Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кои породи кучета страдат от проблеми с очите

Кои породи кучета страдат от проблеми с очите

Кои породи кучета страдат от проблеми с очите

Кучетата страдат от проблеми с очите, но някои породи са по-предразположени от други. Породите с плоско лице, наричани брахицефални породи /мопс, ши тцу, булдог и други/ имат проблем с излагане на роговицата и дистрофии на роговицата, които могат да причинят както дискомфорт, така и загуба на зрението.

Породи кучета, предразположени към очни проблеми

Очна проптоза е кучешко очно заболяване, характерно за брахицефалните породи, защото имат изпъкнали очи, къси муцуни и плитки очни кухини. Дори при леко сдържане и игра те може да получат очна проптоза.

Породи, които страдат от очна слепота

Някои породи са по-предразположени към ослепяване от други. Те са следните:

- Дакел

- Мини шнауцер

- Мопс

- Бишон

- Кокер шпаньол

- Бийгъл

- Малтийска болонка

Честота на очните проблеми при кучета

Повърхността на кучешкото око е покрита с бистра, подобна на кожа тъкан, известна като роговица. Роговицата може да бъде наранена, а също и разкъсана. Това се случва често, когато кучето бяг през висока трева, която удря очите му.

Куче

Катаракта при кучета

Катаракта е заболяване, което засяга зрителната леща. Този проблем е сходен на катаракта при хората. Причина са възрастовите изменения, травми на очите, заболявания като захарен диабет, както и генетична предразположеност.

Когато проблемът се неглижира и не се лекува, той се развива и се получават необратими промени в зрението, водещи до слепота.

Породите кучета, които са податливи на кучешка катаракта са американски кокер шпаньол, лабрадор ретривър, френски пудел, бостън териер, уелски спрингер шпаньол и други.

Катаракта при кучетата може да се оперира, както и при хората. На мястото на увредената леща се поставя изкуствена. Успехът на операцията зависи от следоперативните грижи вкъщи. Възстановяването от това кучешко очно заболяване е тежък процес, особено при напреднала възраст на животното.

Предпазване на кучето от проблеми с очите

Важно е да се избягват травми на окото с навлизане на чужди тела. Кучетата с дълги косми, трябва да бъдат редовно подстригвани около очите, а лицето на кучето да се поддържа чисто. Има и защитни очила, предназначени за кучета, когато има опасност от някаква травма.

Поддържайте очите на кучето си чисти и сухи. Изтривайте внимателно изтичащите се секрети с мека кърпа или тампон, използвайки физиологичен разтвор или вода. Избягвайте употреба на химикали, които не са предназначени за очите на животните.

Защитавайте кучето си от вятър, прах и други фактори, които могат да дразнят очите му. Това е особено важно за породи с изпъкнали очи или кучета с чувствителни очи.

Очни заболявания при кучетата

Осигурете на кучето си здравословна храна, която подпомага общото му здраве, включително и очите. Диетата трябва да бъде богата на витамини и антиоксиданти.

Ваксинирайте кучето си редовно, за да предотвратите определени инфекции, които могат да засегнат и очите.

Вече знаете кои породи кучета са по-предразположени към очни проблеми. Грижете се с внимание и постоянство за своя най-добър приятел и не пропускайте редовните прегледи при ветеринар. Така ще сте сигурни, че правите най-доброто за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest