Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Съвети за собственици на гълъбарници

Съвети за собственици на гълъбарници

Съвети за собственици на гълъбарници

Отглеждането на гълъби е невъзможно без предварителна подготовка. Тя започва с определяне на мястото, където ще се отглеждат домашните любимци. Тя се нарича гълъбарник и е добре да разполага с най-добрите условия за настаняване на гълъбите.

Необходими условия за гълъбарник

Най-добре да се построи специална сграда за гълъбарник, защото тя ще се проектира така, че да отговоря на нуждите на птиците. Това обаче в повечето случаи не е лесно постижимо.

Най-често за целта се пригаждат тавански помещения в къщата или апартамента, но трябва да се има предвид, че за целта е нужно специално разрешение. В градовете обикновено трябва местният гълъбарски съюз да подкрепи новият кандидат - собственик на гълъбарник, за да успее да получи разрешение от отдела по архитектура.

Някои породи гълъби биват пускани на балкона на жилището, но това е почти непостижимо, защото съседите трябва също да са съгласни да имат за съсед тези птици.

Ето едно базово оборудване за гълъбарници:

След като сградата, където ще живеят гълъбите вече е създадена, нужно е да се оборудва. Цялостно оборудване се продава в търговската мрежа.

Поилки за гълъби

На първо място са поилките. Те се избират според броя на птиците. За 20 гълъба и нужен 1 литър вода дневно. Пластмасовите поилки, тези от неръждаема стомана и стъкло са добра опция, но не и от всякакви материали, защото във водата се добавят минерални соли и може да се получи реакция с материала, а водата вече ще бъде негодна.

Хранилки за гълъби

Хранилките трябва да бъдат поне две на брой. Едната се предвижда за зърнено-фуражни смеси, другата за минерални добавки. Може да се предвиди и хранилка за зелена сочна храна за гълъби, ако птиците ще се отглеждат във волиера.

Отглеждане на гълъби

Постелки за пода

Всеки гълъбарник трябва да бъде постлан със слама, талаш или стърготини, за да се поддържа чист и сух.

Осветление за гълъбарник

Птиците не могат да бъдат оставяни на тъмно, те се нуждаят от светлина, но не е добре да се допуска пряка слънчева светлина в помещението им, за да не се прегреят през лятото.

Влажност на въздуха

Този показател е важен за птиците. В помещението се изисква влажност от 50-70 процента. Прекалено високата води до вирусни инфекции и гъбични заболявания.

Гнезда за гълъбите

Дървените кутии са добра идея за гнезда на птиците. Всяка кутия трябва да бъде възможно по-далече от друга, за да може птиците да имат свое спокойно местенце.

Полюси за гълъбите

Това са стълбовете за кацане на птиците. Те имат свой дизайн. Може да се направят - взима се блокче и се приковават 2 тънки дъски към него, а след това тази конструкция се заковава за стената на гълъбарника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest