Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо е важно да даваме рибено масло на котка с артрит?

Защо е важно да даваме рибено масло на котка с артрит?

Защо е важно да даваме рибено масло на котка с артрит?

Всички котки водят активен живот. Те са изключително гъвкави, пъргави и се движат постоянно. На фона на тази представа изглежда странно, че мъркащите домашни любимци може да страдат от котешки артрит.

Същност на артрита при котки

Това заболяване при писаните е факт и се среща сравнително често. Възрастните котки са изложени в много по-голяма степен на риск от развитие на болестта. Артритът при котките е белязан от поява на възпаление в тъканта на ставите и околните тъкани. Пухчовците може да заболеят поради износването на хрущяла в ставите с възрастта и костите и ставите се трият помежду си, което води до ставни дегенерации. Генетични проблеми и наранявания също може да станат причина за поява на болестта.

Симптоми на артрит при котки

Това котешко заболяване лесно се разпознава в поведението на домашните любимци. В началния етап животното се крие заради болката. Когато интензивността на симптомите е силна, се забелязва как котката куца, особено в студено време. Липсата на движение, нежеланието да скача, загубата на апетит, успиването, промяна на настроението и прояви на агресия заради болката, дискомфорта при допир, нежеланието да изкачва стълби са все признаци, насочващи стопанина към същността на проблема при домашния питомец.

Защо е важно да се дава рибено масло на котка с артрит?

Когато болестта е вече диагностицирана от ветеринарния специалист, е наложително да се предприеме лечение. Наред с останалите лекарствени средства, добре е на домашния любимец да се дават хранителни добавки с лечебна цел. Най-подходящо е да се дава рибено масло на котката с артрит.

Този продукт помага за възстановяване на хрущяла. Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които са отлично противовъзпалително средство, което намалява протичащия процес на възпаление и облекчава болката.

По колко рибено масло да даваме на котките

Необходими дози при прием на рибено масло при котки

Няма точно установена доза рибено масло за котка с артрит, тя се изчислява според теглото на животното. Приема се, че 30 до 50 милиграма на килограм тегло на котката е оптималната доза.

Потенциални странични ефекти от приема на рибено масло може да възникнат, ако подходящата доза се надхвърли. Те се изразяват най-често в разстройство, повръщане, сънливост, кожни проблеми като сърбежи.

При бременни и кърмещи котки вниманието трябва да бъде изключително заострено при даване на рибено масло на котката, както и при котки с диабет и възпаление на панкреаса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest