Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Вредно ли е за кучетата да гледат телевизия?

Вредно ли е за кучетата да гледат телевизия?

Вредно ли е за кучетата да гледат телевизия?

Много хора могат да потвърдят, че са виждали кучета да гледат телевизия и това се отнася не само до стопани на лаещи четириноги.

Наистина кучетата гледат телевизия, затова често стопаните им оставят включен телевизора, когато отиват на работа, за да не се чувстват самотни техните питомци през деня.

Възниква въпросът дали гледането на телевизия от кучето е вредно и трябва ли да се използва това съвременно достижение за забавление на самотни и скучаещи четириноги. Отговорът на този въпрос минава през разбиране какво виждат и възприемат домашните питомци, гледайки екрана на телевизионния приемник.

Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия

Направените проучвания по този въпрос са установили, че косматите домашни питомци могат да различават визуално изображения на други кучета, да разпознаят други животни и да различат познати звуци като кучешкия лай например.

Тяхното зрение обаче се различава от човешкото и макар че също виждат цветно, те могат да възприемат само цветове в жълтия и синия спектър. Това значи, че виждат всеки цвят в кафяво, жълто, синьо или сиво.

Що се отнася до движението на предметите, четириногите ни любимци регистрират движението на обектите по-бързо от хората. Затова и новите телевизори с различни опции будят много по-голям интерес сред тях.

Характерът на самото животно, както и породата също имат значение за индивидуалното възприятие на течащото предаване на екрана.

Вредно ли е за кучето да гледа телевизия

Отговорът е категоричен, не само че не е вредно гледането на телевизия от кучето, но то може да има положителен ефект върху психиката му, тъй като може да се използва за лечение на тревожност при раздяла със стопаните.

Отивайки на работа за дълги часове, стопанинът може да остави телевизионния приемник включен на внимателно избран канал, който излъчва спокойни картини с природни мотиви, тиха приятна музика с успокояващ ефект, които ще стимулират кучето да се почувства спокойно и ще го приканят към сън и почивка.

Звуците, цветовете и движението, излъчвани от приемника създават усещане за близостта на хората, което също действа успокояващо.

Вредно е обаче пускането на канал със силни звуци, хаотични картини или шум, който действа изнервящо на четириногия приятел на човека и може да го активира към агресия по отношение на вещите в дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest