Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Най-здравите и устойчиви породи кучета

Най-здравите и устойчиви породи кучета

Най-здравите и устойчиви породи кучета

Въпреки че не можем да предвидим здравословното състояние на конкретно куче, някои породи са по-предразположени към определени заболявания и проблеми поради своите гени.

Много хора си взимат кучета най-вече на база индивидуален темперамент, умения, интелигентност и отличителен външен вид. Тук трябва също да внимаваме. Факт е, че някои от най-популярните в момента породи са много по-склонни към специфични здравословни проблеми.

Причината за това е, че те обикновено са изкуствено създадени породи, като развъдчиците са ползвали ограничени генофондове, което е довело и до генни изменения и проблеми. Типичен пример за това са мопсовете и някои видове догове.

Ако обмисляте да осиновите кученце, осведомете се внимателно, за да намерите порода, за която е най-малко вероятно да има генетични здравословни проблеми. За да ви помогнем в избора, ето и кои са най-здравите и устойчиви породи кучета:

Хъскитата са здрава порода

Хъскито е с по-малко човешка намеса при селектиране на породата. Това е запазалио техния генофонд за разлика от много други породи. Ние познаваме хъскитата заради тяхната сила и издръжливост да теглят шейни в арктическо време.

Иначе те са изключително симпатични любимци, ориентирани към семейството и обичащи децата. Живеят средно от 11 до 13 години. Не е изненадващо, че тези кучета за шейни се нуждаят от много упражнения и стимулация, за да останат щастливи и добре приспособени.

Бигълът е стабилно куче

Бигълът е здрава порода кучета

Бигълът е най-доброто семейно куче – тези сладки кученца обичат да бъдат около деца! Тази здрава порода може да живее до 15 години. Бигълите също обичат да чуват гласа си. Те ще вият и лаят, колкото си искат, без подходящо обучение. Бигълът се нуждае от умерено количество упражнения и много малко поддържане.

Потенциални здравословни проблеми при породата са прогресивната бъбречна атрофия, затлъстяване и епилепсия. Това обаче не трябва да ви плаши, защото ако водите любимеца си поне веднъж годишно при ветеринар, тези и много други проблеми могат да бъдат избегнати.

Чихуахуа не боледува често

Можете да объркате чихуахуа с плюшена играчка, но за сметка това тази порода се откроява и като една от най-здравите кучета. Тези кучета не само имат много смелост и индивидуалност, но могат да живеят от 12 до 18 години.

Доволни са да бъдат носени наоколо, да се гушкат в скута ви или да подскачат из къщата. Те са мили кучета, които като цяло остават здрави и щастливи, когато се грижат за тях правилно. Някои заболявания, характерни за породата, са сърдечни проблеми, пателарна луксация и очни заболявания, особено в напреднала възраст.

Хрътките са здрави кучета

Хрътките са устойчиви породи

Хрътките са гепардите на кучешкото царство. С тяхното феноменално мускулно-скелетно състояние и атлетизъм, те могат да тичат до 70 километра в час, което ги прави най-бързата порода кучета в света. Тези елегантни и здрави кучета обикновено не страдат от заболявания, различни от обикновено наблюдаваните при всички големи породи кучета, но могат да развият вродено сърдечно заболяване и остеосаркома.

Ако търсите голяма порода, която да доведете у дома, не забравяйте, че по-големите кучета с по-голяма тежест за носене могат да бъдат предразположени към определени здравословни проблеми поради размера си.

Докато при другите породи това е едва ли не предопределено, при хрътките може да се избегне с редовни упражнения и дълги разходки.

Пуделите са здрави и активни кучета

Ако търсите да осиновите куче в дома си, което не само ще живее дълъг и здравословен живот, но и няма да драска по мебелите, да унищожава дрехите ви или да ви дразни с алергиите ви, пуделът е отличен избор. Не само пухкави и красиви, пуделите са активни и изключително интелигентни кучета, които обичат да играят с големи и с малки.

Обикновено живеят между 12 и 15 години. Като повечето по-големи породи кучета, пуделите се сблъскват с някои специфични здравословни проблеми със ставите. Рискът от това може да се намали с активни упражнения, по-голяма активност и редовни посещения при ветеринаря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest