Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Имате малко дете? Ето какво куче да си вземете

Имате малко дете? Ето какво куче да си вземете

Имате малко дете? Ето какво куче да си вземете

Има много причини да си вземете куче, ако имате дете. Кучетата са верни, любящи и забавни спътници, които могат да обогатят живота на вас и вашето дете със своите красота, интелигентност и общителност.

Но освен това кучетата могат да помогнат и за развитието на вашето дете в различни аспекти. Някои изследвания показват, че децата, които живеят с кучета, имат по-силна имунна система, по-нисък риск от алергии и астма и по-добро кръвно налягане.

Кучетата също така могат да намалят стреса, депресията и самотата у децата, като им предоставят компания, разтоварване и терапия. Освен това кучетата стимулират децата да бъдат по-активни и да излизат по-често навън, като играят, разхождат ги или спортуват с тях.

Кучетата са полезни за децата, защото ги учат на емпатия, отговорност, сътрудничество и доверие. Като се грижат за кучето, децата се учат как да се отнасят към живо същество с уважение, любов и грижа. При общуването с кучето децата учат как да разбират и изразяват своите чувства и нужди. А от игрите с домашния любимец децата учат как да споделят, да се съобразяват и да решават конфликти.

Не на последно място, кучетата могат да подпомогнат развитието на интелигентността, паметта и речта на децата. Някои изследвания показват, че децата, които говорят с кучета, показват подобрено когнитивно развитие. Някои училища и организации дори имат програми, в които децата четат на кучета, за да подобрят своите четивни умения.

Как кучето помага в развитието на детето, вече разбрахме. Но не всички кучета са еднакво подходящи за деца. При избора на подходяща порода куче за дете трябва да вземете предвид вашия начин на живот и възрастта на вашето дете. Някои породи имат безкрайно търпение, други могат да играят безспирно, а трети са естествени защитници на децата.

Ето някои от породите кучета за малки деца:

Бийгълът е подходящ за дете

Бигъл и дете

Бийглите са любопитни, приятелски и любящи компаньони. Те са обикновено спокойни, но и обичат човешкото внимание и винаги са готови да играят с вас. Все пак внимавайте: бийглите обичат звука на своя глас, така че като една от най-вокалните породи кучета, тънкостенните апартаменти не са препоръчителни. Представителите на породата могат да бъдат и доста упорити! Но ще процъфтяват със собственик, който е готов да отдели достатъчно време за тяхното обучение и грижа. Отглеждането на дете и бийгъл може да е много забавно.

Отглеждане на боксер и дете

Боксерите са игриви, духовити и умни кучета. Те могат да се справят с деца, които също имат безкрайна енергия и обичат да са на открито. Боксерите се разбират с деца. Те имат леко глуповата наивност, която децата могат да оценят. Тези кучета могат да бъдат непохватни понякога и да блъснат или съборят някого, така че внимавайте с тях около малки деца. Подходящи са за деца над 12 години.

Лабрадорите са подходящи за деца

Лабрадор и дете

Лабрадорите са лоялни семейни кучета. Изключително добродушни са и са от последните кучета, които биха станали агресивни. Отзивчиви са, добри, нежни и много умни кучета. Лабрадорите се разбират чудесно не само с децата, но и с другите животни в къщата. Тези кучета толерират дете, което ги прегръща, дърпа, скубе или бута. Тяхната спокойна натура е голям плюс за семействата с малки деца. Лабрадор и дете у дома е много добра идея.

Мопс и дете е добър тандем

Мопсът е малък и изглежда леко грозноват, но грубото му лице скоро си проправя път в сърцата на мъже, жени и особено на деца, към които това куче изглежда има специален афинитет. Обича да бъде близо до хората си и да им угажда. Чувства се удобно както в малък апартамент, така и в селски дом, лесно се адаптира към всякакви ситуации. Мопсовете не са естествени атлети, но имат силни крака и безкрайно любопитство – спортувайте редовно с него, като включвате в тези игри и децата. Мопс и дете е добра комбинация.

Френският булдог е подходящо куче за дете

Френски булдог и малко дете

Френските булдози са една от най-популярните породи дребни кучета в света, особено сред градските жители. Спокойната и адаптивна порода е чудесна за нови семейства и реагира добре на обучение. Те са изключително игриви, умни и адаптивни. Не са много активни, така че това е предпочитана порода за по-мързеливите стопани, които не искат дълги разходки. По характер френските булдози са спокойни и много се привързват към децата, въпреки понякога истеричното внимание, което малчуганите обръщат на любимеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest