Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да убием гиардията вкъщи?

Как да убием гиардията вкъщи?

Как да убием гиардията вкъщи?

Гиардията е чревна инфекция, причинена от микроскопичен паразит, който може да засегне както хора, така и животни. Паразитът се предава чрез замърсена вода, храна или контакт с изпражнения.

Симптоми на гиардия при кучетата и котките

Гиардията се среща при уличните котки, както и при кучетата. Най-уязвими към нея са животните с отслабенна имунна система. Това е чест проблем при малките котенца, родени навън, както и при уличните кученца.

Най-честите симптоми на гиардията при кучетата и котките са:

- Диария: Може да бъде лека или тежка, със слуз, кръв или лошо миришещи фекалии.

- Повръщане: Може да се появи рядко или често, в зависимост от тежестта на инфекцията.

- Загуба на тегло: Може да бъде следствие от недостатъчно хранене или дехидратация.

- Летаргия: Може да се прояви като умора, слабост или нежелание за игра.

- Лош апетит: Може да бъде причинен от коремна болка, дискомфорт или възпаление на болното куче или котка.

- Дехидратация: Може да бъде опасна, ако не се лекува, тъй като може да доведе до смущения в организма.

Ако забележите някой от тези симптоми на гиардия при куче или котка, трябва да го заведете при ветеринарен лекар за диагностика и лечение. Гиардията може да се лекува с антипаразитни лекарства, но трябва да се спазват и мерки за хигиена и дезинфекция, за да се предотврати повторна инфекция или заразяване на други животни или хора.

Ако не се лекува, гиардията може да доведе до хронични здравословни проблеми или дори смърт.

Важни мерки при заразено с гиардия животно

Заразяване с гиардия

За да се избавим от гиардията вкъщи, трябва да следваме няколко стъпки:

Потърсете ветеринарна помощ за животното с гиардия

Ако подозирате, че вашето куче или котка има гиардия, важно е да ги заведете при ветеринарен лекар за диагностика и лечение. Вашият ветеринарен лекар може да извърши тест за гиардия и да ви препише подходящи антипаразитни лекарства, които ще унищожат паразита и ще облекчат симптомите. Следвайте стриктно указанията на ветеринарния лекар за дозиране и продължителност на лечението и справяне с гиардията.

Изолирайте заразените с гиардия животни

За да предотвратите разпространението на гиардията сред другите ви домашни любимци или хора, трябва да изолирате заразените животни в отделна стая или клетка. Не позволявайте на други животни или хора да влизат в контакт с тях или с техните изпражнения. Поддържайте хигиената на заразените животни, като ги къпете редовно и им почиствате задната част.

Дезинфекция на дома при гиардия

Дезинфекция на дома при гиардия

За да убиете гиардията и да предотвратите повторна инфекция, трябва да дезинфекцирате жилищната зона на вашите животни, включително техните купи за храна и вода, спално бельо, играчки, подове, мебели и други повърхности. Използвайте дезинфектант, който е ефективен срещу гиардия, като хлор или водороден пероксид. Следвайте инструкциите на етикета за правилното разреждане и време за контакт. Избягвайте да използвате амоняк или други продукти, които могат да бъдат токсични за животните.

Практикувайте добра хигиена

За да се предпазите от гиардия, трябва да практикувате добра хигиена, като измивате ръцете си със сапун и вода преди и след контакт с животните или техните изпражнения. Избягвайте да поглъщате замърсена вода или храна, която може да съдържа паразита. Ако пътувате в райони с лоша канализация или хигиена, използвайте пречиствана или бутилирана вода за пиене и готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest