Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Видове сови и техните характеристики

Видове сови и техните характеристики

Видове сови и техните характеристики
Снимка: thierry79shooting/pixabay.com

Совите са птици, твърде различни от повечето представители на птичия свят по физиологията си и начина си на живот. По-често можем да чуем различните видове сови, отколкото да ги видим. Те са основно нощни птици, които живеят активно през тъмната част от денонощието, защото тогава виждат добре.

Съществуват около 220 вида птици, принадлежащи към семейството на совите, като някои от тях са най-интересни.

Забулена сова

Тези пернати достигат до 40 сантиметра дължина, а размахът на крилата им е около метър. Отгоре птицата е с рижави пера с пепеляви петна. Около корема е бяла, на места с жълти петна. Главата е на забулената сова кръгла, със сплескано лице и бяло оперение. Големите и изразителни очи са характерни за забулената сова, както и за всички останали птици от вида.

Хората я наричат също и призрачна сова, защото лети безшумно и изведнъж внезапно се появява през лицето на наблюдаващия я човек.

Забулената сова ходи на лов нощем и е невероятен хищник. Полските мишки, малките птици, плъховете и жабите са любимата плячка на забулената сова. Тя е лови в полет, вдига я с острите си нокти и я отнася някъде на спокойствие, където я разкъсва и изяжда.

Горска ушата сова

Горска ушата сова

Един от най-големите представители на семейство сови е наричан също и царят на нощта. Тялото на птицата е наистина голямо, стига до 78 сантиметра, а размахът на крилата е половин метър.

Ушатата сова се среща в почти всички европейски страни, в горите на България е рядък вид и е в Червената книга на защитените видове.

Ушатата горска сова е хищник, който не мигрира, а за храна излиза само през нощта. Храни се с малки гръбначни животни, като мишките са предпочитан улов, но не се отказва и от малките представители на котките.

Бяла сова

Това е рядка и изключително красива птица. Възрастният екземпляр достига до 71 сантиметра дължина, с размах на крилата над половин метър. Цветът на бялата сова зависи от възрастта на птицата. По-младите индивиди имат кафяви петна по тялото. Възрастните птици остават изцяло снежни.

Този красив представител на совите може да се види рядко, защото предпочита самотата. Живее най-вече в тундрата и е прекрасна гледка, защото се държи много внимателно и е чудо да се наблюдава особено по време на лов, защото е изключително ловък хищник. Храни се основно с леминги - малки гризачи в тундрата и близо до Арктика, които са основна храна в районите, които населява.

Полярна сова
Снимка: S4kk1/pixabay.com

Черна сова

За този представител на совите може да се каже, че е най-тайнственият вид от всички сови и затова е много слабо изследвана.

Птицата живее далече от населените места и е активна само нощем. Тя е дълга около 44-51 сантиметра, с тегло им е 600-700 грама, като за мъжките са по-едри.

Характерните снопчета пух на ушите, отличаващи совите, при този вид отсъстват. На цвят са пепеляво черни, а около лицето имат венец, който е от светло сив на цвят до графитено черен. Птицата създава поразително впечатление с големите си, кръгли и черни очи. Перата на тази сова са много гъсти, дори по краката и завършват с големи черни нокти. Крилата и опашката на птицата обаче са малки.

Родното място на този вид е Нова Гвинея, остров Япен, източните части на Австралия в щата Кливланд.

Тези сови също са хищни и ловуват всякакви млекопитаещи с малък и среден размер. Ловят жертвите си като пикират към земята.

Вижте също различията между бухал и сова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest