Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как кучето ви да живее по-дълго и щастливо

Как кучето ви да живее по-дълго и щастливо

Как кучето ви да живее по-дълго и щастливо

Кучето е най-разпространеният домашен любимец, защото е верен, интелигентен и общителен приятел на човека.

Преди около 15 000 години древните хора са успели да опитомят дивите вълци, които преди това били техни врагове, но в последствие се адаптирали към различни условия на живот и работа.

Кучетата могат да изпълняват много функции, като охрана, лов, пастирство, терапия, спасяване. Те също така могат да осигурят компания, разтоварване и забавление на своите собственици. Според статистиката има около 900 милиона кучета по света, отглеждани като домашни любимци.

Ако решите да отглеждате куче за домашен любимец, трябва да знаете няколко важни неща, които ще ви помогнат да вземете правилното решение и да осигурите благополучие на вашия четириног приятел.

Най-важните от тях са:

Какъв вид куче е най-подходящ за вас, в зависимост от вашите предпочитания, възможности и очаквания. Трябва да изберете куче, което отговаря на вашите интереси, личност, жизнен стандарт и на което можете да осигурите достатъчно пространство, храна, грижа и внимание.

Съществуват много породи и типове кучета, които имат различни характеристики, нужди и предизвикателства. Можете да се консултирате с ветеринар, развъдник или специализиран сайт, за да намерите най-подходящото куче за вас.

След като сте осигурили базисния комфорт на вашия любимец, ето и пет важни неща, които трябва да знаете, които ще помогнат на кучето ви да живее по-дълго и по-щастливо.

Качествена кучешка храна

Как да имаме щастливо куче

Хранете кучето си с качествена и балансирана храна, която да отговаря на неговите енергийни и хранителни нужди. Избягвайте да давате на кучето си храна, която е лоша или опасна за него като шоколад, авокадо, грозде, лук. Следете за телесното му тегло и избягвайте да го прехранвате или да му давате прекалено много лакомства или храна за хора. Консултирайте се с ветеринар за най-подходящата по вид и количеството храна за вашия тип куче.

Кучето ще е щастливо с чиста вода всеки ден

Осигурете на кучето си достатъчно вода, която да е чиста и свежа. Водата е жизненоважна за любимеца ви, тъй като поддържа неговата хидратация, температура, кръвообращение и метаболизъм. Не забравяйте да напълвате и почиствате съда за вода редовно и да го държите на достъпно място. Ако кучето ви пие прекалено много или малко вода, това може да е признак за здравословен проблем, затова се свържете с ветеринар.

Менталната стимулация прави кучетата щастливи

Предоставяйте на любимеца си редовни упражнения и ментална стимулация, които да го държат в добра форма и настроение. Упражненията помагат на кучето да е щастливо, да изгаря калории, да поддържа мускулите и ставите си, да предотвратява затлъстяването и да се освобождава от стрес. Менталната стимулация помага на кучето да развива своята интелигентност, да се справя със скучаенето и да подобрява своята памет. Можете да упражнявате и стимулирате кучето си чрез игри, тренировки, разходки, играчки, пъзели.

Обезопасете домашната среда за кучето

Подгответе и обезопасете дома си за кучето. Осигурете му безопасна и комфортна среда. Трябва да имате подходящо помещение за любимеца ви. Осигурете му легло, играчки, подходящи съдове за храна и вода, удобна каишка, нагръдник. Трябва също така да защитите кучето си от опасности като електрически кабели, отровни растения, остри предмети.

Обичайте и глезете кучето си

Как да глезим кучето

Глезете и се грижете за кучето, като му показвате любов, внимание и му давате чести похвали. Кучетата са много социални и емоционални. Те ви приемат за част от тяхното семейство, приемайте ги и вие като такива. Това ще осигури здрава връзка между вас, като здравословните ползи от това са двупосочни, както за вас, така и за четириногия ви приятел. Заедно можете да избегнете стреса, депресията и други ментални сътресения. Щастливите кучета живеят дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest