Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Спрейове за успокояване на котки: какво трябва да знаем за тях?

Спрейове за успокояване на котки: какво трябва да знаем за тях?

Спрейове за успокояване на котки: какво трябва да знаем за тях?

Котките са много чувствителни животни и подобно на хората могат да изпитват стрес, да бъдат тревожни. Стрес факторите за тях са промени в рутината на живота им като преместването в нов дом, промяна на храната или на тяхното лично пространство, дори кутия с отпадъци близо до тях.

В такива ситуации стресираната котка става агресивна, мяука силно и може да нападне хората.

За нейното успокоение е създаден спрей да котки с успокояващо действие, който всеки стопанин на мъркащ домашен любимец трябва да има под ръка.

Същност на успокояващия спрей за котки

Успокояващият спрей за котки е създаден за имитира феромоните, които котките отделят. Това са химически вещества с комуникативна функция, които са неоткриваеми за хората, но успокояват котаците.

Има различни типове феромони. Един от тях е този на лицето. Отлага се, когато котките търкат ароматните си жлези по различни повърхности и по този начин маркират тази повърхност като безопасна. Такъв спрей е подходящ за пръскане на мебели като диваните и стиловете, на които писаната обича на седи.

Освен срещу несигурност и породена от нея нервност на котката, съществуват и спрейове за други възможни причини:

Спрей срещу маркиране с урина и драскане

Котките не маркират пространството, защото са злонамерени. Те го правят, защото са тревожни. Един от начините да намерят баланс е чрез маркиране на пространството с урина, особено характерно за мъжките котки.

След почистване на маркираните зони трябва да се напръска със спрей срещу маркиране и драскане, който да върне увереността и спокойствието на котката.

Спрей при транспортиране на котка

Спрей за транспортиране на котки

За повечето котки чантата за транспортиране се свързва със стрес. Това е обяснимо, защото тя се ползва за дълги пътувания, посещения при ветеринарен специалист и други неприятни за домашния питомец дейности. Спреят за транспортиране на котка може да създаде приятна атмосфера за писаната и да спомогне транспортирането да премине спокойно.

Ефективност на успокояващите спрейове за котки

Проучванията сред стопаните на домашни любимци дават уклончиви сведения относно ефикасността на подобни средства. При някои котки са ефективни, при други не дават очакваните резултати. Със сигурност тези спрейове за котки се безвредни и миришат приятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest