепенно увеличаваща се продължителност.

Въпреки че всеки доберман е индивидуален и изглежда няма общо правило, когато става въпрос за това колко добре се разбират с други домашни любимци, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на нещата да вървят гладко.

Социализиране на доберман с котка

Способността на определено куче да се разбира с малко животно като котка зависи до голяма степен от способността му да се обучава. За ваш късмет доберманите са много дресируеми и интелигентни кучета. Вземете обаче някои основни предпазни мерки, тъй като е вярно, че доберманите са инстинктивни хищници за малки животни.

Отново е важно е да се отбележи, че всеки доберман има своя индивидуалност. Някои кучета може да са по-хищнически по природа от други. Въпреки че според експертите, всички добермани могат да се разбират добре с домашна котка примерно (с достатъчно внимателно обучение), някои представители на породата със сигурност ще се свържат с котка в същата къща по-бързо и по-лесно от други.

Социализация на млад доберман с други домашни любимци

Първата година в живота на всяко куче, независимо от породата, е най-важната и това със сигурност важи за доберманите. Това е времевата рамка, когато навиците, тревогите и поведението се формират или затвърждават. Ако вашият доберман не е бил изложен на взаимодействие с други животни през първата си година от живота си, той вероятно ще реагира зле, когато ги срещне по-късно.

Ключът е внимателната социализация с възможно най-много нови преживявания (и животни). Никога не пропускайте възможност да доведете кучето си на събирания, където може да присъстват нови хора, деца, други кучета или други животни.

Уверете се, че във времето за срещите с други животни доберманът остава спокойно и отпуснато. Първо дръжте кучето на малко разстояние от другото животно и се опитайте да избегнете прекалено много внимание върху другия любимец. Научете кучето си, че „не е голяма работа“, когато има други животни наоколо. Бъдете спокойни и отпуснати, защото тогава е по-вероятно кучето ви да се държи по същия начин. Не позволявайте на нещата да станат твърде игриви първоначално (можете да се отпуснете каишката по-късно). Уверете се също, че и другият любимец, и кучето имат начини да се отдалечат от срещата, ако стане твърде тежка за тях. Дръжте кучето си на каишка, за да можете да го дръпнете, ако нещата станат твърде груби.

Излагане на възрастен доберман на котки

Запознаването на възрастен доберман с друг домашен любимец за първи път може да бъде малко по-трудно. Това е така, защото вашето куче вероятно вече е формирало мнение и чувства към малките космати животни. Ако тези чувства не са приятелски, може да има много проблеми да ги накарате да се наслаждават на компанията си.

Колко предпазливо и бавно ще продължите да запознавате своя възрастен

доберман с другия ви любимец, трябва да зависи от това колко близо смятате, че кучето ви е до приемането на конкуренция за вашето внимание. Ако вашето куче абсолютно мрази котките например и се опитвате да постигнете значителна промяна в поведението, трябва да продължите с възможно най-голямо внимание (и възможно най-бавно), тъй като това ще бъде най-трудното за справяне.

Ако вашият възрастен доберман просто не е виждал друго животно отблизо преди, но е агресивен към животни по принцип по време на вашите разходки, тогава е вероятно да постигнете успех. Просто не пресилвайте нещата. Бъдете първоначално внимателни и им дайте време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest