Испанска Муха

Испанска муха
Снимка: Hans/pixabay.com

Испанската муха (Lytta vesicatoria) е вид бръмбар от семейство мехурести бръмбари (Meloidae). Тя съдържа в себе си отровния химикал кантаридин, който се използва в медицината за премахване на брадавици и като силен афродизиак.

Как изглежда испанската муха

Испанската муха е малко насекомо с дължина около 10-15 мм и тегло около 0.1 грама. Тялото е издължено и извито, с металически зелен цвят и черни петна по крилата. Главата е малка и заоблена, с черни фасетни очи. Щипките на устата му са мощни и остри, а устата е пригодена за гризане на растителна храна. Гърдите са широки и плоски, с три двойки крака, оборудвани с куки и нокти. Задните крака са по-дълги и силни от предните и средните, което позволява на мухите да скачат далеч. Коремът е най-голямата част от тялото, състоящ се от девет сегмента, като последният служи за отделяне на кантаридин. Крилата са двойни, като горните са по-твърди и покриват долните, които са по-меки и прозрачни.

Разпространение на испанската муха

Испанската муха е предимно разпространена в Южна Европа и на изток до Централна Азия и Сибир. По-рядко се среща и в останалите части на Европа и части на Северна и Южна Азия (без Китай), както и локално в южната част на Великобритания и Полша. Обитава сухи и слънчеви места като пасища, поля, градини, паркове и пътища, където се намират нейните хранителни растения. Тя е активен през деня, особено през пролетта и лятото, когато се размножава.

Поведение на испанската муха

Испанската муха е единичен и териториален бръмбар, който не образува колонии или групи. Испанската муха се храни и отделя кантаридин по време на деня, а през нощта се крие под камъни, кори или земята. Кантаридинът е мощна отбранителна субстанция, която предпазва мухата от много хищници като птици, гризачи, змиорки и други насекоми. Той предизвиква раздразнение, подуване, болка и в някои случаи смърт при животните, които го погълнат или докоснат. Само няколко вида, като някои паяци, жаби и гущери, са имунизирани срещу кантаридин и могат да се хранят с испанска муха без последствия.

Размножаването на испанската муха се състои от сложен и дълъг цикъл, който включва четири стадия: яйце, ларва, какавида и възрастен. Самците търсят самките по време на деня, като издават звуци и феромони. След оплождането самките снасят около 1000 яйца на земята или на растенията, където се хранят. Яйцата се излюпват след около две седмици, като излизат малки и бели ларви, които са много подвижни и агресивни. Те се качват на цветовете на растенията, където чакат да бъдат отнесени от пчели или други опрашващи насекоми. Ларвите се закачат за телата на насекомите и се пренасят до техните гнезда, където се хранят с мед и ларви. Те преминават през няколко стадия, като сменят цвета и формата си. След около една година, ларвите се превръщат в какавиди, които се закопават в земята и презимуват. През следващата пролет, от какавидите излизат възрастни бръмбари, които започват нов цикъл на живот.

Хранене на испанската муха

Бръмбар испанска муха
Снимка: christels/pixabay.com

Испанската муха е растителноядна и се храни с различни растения, но най-вече с листа от ясен (Fraxinus spp.), люляк (Syringa vulgaris L.), орлови нокти (Ligustrum vulgare L.) и върба (Salix spp.). Понякога се среща и на слива (Prunus spp.), роза (Rosa spp.) и бряст (Ulmus spp.).

Роля и значение на испанската муха в природата

Испанската муха е важен член на екосистемата, който има различни роли и функции. Като растителнояден бръмбар, помага за регулирането на популацията на неговите хранителни растения, като предотвратява тяхното прекомерно разпространение и конкуренция с други видове. Като опрашител спомага за разпространението на полена и семената на растенията, като подобрява тяхното размножаване и генетично разнообразие. Като паразит влияе на популацията на своите домакини, като намалява тяхното преживяване и плодовитост. Като източник на кантаридин е ценен ресурс за много други видове, които използват тази субстанция за отбрана или привличане на партньори.

Испанската муха като афродизиак

Кантаридинът е органично съединение, което се синтезира от някои видове мехурести бръмбари, включително испанската муха. Той се намира в коремните сегменти на бръмбара и се отделя при заплаха или раздразнение. Кантаридинът е летлива течност без цвят и мирис, която може да проникне през кожата и да предизвика сериозни възпаления, мехури и болка. Ако се погълне, кантаридинът може да причини още по-тежки симптоми, като гадене, повръщане, диария, кръвоизливи, бъбречна недостатъчност и дори смърт. Дозата, която може да бъде смъртоносна за човек, е около 10 мг.

Въпреки опасността, кантаридинът се използва от древността до днес за различни цели. Най-известното му приложение е като афродизиак, тъй като стимулира половите органи, като причинява ерекция при мъжете и увеличаване на клитора при жените. Това е довело до мита, че испанската муха може да повиши сексуалното желание и потентността, но в действителност тя предизвиква само болезнени и опасни реакции, които могат да доведат до необратими увреждания или смърт. Кантаридинът с използва и за лечение на някои заболявания като брадавици, херпес, астма и артрит.

Испанската муха в историята - от чудодейно лекарство до страховита отрова

В Древна Гърция и Рим испанската муха се използвала за лечение на кожни заболявания. В средновековна Персия ислямската медицина също прилага испанската муха като средство за борба с различни кожни заболявания.

През 19-ти век испанската муха се използвала външно главно като средство против мехури и локално дразнещо средство; също при хронична гонорея, парализа, проказа, лечение на язви. По-късно започва да се използва като диуретичен стимулант и афродизиак.

В Мароко и други части на Северна Африка смеси от подправки, известни като ras el hanout, понякога включват като второстепенна съставка „зелени метални бръмбари“, за които се предполага, че са испанска муха, въпреки че продажбата им на мароканските пазари за подправки е забранена през 90-те години. Дауамеск (Dawamesk) е крем или сладко, направено в Северна Африка и съдържащо канабис, бадемова паста, ядки от шам фъстък, захар, кора от портокал или тамаринд, карамфил и други различни подправки. В състава му понякога се включва и кантаридин.

Освен това на много места в Близкия изток испанската муха е използвана като оръжие. Екстракт, извличан от испанските мухи, се добавял в храната или напитката на враговете, за да ги отрови или убие.

Препарати от испанска муха и нейното активно вещество са замесени както в непреднамерени, така и в умишлени отравяния. През 1954 година Артър Кендрик Форд е хвърлен в затвора за неволната смърт на две жени, на които тайно са дадени бонбони, подправени с кантаридин. Обвиняемият е мислел, че бонбоните ще подействат като афродизиак. Предполага се, че Джордж Вашингтон е бил лекуван с испанска муха за епиглотит - състоянието, причинило смъртта му.

Може ли все още да се купи екстракт от испанска муха и дали това е добра идея?

Афродизиак испанска муха
Снимка: NinaDreamer/pixabay.com

Днес все още можете да намерите продукти, наречени испанска муха, онлайн и в секс шоповете. За щастие, повечето от тях не съдържат кантаридин или насекомото. Дори тези, които твърдят, че са „оригинална“ испанска муха, са направени от съставки, открити в повечето други продукти, продавани като естествени или билкови афродизиаци, като мака, женшен и гинко билоба.

Дори и така да е, редно е да се знае, че има потенциалните опасности от използването на испанска муха, които са добре документирани и включват:

- болезнено уриниране

- кръв в урината

- повръщане на кръв

- затруднено преглъщане

- приапизъм — постоянни, болезнени ерекции

- болка в корема

- бъбречна недостатъчност

- стомашно-чревно кървене

- конвулсии

- гърчове

- кома

Като се има предвид широкото разпространение на испанската муха, нейната репутация на афродизиак и факта, че поглъщането често е несъзнателно, отравянето с кантаридин може да бъде по-честа причина за заболеваемост, отколкото обикновено се признава. Трябва да се подозира отравяне с кантаридин при всеки пациент с необяснима хематурия или стомашно-чревен кръвоизлив, свързан с дифузно увреждане на горната част на стомашно-чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest