Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Синдром на Кушинг при кучетата - симптоми и лечение

Синдром на Кушинг при кучетата - симптоми и лечение

Синдром на Кушинг при кучетата - симптоми и лечение

Синдромът на Кушинг често се среща и с название Болест на Кушинг, но е описана по-точно като синдром, отколкото като конкретно заболяване, тъй като обхваща голямо разнообразие от симптоми и представлява сложно състояние, което е животозастрашаващо за кучето, ако не се лекува.

Как протича синдромът на Кушинг при кучетата?

Ако бъде определено с другото му название - хиперкортизолизъм, това състояние става по-лесно разбираемо. То възниква, когато надбъбречната жлеза на четириногия питомец произвежда твърде много кортизол, който е известен като хормон на стреса.

Свръх продукцията на този стероид пречи на нормалното функциониране на организма на животното, защото той регулира нивата на кръвната захар, на кръвното налягане и контрола на възпаленията.

Видове синдром на Кушинг при кучетата

Това състояние бива 3 вида при кучето:

- Хипофизно-зависима - среща се най-често и се проявява когато хипофизата стимулира надбъбречната жлеза да произвежда повече кортизол. Туморите на хипофизата са най-честа причина.

- Тумор на надбъбречните жлези - наличието на доброкачествени или злокачествени тумори на надбъбречната жлеза са също честа причина за проява на синдрома

- Ятрогенна болест - тя се изявява при прекомерно продължителен прием на стероиди.

Кои породи кучета са предразположени към синдрома на Кушинг?

Болест на Кушинг при куче

Всички кучета са застрашени, но най-често диагноза се поставя при: пудели, особено мини породите, дакели, боксери, бостън териери, йорки, лабрадор ретривъри и кокер шпаньоли.

Симптоми при синдрома на Кушинг при кучетата

Симптоматиката на синдрома на Кушинг при кучетата е широк спектър и се наблюдават различни проявления, но най-често се изявява чрез: засилена жажда, често уриниране, повишен апетит, падане или изтъняване на козината, лесно запъхтяване, кожни инфекции, инфекции на пикочните пътища, летаргия, внезапна слепота, себорея или мазна кожа, твърди плаки по кожата.

Усложнения при синдром на Кушинг при кучета

Опасното животозастрашаващо състояние се проявява с различни признаци - високо кръвно налягане, инфекции на бъбреците на кучето, камъни в пикочния мехур, кучешки диабет, хронични инфекции на кожата и пикочните пътища, болестни промени в черния дроб, повишен риск от тромбози. При кучета с тумори често се наблюдава диабет и неврологични заболявания.

Кои кучета боледуват от синдром на Кушинг

Лечение на синдром на Кушинг при кучетата

При наличие на тумори се налага оперативно премахване, като при доброкачествени тумори настъпва пълно излекуване. Злокачествените налагат химиотерапия след операцията.

Лечението на болестта на Кушинг при кучетата е с медикаменти е друга възможност за интервенция. Лекарствата са на основата на трилостан или митотан. Те пречат на производството на кортизол. Необходимо е непрекъснато наблюдение на кръвните показатели, както и на признаци за летаргия, намален апетит, затруднения в дишането.

Профилактиката е почти невъзможна, тъй като най-често състоянието се появява като следствие на наличие на тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest