Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»На колко години спират да се разгонват котките?

На колко години спират да се разгонват котките?

На колко години спират да се разгонват котките?

Половата активност, резултат на която е разгонването на котката, е естествен процес, който често създава проблеми на стопаните и изисква знание и грижи за домашния любимец, който навлиза в този период.

Време на разгонване на котката

Женските и мъжките котки се отличават по отношение на разгонването и неговите прояви.

Разгонване при женска котка

При нея половата зрялост настъпва рано, на 6-9 месеца, по рядко на година. Времето зависи от породата, теглото на животното, дали живее самостоятелно в дома или в група и други. При някои породи като сиамките, зрелостта настъпва още на 4 месеца, но непородистите котки обикновено се разгонват на 9 месеца.

Разгонване при мъжките котки

Характерно при сексуалното развитие на мъжкарите котки е, че съзряват полово по-късно от женските. Обикновено това се случва на възраст 9-12 месеца. Непородистите съзряват на възраст около 2 години. За разлика от женските, мъжките не се разгонват на периоди, а щом станат полово зрели, това при тях вече е постоянен процес, който се определя от готовността на женския пол.

Разгонване при котките

На каква възраст спира разгонването при котките?

Когато стопаните не желаят техния домашен любимец да има поколение, най-често прибягват до кастрация на котката. По различни етични и други съображения и причини много котки не минават през кастрация. Остава въпросът кога спират да се разгонват по естествен начин.

Според специалистите, след като достигнат зрялост, котките могат за запазят възможностите си за размножаване през целия период на зрялост. Все пак най-активен е периодът преди зряла възраст - за мъжките от 2 до 7 години, а за женските от 2 до 9 години. Мъжките на възраст до 7-8 години продължават да търсят сексуални партньори.

С времето половата активност при котките намалява и котката спира да се разгонва. Като общ ориентир се посочва, че на възраст от 7 до 10 години котката е в зрелостта си, от 11 до 14 години тя е в напреднала възраст, а над 15 години е в старческа възраст. Ето как се отразява това на разгонването.

Специалистите казват, че на възраст над 10 години честотата на разгонване при котките започва да намалява. Това е само ориентировъчно положение, защото има случаи на 15-годишна възраст писаната да се разгонва, а някои котаци на 10-12 години запазват честота на разгонване както в активния си период.

Възрастните котки спират да се разгонват

В така наречената старческа възраст при пухкавите мъркащи питомци активният им полов живот е приключил и обикновено котката спира да се разгонва на 15 години. Разбира се, винаги има и изключения.

Прочетете още за:

- Хапчетата против разгонване при котките;

- Инжекциите против разгонване при котките;

- Ползи от кастрацията на котката;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest