Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Нормално ли е козината на кучето да пада през пролетта

Нормално ли е козината на кучето да пада през пролетта

Нормално ли е козината на кучето да пада през пролетта

Загубата на козина при домашните животни е процес, наречен линеене. Този процес е естествен, но понякога стопаните се притесняват от снопчетата козина, която намират из дома. За да не съществуват излишни тревоги, но и да не се пропусне някое заболяване, което има за симптом падане на козината на кучето, е нужна базова информация за процеса.

Причини за смяна на козината на кучето

Болшинството породи сменят козината си два пъти в годината, като най-силно и забележимо е линеенето през пролетта. Тогава козината може да пада и на снопове.

Четириногите ни лаещи питомци обикновено имат по-дебело кожухче през зимата. Щом времето се затопли, те вече не се нуждаят от него и започват да се освобождават чрез линеене.

Някои породи задържат по-дълго дебелото си кожухче заради по-плътния подкосъм. Затова в този период се нуждаят от повече грижи за козината. Това са породите: коли, лабрадор ретривър, корги, шпаньолите и териерите. Подкосъмът при тях служи като изолатор при ниски и високи температури и затова в преходния сезон отделят повече косми.

Как да разберем скубе ли се кучето повече от нормалното

Козината на йоркито пада през пролетта

Трябва да се прави ясна разлика между естествената загуба на козина през преходния сезон и болестни състояния, водещи до такъв развой.

При здраво животно снопчетата козина са само по пода, а при болестно състояние обикновено се забелязват плешиви петна по различни части на тялото - гърба, лапичките и други. На голото място кожата обикновено е суха и груба. Алергиите, кожните инфекции, паразитите, лошото хранене, болестите са причина за такъв тип падане на козината на кучето.

Грижи за козината в периоди на линеене

При пролетното линеене на козината на кучето най-важна част от грижата е редовното сресване на кучето, поне веднъж на ден. Така то се освобождава от мъртвите вече косми и ще попречи на образуване на снопчета козина, която пречи и води до сърбежи.

Козината на померана пада през пролетта

Бръсненето на породите с гъст подкосъм не се препоръчва. Това пречи на животното да се стопли или охлади.

При съмнение, че проблемът с многото падаща козина на кучето през пролетта не се дължи само на преходния сезон, трябва да се направи консултация с ветеринарен специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest